gebe
  1. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.022
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0

    Biberin Acı Olmasının Nedeni

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında Bilge Gökçen tarafından paylaşıldı.

    Biber acı değildir. Acı, tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kininin veya greyfurdun tadı gösterilebilir. Biber acı değil yakıcıdır. Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir. Biberin yakıcılığı, içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır. Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur. Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin, yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir.

    Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe de yol açar. Hatta bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır.
    Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir. Yakıcı biberler koyu renkli ve çok sivri uçludur. Biberler A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur.

    Buna karşın, biberin içindeki kapsaisin maddesi, insanda tükürük salgısını da arttırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır, bağırsaklarda emilimin azalmasına yol açar.

    Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında, hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır.

    Biberden ağzımız yanmca çoğumuz hemen su içeriz ve bir işe yaramadığını görürüz. Peki nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su gideremiyor? Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz. Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez. En iyi metot ekmek yemektir. Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır.

    Bir diğer etkili yol da süt içmektir. Sütün içindeki kasein maddesi bir deterjan görevini üstlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler.


    alıntı

     
  2. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.409
    Beğenilen Mesajlar:
    970
    Ödül Puanları:
    113
    Ce: Biberin Acı Olmasının Nedeni
    ay bu biber yangısını en iyi ben bilirim çok yiyoz acı biber gerçektende su içince geçirmiyo demek nedeni buymuş bundan sonra ekmem yiyek sağol bilgecim harika bilgiler veriyosun bize
     
  3. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.184
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113
    Ce: Biberin Acı Olmasının Nedeni

    bende acıya bayılıyorum ama arkasından çay içince kötü yanıyom bundan sonra ekmek yiyecem çok güzel bir bilgiydi emeğine sağlık bilgecim
     
  4. ms_enemy

    ms_enemy Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    4.236
    Beğenilen Mesajlar:
    11
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Biberin Acı Olmasının Nedeni

    bende acıya bayılıyorum ama aslında mideme dokunuyooo :) ama güzel bişey yeee :D
     
Biberin Acı Olmasının Nedeni konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Acı Kırmızı Toz Biber

    Acı Kırmızı Toz Biber

    kırmızı toz biber toz biber nasıl yapılır Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.
  2. Dünyanın en acı biberi

    Dünyanın en acı biberi

    Dünyanın en acı biberi Dünyanın en acı biberi Dünyanın en acı biberi bulundu! Hindistan'ın kuzeyinde yetiştirilen kırmızı biberin dünyadaki en acı biber olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Yerlilerin 'bhut jolokia' (hayalet biber) diye adlandırdığı biberde, acılığı ölçen 'Scoville' biriminden 1 milyondan fazla olduğu tespit edildi. Dışarıdan gelenlerin bu biberi...
  3. Ceza Acı Biber

    Ceza Acı Biber

    olmadı rapin bir olamadı rapin seni bir dinledim sonucu gaza baz tepin sidik yarışı senin işin oldu kekim bir doyamadı gözün acı biberimi yedin hepinize gider alayınıza gider ağzınıza biberi sürerim af diler ve köpeğim olur ve hepsi rapi katleder ben yaparım rapi alem dans eder O kağıt evleri bile yıkamaz, eline aldığı işi sonlayamaz, katina bile onun yanında bir sihirbaz, makine gibi beyni...
  4. biber neden acıdır?

    biber neden acıdır?

    Biber acı değildir. Acı, tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kininin veya greyfurdun tadı gösterilebilir. Biber acı değil yakıcıdır. Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir. Biberin yakıcılığı, içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır. Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur. Bu...
  5. Kanser ve Acı Biber

    Kanser ve Acı Biber

    Acı Biber Kansere Karşı Koruyor Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği, İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı melekler. :) İşte konu ile ilgili ayrıntılar... Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin (acı kırmızı...

Sayfayı Paylaş