gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.236
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması, Pişirilmesi Ve Saklanması

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    gıdaların hazırlanış şekli ve saklanma koşulları yiyecek hazırlama ve saklama şekilleri BESİNLERİN SATIN ALINMASI, HAZIRLANMASI, PİŞİRİLMESİ VE SAKLANMASI SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

    Besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelir. Bu kurallar şöyle sıralanabilir:

    • Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır.
    • Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir
    • Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir.
    • Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir.
    • Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir.
    • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
    • Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır.
    • Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır.
    • Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir.
    • Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmesi önlenmelidir.Özellikle temizlik maddeleri, DDT gibi haşere öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır.Bu gibi maddeler besinlerden uzak yerlerde; örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak saklanmalıdır.
    • Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır.
    • Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır.
    • Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır.
    • Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır.
    • Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır. Pişmiş yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır.
    • Çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir. Satın alındıktan sonra yine bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır.
    • Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir.
    Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapılmamalıdır.
    • Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.
    • Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır.
    • Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir.
    • Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır.
    • Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır.
    • Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır.
    • Tarhananın besleyici değeri yüksektir. Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek, havuç eklenmesi değerini daha da artırır.Tarhana yapılırken güneşte kurutulursa, süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır.
    • Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır. Şeker yerine pekmez kullanılması besleyici değerini daha da artırır.
    • Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır. Pastörize veya sterilize uzun ömürlü sütleri kullanın.
    • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar.
    • Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır.
    • Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır.
    • Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır.
    • Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır.Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır.
    • Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir.
    • Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır.Yine, yoğurt torbaya konup süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur.
    • Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz.
    • Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan konserveler sağlık için son derece zararlıdır.

    alıntı


     
Besinlerin Satın Alınması, Hazırlanması, Pişirilmesi Ve Saklanması konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. kızartmalar ve kızartma yağının saklanması

    kızartmalar ve kızartma yağının saklanması

    kızartma yağı neden köpürür En çok tercih ettiğimiz pişirme yöntemlerinden biri de kızartmadır. Eğer derin yağda kızartma yapıyorsanız iyi sonuç alabilmek için yiyeceğin hacminin dört katı yağda kızartmalısınız.Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın. 20 Saniyede yüzeye çıkıyorsa yağ istenilen ısıdadır.Kızartma süresince yağın...
  2. “anonİm TÜrkÜler” Ve “beste TÜrkÜler”

    “anonİm TÜrkÜler” Ve “beste TÜrkÜler”

    türkü isimleri türkülerin isimleri türküler türkü ve sözleri repertuarı Abuzer Akbıyık Günümüz bir kısım müzik otoriteleri; sahibi bilinmeyen (anonim) ezgilere “türkü” demektedir. Sahibi belli olan, (söz ve müziğini yapanı bilinen) ezgilere de “beste” denmektedir. Bu tür eserlere bazen de “türkü formunda yazılmış beste” tabiri kullanılmaktadır. Bir başka ifade ile eserin sahibi belli...
  3. organ,doku alınması ve saklanması ve nakli hakkındaki kanun!

    organ,doku alınması ve saklanması ve nakli hakkındaki kanun!

    Kanun Numarası : 2238 Kabul Tarihi : 29/5/1979 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 3/6/1979 Sayı: 16655 Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 18 Sayfa: 150 I. BÖLÜM Genel Hükümler Amaç: Madde 1 - Tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlarla organ ve doku alınması,sak- lanması, aşılanması ve nakli bu kanun hükümlerine tabidir. Kapsam: Madde 2 - Bu Kanunda sözü edilen organ ve doku deyiminden, insan...
  4. Turşu suyunun hazırlanması ve Turşu hastalıkları

    Turşu suyunun hazırlanması ve Turşu hastalıkları

    karışık turşu nasıl kurulur turşu nasıl kurulur salatalık turşusu tursu nasil lahana turşusu TURŞULARIN TUZLU SUYUNUN HAZIRLANIŞ ŞEKİLLERİ VE TURŞU HASTALIKLARI Turşu yapımında kullanılan geleneksel sebzeler ve meyveler : Salatalık, patlıcan, domates, biber, lahana, fasulye, pancar, havuç, kavun, elma ve üzüm. Bu sebze ve meyveler turşu yapımına en elverişli olanlarıdır ancak günümüzde pek...
  5. Anne Sütünün Sağılması Ve Saklanması

    Anne Sütünün Sağılması Ve Saklanması

    anne sütü nasıl sağılır,anne sütü nasıl akıtılır,anne sütü nasıl saklanmalı,anne sütü nasıl saklanır,anne sütünün muhafaza edilmesi ,gögüsteki sütün sağılıp saklanması hakkında bilgiler Bütün emziren annelerin süt sağmayı öğrenmesi gereklidir. Çünkü anne işine geri döndüğünde veya bebeğinden çeşitli nedenlerle ayrı kaldığında sütünü sağarak, süt oluşumunu ve emzirmenin sürekliliğini...

Sayfayı Paylaş