gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Bitlis Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    bitlis yöresel yemekleri Bitlis Yemekleri, Bitlisin Yöresel Yemekleri, Bitlis Yemek Kültürü,Bitlisin geleneksel Yemekler, bitlisin yöresel yemekleri ve tarifi,

    Bitlis ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler...

    [​IMG]






    Bitlis, yemek kültürünün çok zengin olduğu bir ilimizdir. Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir. Özellikle maddi bakımdan, aşırı bir yük getirmektedir.İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti ,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası).Bitlis; Türkiye’de sıcak etin yenildiği tek vilayettir. Etin; mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, çok kısa bir süre içinde yapılır. Mezbahadan kasaplara getirilen et, soğumadan evvel satılır. Şayet soğumuş veya bir gün üzerinden geçmiş ise bu ete rağbet edilmez. Kesinlikle soğuk hava depolarında bekletilmiş et, halk tarafından alınmaz. Etler sabahleyin gelir, öğlen saatlerine kadar tüketilir. Bir, iki kilo kadar et almak, ayıp sayılır. Tüketilen et; teke, koyun, sığır ve kısmen de kuzudur.
    Bitlis’e özgü diğer bazı yemek çeşitleri şunlardır:
    5 – Ciğer Taplaması,
    6 – Tutmanc Aşı
    7 – Şekalok
    8 – Gılorik
    9 – Has Dolması
    10 – Mişevşi
    11 – Ayran Aşı
    12 – Turşu Aşı
    13 – Çireş Çorbası
    14 – Kengerli Pilav
    15 – Turşlu Dolma
    16 – Fındık Dolması
    17 – Gari Aşı
    18 – Halise
    19 – Soğan Köftesi
    20 – Çorti taplemesi
    21 – Gebol
    22 – Keledoş
    23 – Pıçoç
    24 – Halim Aşı
    25 – Yalancı Dolma


    Bitlis Köftesi
    Bitlis kadını için yapılması açısından olgunluğun bir ölçüsü sayılan bu yemek için gerekli malzemeler;
    1 kg sinirsiz ve yağsız but eti
    1 kg ince bulgur
    1/2 kg şereh (beden) yağı
    yarım baş soğan
    bir miktar toz biber
    karabiber
    iki adet ekşi nar veya limon suyu
    yeteri kadar tuz.
    İçinin hazırlanışı;
    Şereh yağı makinede iki kez çekildikten sonra içine yarım baş soğan rendelenerek, tuz, karabiber ve toz biber ile karıştırılır. Bu karışma ekşi nar içi, o yoksa limon suyu sıkılır.
    Yapılışı;
    sinirsiz ve yağsız but eti iki kez makinede çekildikten sonra elde edilen bu kıymaya bir o kadar da ince bulgur karıştırılarak su ile yoğrulur. Yoğrulmuş olan hamur küçük parçalara ayrılır, bu parçalar birer birer sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet ve orta parmağı ile delinmeyecek şekilde oyulur. Bu oyuğun içine alabildiği kadar yukarıda tarif ettiğimiz içi için hazırlanmış karışımdan konulur. Daha sonra oyuğun ağzı kapatılarak sağ el suya değdirilmek suretiyle iki el arasında yuvarlayarak düzeltilir. Usta ev kadınlığının ifadesine göre köftenin en mühim tarafı ağzının kapatılması ile, dış kısım kalınlığının bir birine eşit olmasıdır. Sıra pişirilmesine gelmiştir. Köfteler kuvvetli bir ateş üzerinde fıkır fıkır kaynayan su dolu bir tencerenin içerisine taşmayacak şekilde elle atılarak alevin daha kuvvetlenmesi temin edilir. Bir müddet kaynadıktan sonra köfteler suyun yüzüne çıkınca piştiği anlaşılır ve sıcak servis yapılır.
    Katıklı Dolma
    Malzemeler:
    1 adet kara kabak
    250 gr kıyma
    2 adet iri kuru soğan
    1 çorba kaşığı kuru reyhan
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı tuz
    Üzeri için:
    1 kase yoğurt
    3-4 diş sarımsak
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    Yapımı:
    Bal kabağına benzeyen kara kabağın kalın kabuğu satırla soyulur. Ortadan ikiye kesilir, çekirdekleri çıkarılır. Kenarlarından şerit şeklinde kesilir. Kabak şeritlerin yumuşaması için üzerine tuz konur, hafif ovulur. (Yapış yapış olması normaldir.) Sonra yıkanır. Kıyma, rende soğan, reyhan, tuz, rende soğan ve karabiber iyice yoğrulur. Köfte gibi , ceviz büyüklüğünde toplar yapılır. Bu toplar şerit şeklinde kabaklara sarılır. Daha sonra dolmalar az suda , kısık ateşte haşlanır. Servis tabağına aktarılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yakılmış tereyağ-pul biber karışımı gezdirilir.
    Not: Bu kabağın çekirdekleri kuruyemiş olarak tüketilir.


    KAZ GÖĞSÜ
    Kazdan, her biri yüzer gram gelecek irilikte göğüs parçalarını ayırmalı. Bir dövecekle bunları döverek yassılaştırmalı.
    Bir tavaya 40 gram margarin yağıyla iki çorba kaşığı zeytinyağını koyup ısıtmalı. Yağ ısınınca kaz göğüslerini içine atıp her yanlarını nar gibi kızartmalı. Kabın ağzını örtmeli ve kaz göğsünü 7-8 dakika daha pişirmeli. Kaz göğüsleri pişince bunları sıcak bir yerde tutulan servis tabağına almalı. Yanına sote edilmiş bir sebze koyduktan sonra sıcak sıcak servis yapmalı.

