gebe
  1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    Bu sebze ve meyveleri bol bol tüketin

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    Kanser başta olmak üzere bir çok ölümcül hastalığa yol açan oksidanlara karşı baştan tedbir almak istiyorsanız iştetüketeceğiniz sebze ve meyveler. [​IMG]Vücudun yüksek düzeyde tahrip edici özelliği bulunan 'Serbest radikaller''den korunması için antioksidan kaynağı olan taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiği bildirildi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat Şeniz,taze sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanların sağlık açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

    Vücut oksijen kullanırken ortaya çıkan atık maddelerin ''serbest radikaller'' olarak adlandırıldığını ifade eden Şeniz, ''serbest radikaller yüksek düzeyde tahrip edici etkiye sahiptirler. Çünkü temas ettikleri moleküllerin yapısını bozarlar. Başka bir ifadeyle bunlar dokuları paslandırırlar'' dedi.

    Şeniz, vücudun sürekli olarak serbest radikallerin erozyonuna uğrayan dokuları yenileyebilmek için antioksidanlara ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, bu ''dost'' maddelerin bir kısmının vücut tarafından üretildiğini bir kısmının da meyve ve sebzelerle dışarıdan alınması gerektiğini vurguladı.

    Ağır yemekler yenilmesinin, besinlerdeki katkı maddelerinin, ilaç artıklarının, güneş ışığının, havadaki kimyasal maddeler, egzoz ve baca dumanları ile karşılaşılan pek çok kanserojen maddenin vücuttaki antioksidan ihtiyacını artırdığını anlatan Şeniz, bu nedenle beslenmede sebze ve meyvelere büyük önem verilmesinin büyük önem taşıdığını bildirdi.

    Şeniz, yeterli düzeyde antioksidan alınmadığında kanser ve kalp hastalıklarının görülme riskinin arttığı, yüksek tansiyon ve damar tıkanıklıklığı görülme oranlarının yükseldiğini belirterek, şunları söyledi:

    ''En bilinen antioksidanlar A, E, C vitamini, selenyum ve çinkodur. Üzüm çekirdeği, şu ana kadar bulunan en güçlü antioksidan madde taşıyıcısı olarak literatüre geçmiştir. Özellikle siyah üzüm çekirdeğiyle birlikte yenilmeli. Çekirdek yutularak değil çiğnenerek yenilmeli. Böylelikle doğal bir antioksidan alınmış olunur. Sebzelerde ise brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, havuç, semiz otu, kereviz, soğan ve sarımsağın güçlü birer antioksidan kaynağı olduğunu görüyoruz. Daha koyu ve canlı, daha parlak renkli sebze ve meyveler daha çok antioksidan madde içerirler. Örneğin, domateste en çok bulunan ve diğer kırmızı sebzelere de rengini veren likopen, güçlü bir antioksidandır. Dolayısıyla domatesi yaz-kış yemeyi öneriyoruz. Yeşil çay antioksidan özelliği taşır ve mutlaka içilmesi gerekir. Ceviz, badem, fındık, kabak ve ay çekirdeği de antioksidan kaynağıdır. Bunun için bu yiyecekleri mutlaka yemeliyiz.''

    Prof. Dr. Şeniz, meyvelerden kivi, çilek, mürdüm eriği, böğürtlen, yaban mersini ve kuşburnunda da bolca antioksidan bulunduğunu kaydederek, ''Bitki çaylarından kekik, biberiye, adaçayı gibi çaylar ve nane, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar önemlidir. Sağlığımızı korumak için bol bol, mevsiminde taze meyve ve sebze tüketmeliyiz'' dedi. (haber7)

     
Bu sebze ve meyveleri bol bol tüketin konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. mutlu değilseniz bu meyveleri bol tüketin

    mutlu değilseniz bu meyveleri bol tüketin

    Sağlımız için meyve ve sebzelerin önemi tartışılmaz. Uzmanlar her gün meyve tüketilmesi konusunda demeçler veriyor. Yiyecek ve İçecek Yöneticileri Derneği Aydın Özdemir, ''Çilek, muz, üzüm ve portakal mutluluk ve canlılığı artırır'' dedi. C vitamini deposu olan çileğin önde gelen afrodizyaklar arasında yer aldığını, vücutta tüm salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet...
  2. Hamileler Bol Bol Süt Tüketin

    Hamileler Bol Bol Süt Tüketin

    gebelikte sütün faydaları hamilelikte sütün faydaları Sütün faydalarını bilmeyen yoktur ama bakın hamile olanlar için ne kadar da büyük önem taşıyor.Gebelikte bol bol süt tüketin Melek'ler Anne adayları bebeğinizin zehirlenmesini istemiyorsanız günde 5 porsiyon veya üstü süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Hipertansiyonu olan gebeliklerde sık görülen Preeklampsi vücudun organlarına...
  3. Bol bol kırmızı meyve tüketin

    Bol bol kırmızı meyve tüketin

    kırmızı meyveler nelerdir kırmızı meyveler, faydaları, nelerdir buyrun bilgi edinelim arkadaşlar. Kırmızı meyvelerin lezzetinin yanı sıra birde bir çok faydası varmış Melek'ler. Nelermiş, buyrun öğrenelim. Kırmızı üzüm, kızılcık, çilek, kiraz, mürdüm eriği gibi kırmızı meyvelerin hepsi, cilt için en iyi potansiyel antioksidan görevini yürütüyor. Sağlıklı bir cilt yapısı için, mutlaka...
  4. Oruç Tutarken Nane ve Maydanozu Bol Tüketin

    Oruç Tutarken Nane ve Maydanozu Bol Tüketin

    oruç tutarken ağız kokusu ramazanda ağız kokusunu önlemek Sevgili melekler, ağız kokusu genellikle sabahları hemen her sağlıklı insanda olabilecek ve güne başladıktan sonra geçen bir durum. Eğer gün içinde devam eden bir ağız kokusu sorunu varsa bunun altında başka rahatsızlıklar aramak gerekiyor. Ramzan ayında da ağız kokusu sorunu oluşabiliyor. Bu sayfamızda oruç tutarken ağız kokusu...
  5. Cildinizi Genç Tutmak İstiyorsanız Bu Meyveleri Bol Bol Tüketin

    Cildinizi Genç Tutmak İstiyorsanız Bu Meyveleri Bol Bol Tüketin

    Bu konu; cildi gençleştiren meyveler ile ilgili bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, cilt ne yazık ki stres, hayat koşulları, hava kirliliği ve en son olarak ta yerçekiminin etkisiyle yaşlanmaya ve diriliğini kaybetmeye mahkumdur. Ancak bizim yapabileceğimiz, bu süreci mümkün olduğunca yavaşlatmaktır. Bunun için de en başta güneşin zararlı ışınlarından korunmalı, uygun nemlendiricilerle...

Sayfayı Paylaş