Bezir yağının faydaları

Uzman SühaN

Administrator
Bezir yağının faydaları
Bezir yağı, zeyrek ve keten yağı olarak da bilinir. Keten tohumundan elde edilmektedir. İki şekilde üretilir; ısıtılarak ve soğuk pres uygulanarak.


Bağırsakları yumuşatır ve mide sorunlarına karşı iyi gelir. Kemiklerin güçlenmesine büyük katkı sağlar. Bağışıklık sistemine destek olarak güçlenmesini sağlar. Yüksek tansiyonu düşünür. Sinir sistemine öksürüğe ve dikkat dağınıklığına iyi gelir. Diş eti hastalılarına karşı etkilidir. Kalp damar hastalıklarına karşı önleyici rol oynar. Kan şekerini düzenler. Solunum yolu sorunlarına karşı olumlu etkiler gösterir. Ruhsal sıkıntılara iyi gelir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Zararları ve Yan Etkileri:

Her bitkinin olduğu gibi beziryağının da hem zararları hem faydaları vardır. Bazı durumlarda zararları görülebilir. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan kullanılması doğru değildir. Ham olanını tüketmek zararlıdır. Yüksek dozda tüketince; ishal, karın ağrısı, şişlik ve bulantı gibi şikâyetler görülebilir. Ayrıca yüksek dozda kullanım östrojen hormonunu yükselteceği için meme, yumurtalık kanseri ve rahim miyomu riskini arttırabilir. Alerjiye karşı hassas bünyesi olan kişiler için kullanmak sakıncalı olabilir.




6.jpg






Kullanımı:

Isı ile elde edilen yağlar kozmetik ve boyacılık sektöründe kullanılmaktadır. Soğuk pres ile üretilen yağlar ise besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.Bezir yağı bağırsakları yumuşatır ve mide sorunlarına karşı iyi gelir. Kemiklerin güçlenmesine büyük katkı sağlar. Bağışıklık sistemine destek olur ve güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Sinir sistemine öksürüğe ve dikkat dağınıklığına iyi gelir. Dişeti hastalıklarına karşı etkilidir. Kalp damar hastalıklarına karşı önleyici rol oynar. Kan şekerini düzenler. Solunum yolu sorunlarına karşı olumlu etkiler gösterir. Ruhsal sıkıntılara iyi gelir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Her bitkinin olduğu gibi bezir yağının da faydası kadar zararı da bulunur. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmeyen bezir yağını, ham halde tüketmek zararlıdır. Yüksek dozda tüketince; ishal, karın ağrısı, şişlik ve bulantı gibi şikayetler görülebilir. Alerjiye karşı, hassas bünyesi olan kişiler için kullanmak sakıncalı olabilir.
 
Geri
Üst