Bilgi çağının dert kaynağı: bilgi...

E

EspanOL

Forum Okuru
Bilgi çağının dert kaynağı: bilgi...
[FONT=Arial,Verdana,MS Sans Serif][FONT=Arial,Verdana,MS Sans Serif]Sanal âlemde attığınız her adım kaydediliyor. AB ülkeleri, ortak vize uygulaması için milyonlarca kişinin kişisel bilgilerini bir havuzda toplayacak. Peki bu kişisel bilgiler nasıl korunacak?



[/FONT]
[/FONT][FONT=Arial,Verdana,MS Sans Serif] [FONT=Arial,Verdana,MS Sans Serif]İnternetin en çok tercih edilen arama motoru Google'ın araştırma bölümü direktörü Peter Norvig'in açıkladığı bilgiye göre web sayfaları ve haber grupları gibi kaynaklar içindeki sözcük sayısı 100 trilyonu aşmış durumda. Üstelik internet içeriği her ay yüzde 10 ile 20 arasında büyüyor. Dolayısıyla rehber siteler en iyi kaynağı bulabilmek, kullanıcılar içinse aradığı şeyin doğru karşılığına ulaşmak her geçen gün biraz daha önemli (ve zor) hale geliyor. Başarının anahtarı hem internetteki içeriği hem de arama yapan kullanıcıyı doğru tanıyabilmek. Bu da kullanıcıların yaptığı aramaları, çıkan sonuçlardan hangisine tıkladığı ve hangi sitelerle ilgilendiğini kaydetmeye bağlı.[/FONT]


[FONT=Arial,Verdana,MS Sans Serif]2038 yılına dek fişliyiz
Diğer yandan internet üstünden artık Mars gezegeninin yüzeyini bile tarayabildiğimiz düşünülürse her yenilikçi girişim yarışta bir adım daha öne geçmek için kilit rol oynuyor. Google'ın üst düzey yöneticileri kimi konuşmalarında 'Aranabilecek her şeyi aratacağız' diyerek sınırlarının neredeyse olmadığını ortaya koyuyor.
Hizmet kalitesine yönelik toplanıyor olsa da bu bilgi bolluğu kimilerini rahatsız ediyor. Bu yüzden kişisel bilgi mahremiyetini savunan kuruluşlarının oklarının ilk hedefi uzun zamandır Google oluyor. Anavatanı ABD'de yıllardır sözlü olarak devam eden tartışma, bu konudaki hassasiyetiyle tanınan Avrupa ülkelerinin baskısıyla Google'ı politika değiştirmeye itti.
Normalde Google her kullanıcısının bilgisayarına 2038 yılına kadar kalacak bir cookie (çerez) dosyası yükleyerek her adımını takip ediyor (getir.net/r7a). Avrupa Birliği'nin baskısıyla Google kullanıcı bilgilerini saklama süresini 18 ayla sınırlamayı kabul etti. Uydu ağı, web hizmetleri gibi birçok kaynağa sahip Google'ın elindeki bilgi DoubleClick adlı reklam dağıtım şirketini satın almasıyla birlikte köklü istihbarat servislerinin bilgileriyle yarışacak hale gelmiş durumda.
[/FONT]



[FONT=Arial,Verdana,MS Sans Serif]Ya erişim istismarı olursa
Avrupa Birliği'nin bir diğer sorunuysa üye ülkeler arasındaki bilgi trafiği ve yetkilendirmesini yönetebilmek. Geçtiğimiz haftanın hararetli gündem maddelerinden biri de ülkelerarası parmak izi ve sabıka veritabanının paylaşımıydı. Kimi ülkeler bilişim altyapısı yetersiz ve yolsuzlukla ilgili şüpheler bulunan üyelerin erişim istismarının büyük bir skandala dönüşmesinden endişeli.
[/FONT]



[FONT=Arial,Verdana,MS Sans Serif]Schengen bilgi bankası
Yeni gündem maddelerinden biri de 15 AB üyesi ülkenin ortak vize uygulamasını içeren Schengen bilgilerinin paylaşımı. Yeni düzenlemeye göre AB ülkeleri her sene sınırları geçen 70 milyonu aşkın kişinin parmakizi ve fotoğrafını içeren biyometrik bilgileri saklayacak. Oluşacak bu devasa veritabanı Schengen üyesi 15 ülke tarafından ortak olarak kullanılıp, sorgulanabilecek. 2009 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemenin özellikle kaçak ve terörist takibinde fayda sağlaması bekleniyor. Kayıtlı bilgiler arasında kişinin adı, adresi, işi ve vizeyi veren ya da önceden reddeden ülkenin görüşleri kaydedilecek. 100'den fazla ülkenin AB'ye giriş için vizeye ihtiyaç duyduğu hatırlanacak olursa bu veritabanının dünyanın en büyük veri yığınlarından biri olacağına şüphe yok. Bu hassas bilgi şimdiden mahremiyet savunucuları ve istismardan endişe eden sorumluları endişelendirmeye başlamış durumda.
[/FONT]
[/FONT]
 
Geri
Üst