Beslenme Kaynaklarımız Nelerdir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Beslenme Kaynaklarımız Nelerdir?
beslenme kaynaklarımız yediğimiz yiyeceklerin kaynakları neler nerelerden elde ediyoruz nasıl elde ediyoruz ile ilgili bilgiler burada melekler
Sağlıklı bir hayat sürebilmek için en dikkat etmemiz,özen göstermemiz gereken noktalardan biri aldığımız gıdalar melekler :) Besleyici değeri ve miktarına dikkat ederek tüketmemiz gereken gıdalar ,bize sağlıklı ve kaliteli bir hayat olarak geri döner.Tek tip beslenmekten uzak durmak ve pek hoşlanmasak ta her besinden vitamin almak en doğrusudur.Mesela brokoliyi pek kimse sevmez,oysa brokolinin faydaları çok fazladır.Bunun gibi pek çok sebzeyi de örnek verebiliriz.


gidalarimiz-120.jpg


Şimdi size bahsetmek istediğimiz konu ise aldığımız gıdaların hangi kaynaklardan elde edildiği.Aşağıda ki makalede tüm bilgileri bulacak,umuyoruz ki bundan sonra yediklerinize biraz daha fazla dikkat edeceksiniz. :)

A) Proteinler (Et, süt, yumurta)

B) Karbonhidratlar (Şeker, un, sebze, meyve)

C) Yağlar (Hayvansal, bitkisel = zeytin, fındık, soya, kakao, ayçiçeği, mısır)

A) Proteinler
Vücutta yapı taşları olarak kullanılırlar. Alınmaları şarttır. Kas dokusunun güçlendirilmesinde işe yararlar. Bir gramı 4 kalori verir. Kural olarak günlük 65-70 gr proteine ihtiyaç vardır.

B) Karbonhidratlar
Vücudun glukoza yani şekere dönüştürebildiği her tür mad*dedir. Çabuk enerji sağlamada işe yararlar. Tüm vücut işlem*lerinde kullanılırlar ve çabuk tüketilirler. Bu nedenle çok fazla miktarda alındığında depolanırlar. Karbonhidratlar basit ve kompleks olmak üzere ikiye ayrılırlar.

*Basit karbonhidratlar; Kolaylıkla yağa dönerler. Bir gramı 4 kalori verirler.

*Kompleks karbonhidratlar: Sağlıklıdır.
-Yapraklı sebzeler
-Patates
-Hububat ürünleri

C) Yağlar
Sağlık için önemlidirler. Kolay depolanırlar. Vücutta önemli işlerde kullanılırlar. A, E, D, K gibi yağda eriyen vitaminlerin emiliminde işe yararlar. Savunma sisteminde kullanılırlar. Bazı hormonların yapımında rol alırlar. Fazla kalori içerirler. Fazlası zarar azı faydalıdır. Bir gramı 9 kalori verir. Ayrıca esansiyel yağ asitleri sayesinde hücre membranı, deri ve hormonların bi*leşiminde yer alırlar.
 
Geri
Üst