gebe
  1. *GüMüŞ*

    *GüMüŞ* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Şubat 2008
    Mesajlar:
    3.734
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    Besİnler

    Konu, 'Biyoloji bilimi' kısmında *GüMüŞ* tarafından paylaşıldı.

    BESİNLER Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler
    Yağlar Sindirilirler
    Proteinler Sindirilirler
    Vitaminler Sindirilmezler
    İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler
    Su Sindirilmezler

    • Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein
    Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat
    Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat
    Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su
    Açlık anında kullanım sırası : Karbonhidrat, yağ, protein
    Sindirim kolaylığı : Karbonhidrat, protein, yağ


    KARBONHİDRATLAR
    • C,H ve O 'den meydana gelmiştir.3 çeşittir.
    • İki önemli görevi vardır.1)Enerji kaynağı 2)Yapısal madde(Bitkilerde çeperin yapısına,bütün
    canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar.ATP,DNA,RNA,NAD,NADP,FAD’ da bulunur.

    1) MONOSAKKARİTLER
    • Sindirime uğramazlar.
    • Yalnızca ototroflar tarafından senaaalenir.
    • İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.
    a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)
    b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)
    • Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir. Galaktoz > Glikoz > Fruktoz
    • Riboz  ATP ve RNA'da bulunur. Deoksiriboz  DNA'da bulunur.
    • Glikoz  Bal,üzüm ve incirde bol bulunur.Açlık ve koma anında kullanılır.
    • Fruktoz  Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(=meyve şekeri)
    • Galaktoz  Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(=süt şekeri).Tabiatta az bulunur. Hayvansal
    bir besin kaynağıdır.

    2) DİSAKKARİTLER
    • İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
    • Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri)
    Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri)
    Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri)
    • Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır.
    • Disakkaritler arasında glikozit bağı vardır.

    3) POLİSAKKARİTLER
    • Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
    • Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Nişasta
    Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Selüloz + (n-1) H2O
    Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Glikojen
    -----------------------------------------------------------------
    n tane
    • Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir.

    A) Nişasta
    • Bitkilerde glikozun depo şeklidir.
    • Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır.
    • Suda az çözünür.İyot ile maviye boyanır.
    • Nişasta,lökoplastta depolanır.Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.

    B) Glikojen
    • Hayvanlarda glikozun depo şeklidir.
    • Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır.
    • Suda çözünür.İyot ile kahverengiye boyanır.
    • En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir.

    C) Selüloz
    • Bitkilerde yapı maddesidir.Çeperin yapısına katılır.
    • Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır.
    • Suda çözünmez
    • Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir.

    YAĞLAR
    • C,H ve O'den meydana gelmiştir.Yapısındaki oksijen miktarı şekerlerdekinden azdır.
    • 3 Yağ asidi + Gliserol = Yağ + 3 H2O
    • Ester bağı ile bağlanırlar.
    • Yağlarda çeşitliliği yağ asitleri sağlar.
    • Suda çözünmezler.Organik çözücüde çözünürler.(Alkol,eter gibi)
    • Isı ve darbeye karşı koruyucudur.
    • Yağların enerji verimlerinin çok olmasının sebebi karbon sayılarının çok olmasındandır.
    • Yağların 2. dereceden enerji verici olarak kullanılmasının sebebi sindiriminin çok zor
    olmasındandır.
    • Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür.Bunun sebebi ise yağların enerji
    verimlerinin yüksek olması ve uzun süreli kullanılabilmesidir.
    • Solunumla yıkılmaları sonucunda fazla su açığa çıkarırlar.Onun için özellikle kış uykusuna
    yatan,uzun süreli göç eden ve suyun az olduğu ortamlarda yaşayan hayvanlarda iyi bir depo ve enerji maddesidir. Aynı zamanda hafif olduğu için uçmada hayvana avantaj sağlar.
    • Yağ asitleri en basit lipitler olup,uzun karbon zincirlerinden oluşurlar.Karbonlar arasındaki
    bağlar tek ise doymuş,çift ise doymamış yağ asitleridir.Doymamış yağlar bitkiseldir ve sıvıdır. Doymuş yağlar ise hayvansaldır ve katıdır.Doymamış yağların yüksek sıcaklık ve basınçta hidrojenle doyurulmasıyla margarin yapılır.
    • Oleik asit  zeytinyağında; Linoleik asit  tohumlarda; Butirik asit  tereyağında
    Steroid  zarların yapısına katılır.Aynı zamanda vitamin ve hormon olarak iş görür.
    Fosfolipid  hücre zarı yapısına katılır.

    PROTEİNLER
    • C,H,O,N ve bazılarında S,P bulunur.
    • Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir.
    • a.a+a.a+a.a+..............................+a.a = Protein + (n-1)H2O
    --------------------------------------------
    n tane
    • Peptit bağı ile bağlanırlar.
    • DNA şifresi ile senaaalenen tek moleküldür.
    • Enzim,hormon ve hücre zarı yapısına katılır.
    • Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar.Solunum ürünleri H2O , CO2 , H2S , NH3 , üre
    ve ürik asittir.
    • Aminoasitler anfoter özellik gösterirler.
    • Proteinler virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundan
    hücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir.
    • Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden dolayı 3. dereceden enerji kaynağıdır.
    • Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlik
    görülür.
    • Proteinler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler.Yani farklı özelliğe
    sahip bir canlıya aktarıldığında antikor oluşumuna sebep olur.

