Bu hastalık boşanma sebebi!!

tuqqce

Daimi Üye
Üye
Bu hastalık boşanma sebebi!!
Kalp krizi ve felç riskini de artırıyor.

Apne, uyku sırasında ağız ve burun seviyesinde en az 10 saniye hava akımının kesilmesidir. Uyku apnesi kalp krizi ve felç riskini artırıyor. Horlamalar da evlilikte sorun yaratıyor. Kimi zaman boşanmaya kadar gidiyor. Sürekli yorgunluk iş yerinde güçlüklere yol açıyor.
Erkekler neden daha çok horluyor?
Horlama toplumda oldukça sıktır. Erkeklerde yüzde 40-45,bayanlarda ise yüzde 28- 30 oranında görülürken, yaşla beraber bu sıklık artar. Genel nüfusta erkeklerin yüzde 53, kadınların ise yüzde 38'inin ara sıra, yine erkeklerin yüzde 31, kadınların ise yüzde 19'unun ise alışkanlık şeklinde devamlı horladığı saptanmıştır. Yetmiş yaş civarında erkeklerde yüzde 85, kadında ise yüzde 75 oranında horlama gözlenmektedir. Aşırı horlayan, aşırı kilolu, orta yaşlı erkeklerde uyku apne sendromunun var olma olasılığı artmaktadır.
Sürekli horlama hastalık habercisi midir?
Şiddetli ve sürekli horlama, obstrüktif uyku apne sendromu olarak isimlendirilen ve hayati tehlike oluşturan hastalığın en önemli belirtisidir. Uyku apne sendromu uyku sırasında apne ataklarıyla seyreden ve bununla birlikte tıbbi bozukluklar içeren bir sendromdur. Bir saatteki apne sayısına apne indeksi denir ve apne genellikle 20-30 saniyede sona erer.
Uyku apnesi evlilik sorunlarına yol açıyor mu?
Uyku apnesi ile ilişkili olarak kalp krizi ve felç riski artmaktadır. Bununla birlikte horlamalar evlilikle ilgili sorunlara neden oluyor.
Uyku apnesi hangi hastalıklara neden olur?
Tüm apne atakları sonrasında hasta uyanır. Ancak hasta solunumun durduğunun ve uyandığının farkına varmaz. Bu uyuklamalar çalışırken, başkasıyla konuşurken görülebilir. Bu apneler esnasında oksijen miktarı düşer, beyin fonksiyonları etkilenir; hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, dikkat toplayamama gibi nörolojik bozukluklar ortaya çıkar.
Horlama şiddeti ölçtürülür mü?
Horlamalarınız olduğunu biliyor ya da yatak partneriniz bunu ifade ediyorsa mutlaka şiddetinin değerlendirilmesi gerekir. Bazen solunum yollarını yani burun ve boğazda anatomik bazı bozukluklar nedeniyle problem olduğu tespit ediliyorsa buna yönelik önerilen tedaviyi uygulamak, ya da aşırı kilo nedeniyle sorun yaşanıyorsa gerekli zayıflama sürecine girmek, tıkayıcı bir durum yok ise uyku laboratuarında incelemeye alınması gerekir. Şiddetine bağlı olarak uyku uzmanı tarafından önerilen CPAP ve BİPAP gibi cihazların düzenli kullanılması gerekir.
Uyku sorunlarında tedavi için nitelik neden önemli?
Uyku bozukluklarının tedavisini belirlemede öncelikle uyku sorununun niteliğini ortaya koymak önemlidir. Klinik hikaye, yatak partnerinin aktardığı bilgiler ve gerektiğinde bazı laboratuar tetkikleri ile tanı ortaya konur.
Uyku apnesinde belirgin yakınmalar
Horlama : Hastaların yüzde 95'inde uyku sırasında nefes kesilmesi, boğulma ve zorlukla soluma nöbetleri (tanıklı apne) Yoğun gün boyu uyuklama: Yüzde 90'ında mevcuttur.
Uyku apnesindeki diğer belirtiler nelerdir?
Dikkat isteyen işlerde zorlanma
Fiziksel olarak dinlendirmeyen uyku
Uykudan yorgun kalkma
Sersem gibi uyanma gibi şikayetler hastaların yüzde 40'ında olmaktadır.
Kişilik değişiklikleri
Anlama güçlüğü
Sabah baş ağrıları:yüzde 30'unda
Sık idrara kalkma
İdrar kaçırma
Cinsel isteksizlik ve işlev bozuklukları
Çocuklarda kişilik sorunları
Okul başarısızlıkları
Fizik-zeka gelişim sorunları



 
Geri
Üst