Bilgi ve iletişim pazarı 27.5 milyar dolara ulaşacak

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bilgi ve iletişim pazarı 27.5 milyar dolara ulaşacak
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2008 yılında Türkiye bilgi ve iletişim pazarının yüzde 14 büyüyerek yaklaşık 27.5 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini, bilişim teknolojilerinin 7.5 milyar dolar, iletişim teknolojilerinin de 20 milyar dolar pazar payına ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi.

Güney Kore ve TOBB tarafından düzenlenen Enformansyon-Komünikasyon Teknolojileri (ICT) Konferansı’na katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin 2007 sonunda 660 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını belirterek, 110 milyar dolara ulaşan ihracatın yüzde 65’inin, dünyanın en rekabetçi bölgesi olan, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yapıldığını kaydetti. Türkiye Güney Kore dış ticaret hacminin geçen yıl 4.5 milyar dolara yükseldiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Ancak, ticaretimizin büyük bir açık verdiğini, hatta Türkiye’nin ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 3’lere kadar düştüğünü görüyoruz” dedi.

“BİLİŞİM SEKTÖRÜ DIŞ TİCARET AÇIĞININ ÇARESİ”


Türkiye ile Güney Kore arasındaki ticaret açığına çare olabilecek sektörlerin başında bilişimin geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki bilgi ve iletişim pazarının 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak yaklaşık 24 milyar dolara ulaştığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Bunun 7 milyar doları bilişim teknolojileri iken, 17 milyar doları ise iletişim teknolojilerine ait. Bilişim pazarında yazılımın payı yüzde 5 olmasına karşın geliştirilmekte olan e-devlet projeleri dikkate alındığında bu oranın artmasını bekliyoruz. Buna karşın 2007 yılında yazılım pazarı yüzde 30’luk bir büyüme gerçekleştirdi” diye konuştu.

“BİLİŞİM PAZARININ YÜZDE 14 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR”

2008 yılında Türkiye bilgi ve iletişim pazarının yüzde 14 büyüyerek yaklaşık 27.5 milyar dolara ulaşmasının tahmin edildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bilişim teknolojilerinin 7.5 milyar dolar, iletişim teknolojilerinin de 20 milyar dolar pazar payına sahip olmasının beklendiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, yabancı yatırımcının yazılım sektöründeki potansiyeli görerek ciddi yatırımlar yaptığını dile getirerek, Türkiye’de yüksek kalitede 35 binin üzerinde yazılım mühendisinin bulunduğunu söyledi.

Kore Büyükelçisi Chang Yeob Kim, Türkiye ve Güney Kore ilişkilerinin çok eskiye dayandığını kaydederek, gelişmiş ve kalkınmış sahalarını Türkiye’de de uygulamayı düşündüklerini söyledi. Kim, bundan sonra da ticari ilişkilerini artırmayı planladıklarını ifade etti.

Türk-Güney Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar, Türkiye’de küresel işbirliklerini önem kazandığını dile getirerek, Türkiye ve Güney Kore arasında bilgi ve iletişim işbirliğinin gerçekleştirilmesi için bir engel bulunmadığını ifade etti.

hurriyet.com
 
Geri
Üst