bodrum mutfağı

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
bodrum mutfağı
bodrum yöresel yemekleri bodrum lokması tarifi bodrumun yöresel yemekleri lokması bodrumun meşhur
Bodrum Mutfağını merak edenler buyrun bakalım....

Ege'nin şirin illerinden Muğla'nın yine aynı şirinlikteki ilçesi Bodrum,bildiğiniz gibi her yıl turist akınına uğruyor. Ama biz bu sefer, bölgenin,turizm ile ilgili artılarından bahsetmek yerine mutfağına şöyle bir göz atacağız.

Bölge Mutfağı özellikleri

• Bodrum Mutfağı'nda en sık rastlanılan yemekler, baklagiller ve sebze çeşitleri ile yapılanlardır.
• Sebze, yabanıl bitkiler, deniz ürünleri ve zeytinyağlılar mutfakta önemli bir yeri vardır.
• Kızartma, salata ve tatlılarda patlıcanı sık kullandıkları görülür.

Çökertme kebabı
cokertme_kebabi.jpg
Malzemeler:
500 gr dana bonfile, 5 adet patates, 50 gr tereyağı, 150 gr yoğurt, 1 demet roka, 4 diş sarmısak, sıvıyağ, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, nane, tuz, kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Patatesleri soyup rendeleyin ve bol suda nişastaları gidene kadar yıkayın.Suyunu süzün. Bir tavada bol sıvıyağ kızdırın ve patatesleri içinde kızartın.Kağıt havlu üzerine çıkartıp yağını süzün. Bonfileyi ince uzun kesin. Yağsız teflon tavada kavurun. Ateşten alın ve zaman geçirmeden tereyağını etlere katıp karıştırın. Karabiber, kırmızı pul biber, kimyon ve nane ile tatlandırın.Sarmısağı soyup havanda ezin. Yoğurda ekleyin. Kızarmış patatesleri servis tabağına alın.Üzerine eti koyup, yoğurt gezdirin. Roka ile servis yapın.

Ege patlıcanı
ege_patlicani.jpg
Malzemeler:2 adet bostan patlıcanı, 150 gr tulum peyniri, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz

Yapılışı: Bostan patlıcanını yıkayıp kuruladıktan sonra fırında közleyin. Fırından çıkarır çıkarmaz uzunlamasına ortadan ikiye yarıp, tuzla tatlandırın.Tulum peynirini çatalla iyice ezin. Peyniri sıcak patlıcanların içine doldurun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirip, bekletmeden servis yapın.

Lokma

lokma.jpg
Malzemeler:2 su bardağı un, 3 adet yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 2 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 adet limon kabuğu rendesi, kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Şerbet için şeker, limon suyu ve 2 su bardağı suyu bir tencereye koyup 10 dakika kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Bir kapta yoğurdu pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar çırpın. Unu derin bir kaba boşaltın, ortasını çukurlaştırıp yoğurdu katın. Yumurta, limon kabuğu rendesi karbonatı ekleyip
karıştırın. Sıvı yağı kızdırın. Hamurdan kaşıkla bilye büyüklüğünde parçalar
alıp kızgın yağda kızartın. Kızaran lokmaları delikli bir kepçe yardımı ile yağdan çıkarın ve bekletmeden şerbete koyun. İsteğinize göre sıcak ya da soğuk servis yapın.
 
Geri
Üst