    VİTAMİNLER
    • Vücut direncini arttırırlar.
    • Enzimlerin yapısına katılırlar.
    • Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler.
    • Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir.Bunlar vücuda
    alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır.Bunlara provitamin denir.
    • Yağda eriyen vitaminler A,D,E,K
    Suda eriyen vitaminler B,C 'dir.
    • İnsan vücudunda A,B,D,K senaaalenir.
    A  karaciğerde
    B,K  bağırsakta bakteriler tarafından
    D  deride
    • A,D,K karaciğerde depolanır.Diğerlerinin fazlası atılır.
    A vitamini  Balık yağı,yumurta sarısı,süt,peynir,karaciğer,yeşil sebzelerde bulunur.
     Büyüme ve gelişmeyi sağlar,vücudu enfeksiyonlara karşı korur,gece körlüğünü önler.
    B vitamini  Tahılların kabuklarında,et,süt,karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.
     Karbonhidrat,yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar.Kansızlığı önler.
    C vitamini  Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
     Bağ dokusunun oluşması için gereklidir.Skorbit hastalığını önler.Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
    D vitamini  Balık yağı,karaciğer,yumurtada bulunur.Ultraviyole ışınlarının etkisi ile deride üretilir.
     Vücuttaki Ca,P dengesini sağlar.Kemiklerin gelişmesini sağlar.Çocuklarda raşitizmi önler.
    E vitamini  Yeşil sebze,karaciğer,et ve bitkisel yağlarda bulunur.
     Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler.
    K vitamini  Yeşil sebzeler,karaciğer ve yumurtada bulunur.Bağırsaktaki bakteriler tarafından senaaalenir.
     Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir.

    MİNERALLER
    • İnorganik maddelerdir.Sindirime uğramazlar.
    • Enzimlerin yapısına katılırlar.Düzenleştiricidirler.
    • Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır:
    1)Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır(Fe,P).
    2)Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar(Ca,P,Mg).
    3)Vücut ve hücre sıvısının osmatik basıncını ayarlar(Bunlardan hücre içi sıvıda Na,Cl;
    hücre dışı sıvıda K,Mg ve P bulunur).
    SU
    • İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz.
    • Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır
    (ÖRNEK:Hidroliz )

     
Besİnler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. tuzlu besinler

    tuzlu besinler

    Aşırıya kaçmadan. Bir zamanlar hekimler, gebelik sırasında bedende su tutulması ve şişkinliğe katkıda bulunduğu düşünüldüğü için tuz kısıtlamasını önerirlerdi. Şimdi gebelik sırasında beden sıvılarında artışın gerekli ve normal olduğuna ve makul miktarda tuzun yeterli sıvı düzeyi için gerektiğine inanılmaktadır. Ama gebe olsun olmasın, fazla miktarda tuz ve tuzlu besinler (soya sosu ve patates...
  2. Güzelleştiren Besinler

    Güzelleştiren Besinler

    yüzü güzelleştiren bitkiler yüzü güzelleştiren şeyler meyveler İçerdikleri doğal maddeler sebebiyle bir çok bitki, güzel bir cilde kavuşmanızı sağlıyor. Sivilcelere yeşil yapraklı bitkiler, cilt kuruluğuna zeytinyağı, kırışıklıklara orman meyveleri iyi geliyor. Yaz aylarıyla güzelleşmek isteyen bayanlara tabi gıdaları tavsiye eden uzmanlar, sivilcelere yeşil yapraklı bitkilerin, cilt...
  3. Biyoloji -Besinler...

    Biyoloji -Besinler...

    BESİNLER Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler Yağlar Sindirilirler Proteinler Sindirilirler Vitaminler Sindirilmezler İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler Su Sindirilmezler • Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su Açlık anında...
  4. Biyoloji - Besinler

    Biyoloji - Besinler

    BESİNLER Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler Yağlar Sindirilirler Proteinler Sindirilirler Vitaminler Sindirilmezler İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler Su Sindirilmezler • Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su Açlık anında...
  5. İştahı kesen besinler

    İştahı kesen besinler

    iştahı azaltmanın püf noktalarından biri olan ve sinirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan limonun daha çok tüketilmesi gerekiyor Kahvaltı: Gece boyunca ortalama 12 saatlik bir açlık yaşarız. Uyurken açlığımızı fark etmesek de vücut gece boyu çalışmaya ve enerji harcamaya devam eder. Gece uykusundan sonra vücudu ve beyni tekrar besin öğeleriyle ve enerji ile kahvaltıda doldurmazsak...

Sayfayı Paylaş