Bir maskem var benim kızlar ya sizin

zuzu65

Yeni Üye
Üye
Bir maskem var benim kızlar ya sizin
.



Maske

Maske sözcüğü, Fransızca "masque"dan gelmektedir (İtalyanca maschera, Fransızca máscara). Muhtemelen ya Latin'ce “hayalet” anlemegine saglıkemegine saglıkemegine saglıkemegine saglıkemegine saglık gelen masca ya da "yüz ifadesi yapan" anlemegine saglıkemegine saglıkemegine saglıkemegine saglıkemegine saglık gelen Arapça maskharah'dan bu dillere geçmiştir. Dilimizde bulunan maskara sözcüğünün kökeni de aynıdır.

Maskeler tarih boyunca dinsel, kültürel seromonilerde kullanılmıştır. Aynı zamanda yüz bölgesinin korunmasında da maskelerden yararlanılmıştır. İlk maskenin ne zaman yapıldığını bilmek kuşkusuz imkansız, ama Fransa'da bulunan ve M.Ö. 20.000'e ait bir mağaranın duvarında maske takan insan figürlerine rastlanmıştır.

İlkel çağlarda maskeler bir öyküde anlatılmak istenen canlıyı tarif edebilmenin en iyi yolu olarak kabul edilmiştir. Tiyatronun ilk izleri olan bu etkinliklerde herkesin görebilmesi için maskeler oldukça büyük boylarda hazırlanmıştır. Bazı dinlerde ise maske takanın maskenin temsil ettiği güce kavuşacağına inanılırdı. Bu inanışlara göre örneğin bir leopar maskesi takan insan, leopar kadar güçlü olacaktı. Hastalıkların savılmasında da maskeler kullanılmıştır. Hastalığın kötü ruhtan kaynaklandığı ve eğer maske takılırsa kötü ruhun kişiyi tanıyamayacağına inanılmıştı. Latin Amerika'da Hıristiyanlarca düzenlenen dinsel festivallerinin kimilerinde de maske takılmaktadır. Şamanizmde ise şamanlar öte dünyaya yolculuk yapmak için maske takarlar.

Maskelerle çoşan, heyecanlanan halk eğlencelerinin başında Venedik Festivali gelir. Hıristiyanlık öncesi günlerden miras kalan maskeler Venedik Festivali'nin temel figürü olarak kabul edilmektedir. Venedik'te ilk karnaval 1268 yılında gerçekleşmiştir. Karnaval 2 Şubat'ta başlar ve günahların affedildiği gün olan Af Salısı'nda sona erer. Ayrıca Santo Stefano Günü'nde (26 Aralık), Asensiyon'da (İsa'nın göğe yükseldiği gün) ve 5 Ekim'den Noel'in başlangıcına kadar olan dönemde de maskeler Venedik'teki halk eğlencelerinin baş tacıdır. Venedik Karnavlı’nın en gözde iki maskesi Batua ve Punchinella’dır. Batua, siyah şapka ile takılır ve erkeksi bir görünümü vardır. Punchinella ise upuzun ve sarkık burun görünümü ile hemen farkedilir. Karnaval’daki maskelerin ortak özelliği, gizemli, çılgın ve korkutucu olmasıdır. Sanki bu üç kavram birden bir kediyi anlatır gibidir. Kedili maskeler de bu yönüyle Venedik Karnavalı’nda sıkça rastlanan maske türleri arasında yerini alır.
Maskeler herşeyden yapılabilir, tahtadan, metallerden, kumaştan, deriden... En gözde olanları deri üzerine değerli taşlar bezenmiş olan maskelerdir. Renkli kuş tüyleri de maskelerin gizemli görünümüne atılmış fırça darbeleri gibidi



Bir maskem var benim. Sabahları onsuz evden çıkmadığım, geceleri yatağımda başbaşa kalana kadar çıkarmadığım bir maskem var.Maskemi çıkartmak vakti şimdi. Adı “mutluluk” olan maskemden soyunup, sahte tebessümlerden soyutlanıp acılara boğulma, gerçeklerle yüzleşme vakti.Doğacak olan her güne benden ve maskemden büyük bir mutlulukla ” Merhaba! ”

Sizin Maskeniz Hangisi?



 
Cevap: Bir maskem var benim




1zuzu65lq3.jpg




 
Geri
Üst