    Şirin kayganak
    6 yumurta
    100 gr tereyağı
    2 su bardağı pekmez
    Yarım su bardağı su
    Yarım su bardağı tozşeker
    1. Yumurtaları iyice çırpın. Tereyağını tavada kızdırın. Çırpılmış yumurtayı tel süzgeçten ince ince kızgın yağa akıtın. Tel tel olacak şekilde pembeleşinceye kadar çatalla karıştırın.
    2. Pekmez, su ve tozşekeri bir tencereye alıp kaynatın. Kızartılmış yumurtanın üzerine gezdirerek dökün. Bir taşım daha kaynatıp servis tabağına alın. Sıcak olarak servis yapın.


    Şeker Helvası
    250 gr tereyağı
    2 su bardağı un
    1 su bardağı süt
    2 su bardağı tozşeker
    1 su bardağı çekilmiş ceviziçi
    4-5 ceviz içi
    1. Tereyağını eritin. Unu ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak orta ateşte kavurun. Pembeleşmeye başlayınca çekilmiş ceviziçini ilave edip 15-20 dakika daha kavurun. Tozşeker ve sütü ekleyin. 5 dakika daha sürekli karıştırarak kavurup ateşten alın.
    2. Pişen helvayı düz bir servis tabağına veya tepsiye bastırarak yayıp soğumaya bırakın. Dilediğiniz şekilde dilimleyip her dilimin ortasına yarım ceviziçi yerleştirin. Tabağın çevresini çekilmiş ceviz serperek süsleyip soğuk veya ılık olarak servis yapın.


    Ciğer Tablaması
    1 koyun ciğeri
    4 su bardağı ince bulgur
    Tuz, karabiber
    1 tatlı kaşığı reyhan otu
    1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
    3-4 çorba kaşığı tereyağı
    1. Koyun ciğerini ince ince kıyın ya da kıyma makinasında çekin bulguru ekleyip iyice yoğurun. Tuz, karabiber ve reyhanotu ilave edip köfte hamuru haline getirin.
    2. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Yassılaştırarak 1 cm kalınlığında köfteler yapın. Köfteleri 20-25 dakika dinlendirin. Bir tencereye su doldurup kaynatın. Köfteleri kaynar suda pişirip süzgeçle servis tabağına alın.
    3. Tereyağını küçük bir tavada eritin. Kırmızı tozbiberi ekleyip kızdırın. Köftelerin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.



    Ayvanet
    5 yumurta
    1.5 su bardağı un
    3 çorba kaşığı tereyağı
    1 su bardağı yoğurt
    Yarım çorba kaşığı biber salçası
    1 kahve fincanı su
    2 diş sarımsak
    Pulbiber, nane
    Tuz
    1. Yumurtaları derin bir kaba kırıp un ve tuz ilave ederek çırpın. Krep hamuru kıvamında pürüzsüz bir karışım hazırlayın.
    2. Geniş bir tavada 3 çorba kaşığı tereyağını eritin. Hazırladığınız krep hamurunu 4'e bölüp tavaya 4 seferde dökerek iki taraflı kızartın. Biber salçasını 1 kahve fincanı su ile ezin. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın ve iyice çırpın.
    3. Servis tabaklarına birer krep yerleştirip üzerlerine sarımsaklı yoğurdu paylaştırın. Salça sosunu gezdirip pulbiber ve kuru naneyle süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.

     
Bitlis Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Bitlis Yemekleri

    Bitlis Yemekleri

    bitlis yemekleri bitlis yemek tarifleri yemekleri resimli bitlisin yöresel in meşur ile ilgili bilgi Bitlis Yemekler Bitlis Mutfağı, Osmanlı kültürünün izlerini taşır. Yemeklerinde özellikle tereyağı ve baharatlar oldukça fazla kullanılır. Turşu aşı çorba Malzemeler: 1 su bardağı aşurelik buğday, yarım su bardağı nohut, yarım kg kuşbaşı et, 6 su bardağı su, 5 çarliston biber, yarım kg taze...
  2. Balıkesir Yöresel Yemekleri

    Balıkesir Yöresel Yemekleri

    Balıkesir'in Yöresel Yemekleri ,Balıkesir Yemekleri,balıkesirin meşhur yemekleri, balıkesirin yemekleri, balıkesir yemek kültürü,Balıkesirin Yöresel Yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler Balıkesir yöresine ait yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz Balıkesir halk mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir. Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki...
  3. Bursa Yöresel Yemekleri

    Bursa Yöresel Yemekleri

    bursanin yemekleri iskender kebap iskender kebap tarifi Bursanın Yöresel Yemekleri, Bursanın Yemekleri, Bursanın meşhur yemekleri, bursa yemek kültürü, bursanın yemekleri, bursa ünlü yemekleri, bursanın yemekleri nelerdir, bursanın yöresel yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler Bursa iline ait yöresel yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz melekler BURSA YÖRESEL YEMEKLER...
  4. Erzurum'un meşhur yöresel yemekleri

    Erzurum'un meşhur yöresel yemekleri

    erzurum yemekleri erzurum yöresel yemekleri Merhaba Sevgili Melek'ler, misafirlerimizin isteği üzerine bu sayfamızda Erzurum'a ait olan yöresel yemeklerin listesini sunuyoruz ve Erzumu'lu Melek'lerimizden de tariflerini ve diğer menüleri buradan yazmalarını rica ediyoruz. Erzurum Yöresel yemekleri Kadayıf Dolması Tarifi Ayran Aşı Çorbası Kesme Çorbası Ekşili Dolma Hıngel Tatar Böreği Su...
  5. yöresel yemekler istanbul

    yöresel yemekler istanbul

    yöresel yemekler istanbul merhaba kızlar sizden istanbula ait yöresel yemekler istiyorum

Sayfayı Paylaş