Biosistem Mühendisliği Hakkında Bilgiler

T

TİTAN

Forum Okuru
Biosistem Mühendisliği Hakkında Bilgiler
biosistem mühendisliği, nedir, tanımı, iş imkanları, çalışma alanları, ile ilgili bilgiler burada melekler




biyosistem-2c1.jpg



Önümüzde ki sene ya da daha sonrası için bu maratona katılacak meleklerimize ülkemizde çok fazla duyulmamış bir bölümden bahsetmek istiyoruz melekler; Biosistem Mühendisliği...

Biyosistem Mühendisliğinin bir çok tanımı bulunmaktadır. Bu tanımların ortak yönleri; (a) “Yeni ortaya çıkmakta olan bir mühendislik disiplini, (b) Biyolojik-tabanlı altyapıyı, (c) Biyolojik sistemlerin temel kavramlarını, (d) Uygulamaların değer kazanmasını ve (e) Moleküler yapıdan havza düzeyinde geniş sisteme ölçeği”ni içermeleridir.

“Amerikan Ziraat ve Biyolojik Mühendisler Birliği” (ASABE) biyosistem/biyolojik mühendisliği, “… canlılar ve doğal çevrenin ortaya koyduğu sorunlara ve fırsatlara mühendisliği uygulayan” Biyosistem/Biyolojik ve Ziraat mühendisliği içerisinde gelişen bir uzmanlık alanı olarak tanımlamaktadır. Biyolojik Mühendislik Enstitüsü ise, “biyolojik sistemlerin gelişmesinde ve temel kavramların uygulanmasında yaşam bilimleri ile mühendisliği bütünleştiren biyolojik tabanlı disiplin” olarak tanımlar.

Biyosistem Mühendisliği Dergisi ise; “Biyosistem Mühendisliği tarım, gıda, arazi-su kullanımı ve çevrede sürdürülebilir gelişmelere yönelik biyolojik sistemleri anlamak, modellemek, işlemden geçirmek ya da geliştirmek için fiziksel bilimlerde ve mühendislikte eğitim ve araştırma ile ilgilenmektedir” biçiminde bir tanım yapmaktadır.

Pek çok tanım olmasına rağmen, genel anlamda “Biyosistem Mühendisliği, mühendislik bilimlerinin geniş kapsamlı olarak biyolojik sistemlere ve süreçlere uygulanmasını içeren bir mühendislik dalı” olarak tanımlanmaktadır.

Eğitim ve çalışma konuları;

Tarımda otomasyon ve yeni gelişen teknolojiler,
Hassas tarım teknikleri,
Enerji ve makinalar,
Bitkisel ve hayvansal üretimde mekanizasyon uygulamaları,
Hasat sonrası mekanizasyon uygulamaları,
Tarımsal yapılar,
Arazi ve su kaynaklarının geliştirilmesi,
Kırsal alanın geliştirilmesinden

oluşmaktadır.

Anabilim Dalları (uzmanlık alanları), Dünya’daki bazı uygulamalarda biraz daha fazla olsa bile, ülkemizdeki mevcut koşullar ve daha önce var olan benzer çalışma konuları dikkate alınarak, dört ana başlık altında toplanmıştır:

Arazi ve Su Kaynakları

Tarımsal Enerji Sistemleri

Tarımsal Makine Sistemleri

Tarımsal Yapılar

















































 
Geri
Üst