Boyun ağrısı neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Boyun ağrısı neden olur?
boyun ağrısı nedenleri,boyun ağrısı sebepleri,boyun ağrısına iyi gelir,boyun ağrısı tedavisi,boyun ağrısı hakkında bilgiler



Boyun ağrıları'nın en önemli sebebi boyun omurları arasındaki kireçlenme ve boyun fıtıklarıdır. Omurlar arasındaki diskler sinirlere baskı yaparak ağrıya yol açabilir. Ağrıyı azaltmak için adalede spazm dediğimiz kasılma olur. Bu kasılmayı azaltmak için boyun adalelerinde kütletme denilen hareketler yapılır. Bu boyun hareketleri bazen tehlikeli olabilir. Boyun tomografisi çektirmeli, eğer fıtık varsa ameliyat olmalı. Kireçlenme veya adale kasılması ise fizik tedaviden fayda görür.

Stresli bir ortamda adeta başınızı kaldırmadan yoğun bir şekilde çalışıyorsunuz. Bu sıkışıklıkla öğle tatillerini bile iple çekiyorsunuz. Oysa yemek izni sırasında boynunuzda, kollarınızda, ensede hatta bacaklarınızda dayanılmaz ağrılar yaşıyorsunuz. Oturarak çalıştığınız, pasif olarak görev yaptığınız için herkeste böyle ağrıların olduğunu düşünüyorsunuz. Sakın böyle düşüncelerle kendinizi kandırmayın. Çünkü organik bir neden olmaksızın bir ağrı hissetmeniz ve bunu uzun süreli yaşamanız mümkün değil.





bo.jpg






Boyun ağrısı nasıl geçerRisk 30-40’lı yaşlar
Boyun fıtıklarında en sık karşılaştıkları şikayetlerin başında; kolda uyuşma ve karıncalanma ile birlikte oluşan ağrılar olduğunu belirten Alman Hastanesi Beyin Cerrahisi uzmanı Dr. İbrahim Şimşek, şu açıklamayı yaptı: “Bu şikayetler diskin hangi bölgeye baskı yaptığına bağlı olmakla beraber genellikle tek taraflıdır. Ağrı boynun geriye bükülmesi veya rotasyon hareketleriyle artar. Baskı altında bulunan sinirin etkilendiği adale gruplarında güçsüzlük görülebilir. Omuriliğin karşı karşıya kaldığı baskıya bağlı olarak kollarda güçsüzlük tam felç durumuna kadar gidebilir. Bu tabloda en fazla risk taşıyan grup ise 30-40 yaş arasındaki kişilerdir.” Boyun ağrıları'nın aniden başladığını ve gece arttığını vurgulayan Şimşek, erken teşhisin önemli olduğunu kaydetti ve teşhisi koymak için hangi yöntemleri kullandıklarını şöyle anlattı:
Yüzde 95 ilaç tedavisi
1- Traksiyon Testi: Muayene sırasında hastanın arkasına geçilerek dirsekler hastanın omuzuna konur ve her iki elle hastanın kafası yukarı doğru kaldırılıp bir süre tutulursa ağrılarda azalma olur.
2- Lhermite Bulgusu: Başın öne eğilmesi durumunda boyundan aşağıya bir elektriklenme hissedilir.
3- Spurling Bulgusu: Tepeden bastırınca ağrının artmasıdır.
4- Omuz Abduksüyon Yöntemi: Hastanın ağrıyan kolunun başının üzerine konması durumunda ağrının azalmasıdır”
Son olarak tedavinin yüzde 95 ilaçla gerçekleştiğini kaydeden Dr. Şimşek, uyguladıkları yöntemlerin ilk birkaçını şöyle sıraladı “kas gevşeticiler, antienflamatuarlar, ağrı kesiciler, servikal yakalık uygulaması, taraksiyon ve masaj”

Boyun ağrısı nasıl geçerBoyun bölgesindeki omurlara servikal omurlar denir. Bunlar yedi tane olup, boynumuzun her tarafa kolaylıkla hareket etmesini sağlar. Boyun omurları arasından çıkan sinirler kollarımıza doğru yayılır. Gene omurlar arasında disk dediğimiz kıkırdakımsı bir madde de omurların birbirine sürtünmeden hareketlerini kolaylaştıran sinirlerin sıkışmasını önleyen doku parçası vardır. Bunun bulunduğu yerden çıkarak sinirlere baskı yapması halinde boyun fıtığı meydana gelir.
Boyun fıtığında,boyun bölgesinde ağrı olup, omuza, sırta ve kola yayılabilir. Baskı altında kalan sinire göre belirti verir. C3-C4 ve C5-C6 bölgelerinde fıtıklaşma olur. Ağrılar bu fıtığa bağlı olarak meydana gelmektedir. Steroid iğneleri ile sıkışan sinirdeki şişlik azaltılmaktadır. Bu da ağrıların kısmen azalmasına yol açar ancak geçici bir çözümdür. Baskı altında kalan sinir, ilacın etkisi geçince yeniden şişecek ve ağrılar tekrar başlayacaktır.En iyi çözüm ameliyat ile fıtığın düzeltilmesidir. Bu tedaviyi beyin cerrahi bölümünde yaptırabilirsiniz

Boyun ağrısı nasıl geçerSırt ve boyun ağrıları

Günümüzde insan-makine çevre ilişkileri incelendiğinde, mevcut ortamda gerekli düzenlemeler yapılarak insanların sağlıklı ve üretken şekilde çalışmalarını sağlamak önem kazanmıştır. Çalışma ortamında yapılabilecek basit ayarlamalar kişinin rahatını ve verimliliğini büyük ölçüde artırabilir.
Bazı durumlarda çalışma konforunu artıran yardımcı elemanlardan yararlanmada fayda sağlayabilir. (Ayarlanabilir koltuk ve masa tasarımları, koltukta sırt ve kol destekleri, ayak destekleri vb...)
Ayrıca çalışma ortamında yapılabilecek basit egzersizleri deneyebilirsiniz:
Düzenli biçimde farklı duruşlar deneyin ve aynı pozisyonda uzun süre kalmayın.
Telefon veya benzeri çalışma araçlarına uzanırken zorlayıcı hareketlerden kaçının.
Dirsek, önkol ve bileklerin sert yüzeylere dayanmasından kaçının.
Gün içinde kısa molalar verin; kas ve eklemlere dinlenme ve yenilenme fırsatı tanıyın.
Aynı kasların aşırı kullanımını engellemek için farklı kas gruplarını çalıştıracak işleri dönüşümlü olarak yapın.
Gün boyunca belirli aralıklarla ayağa kalkın ve koltuğunuzu ayarlayın. Koltuğun ayarını değiştirmek, eklemlerin duruşunu değiştirmeyi sağlar. Hiçbir pozisyonun uzun süre ideal kalamayacağı unutulmamalıdır.
Her yarım saatte 30-60 saniyelik gerilme egzersizleri, kan dolaşımını düzenler, belirli bir pozisyonda uzun süre oturmaktan doğan rahatsızlığı azaltır, verimliliği artırır ve hata yapmayı önler.
 
Geri
Üst