Bunlar da mutfaktan çıkan kozmetikler

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
Bunlar da mutfaktan çıkan kozmetikler
Pirinç unu ve hindistan cevizinden cilt temizleyicisi, sirkeden şampuan, muzlu kekten yüz maskesi olur mu? Olur! Mutfaktan çıkma yeni nesil kozmetiklerle tanışın...

Meyveler, bitkiler, çiçek suları ve uçucu yağlardan yapılan bu doğal kozmetikler artık mağazalarda. Üstelik kendiniz de yapabilirsiniz.

Yıllar önce 'Dying Young' filminde Julia Roberts'ın saçlarına mayonez sürdüğünü gördüğümüzde hepimiz şaşırıp kalmıştık. 'Mayonez saça iyi gelir' efsanesi de filmin ardından kısa sürede yayılmıştı. Ancak bugün art arda karşımıza çıkan pek çok örnek, meyve, sebze, bitki, tahıl, yağ, yumurta gibi günlük hayatta mutfakta kullandığımız yiyeceklerin saça, cilde, yüze sürülüp güzelleştiren birer kozmetik görevini gördüğünü açıkça ortaya koyuyor. Öyle ki şimdilerde pek çok marka da 'mutfak kozmetikleri' trendini benimseyip, havuçtan limona, vanilyadan çikolataya kadar mutfakta kullandığınız malzemelerden yaratılan doğal güzellik ürünlerini piyasaya sürülüyor.

Doğal ve el yapımı güzellik ve bakım ürünlerinin dünya çapında önemli markalarından biri olan Fresh Line da Ankara'da Armada ve Minesera alışveriş merkezlerinde, Eskişehir'de ise Espark'ta yer alan mağazalarıyla yeni trendin Türkiye'deki öncülerinden. Taze meyveler, bitkiler, çiçek suları ve uçucu yağlar gibi taze malzemelerden yapılmış, evde pasta/kurabiye yapar gibi hazırlanan ve sentetik yumuşatıcılar, petrokimyasal ve hayvansal kaynaklı türevler içermeyen Fresh Line hem sağlıklı hem doğal hem de iştah açıcı ürünleriyle dikkat çekiyor. Görünümleri beş çayındaki kurabiyeleri ya da kek kalıbından çıkmış pastaları hatırlatan bu kozmetik ürünleri insanın iştahını kabartıyor. Her yaş grubunda ve bütün cilt tiplerinde güvenle kullanılabilen saç bakım ürünleri, banyo köpükleri, vücut sıkılaştırıcılar, yüz maskeleri için söylenebilecek tek şey var: Yeme de yüzüne sür!

KENDİ MUTFAĞINIZDA YAPABİLİRSİNİZ

Cilt temizleme

Cilt temizlemek için kaolin (arıkil), gliserin, taze ananas, pirinç unu ve tatlı badem yağı karışımı idealdir. Ancak pek çok farklı malzemeyi karıştırıp daha zengin hale de getirebilirsiniz.
İşte bir formül:

2 kaşık dolusu kaolin,
1 çorba kaşığı dolusu pirinç unu (peeling için birebir),
1 çorba kaşığı dövülmüş badem,
yarım çorba kaşığı buğday unu,
yarım çorba kaşığı tatlı badem yağı ve
5 kapsül eşekotu yağını büyük bir kaseye koyup karıştırın.
Buna biraz kuru hindistancevizi ekleyin. Biraz kuru fasulyeyi de iyice çekip toz halinde bu karışıma ekleyebilirsiniz.

Eğer
cildiniz sivilceli ise
antiseptik görevi görecek kekik, rezene gibi taze otlardan da ince ince kıyıp karıştırabilirsiniz. Ayrıca taze ananas da, ölü deriden kurtulmak açısından etkili olduğundan kullanılabilir. Bu karışımı bir oklavayla 2,5 santim kalınlığında açın ve tekrar toplayın. İki günde birden fazla olmamak kadıyla istediğiniz zaman dilimler keserek cildinize uygulayın. Karışımı istediğiniz kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yüz bakımı

- Zambak ve hanımelinin taç yaprakları üzerine kaynamış su döküp yarım saat bekletin. Sonra bu sudan 4 çorba kaşığı alıp 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 çorba kaşığı kaolin, 1 çorba kaşığı gliserin ve evde pişirdiğiniz kekin tüm yanık kısımları ile karıştırın. Biraz da kil ekleyip katılaştırabilirsiniz. Tam tersine yumuşak ve nemli olmasını istiyorsanız biraz badem yağı ve yulaf ekleyebilirsiniz. Karışımı aynı gün kullanın. Küçük kırışıklıların bir süreliğine yok olduğunu göreceksiniz.

- Yüzü gerginleştirmek için bir avuç çilek, 1 avuç üzüm, yarım armut, yarım elma ve 30 gram portakal suyunu blenderda karıştırın. Yüzünüzü ince bir bal katmanıyla kapladıktan sonra üzerine de bu karışımı sürün. 30 dakika bekletip yıkayın.

- İri gözenekleri sıkıştırmak için bademi ezip yeterince su ekleyerek macun haline getirin ve gözenekler üzerine uygulayıp 20 dakika bekleyin. Ilık suyla durulayıp üzerine elma sirkesi ve su karışımı sürün.

- Makyajınızı temizlemek içinse süt ya da yoğurt kullanabilirsiniz.

- Cildiniz yağlıysa domates püresi, aşırı kuru ise bal sürebilirsiniz.

Nemlendiriciler

- En basitinden avokadoyu ezip doğrudan yüzünüze sürebilirsiniz.

- Daha ciddi bir karışım için kakao yağı alıp bunu fırında biraz ısıtın, sonra 1 tatlı kaşığı badem yağı, iyice ezilmiş mantar ve muz, bir de 3 damla gül özü yağını buna ekleyin. Bir buz kabını bu karışımla doldurup buzluğa koyun. Daha sonra küpleri yüz ve vücudunuzda rahatça kullanabilirsiniz.

- Bir avuç yulafı soğuk suyun içine koyup yarım saat beklettikten sonra bir süzgeçten geçirin. Sonra ıslak yulaf tanelerini bir kabın içine iyice sıkın: İşte jelimsi yulaf sütü karşınızda. Bunu pamukla yüzünüze sürebilirsiniz. Özellikle tahriş olmuş ciltler için bire bir.

- Gliserin, gülsuyu ve limon suyunu eşit oranda karıştırın ve karışımı buzdolabında saklayıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Bu yağlı ciltleri nemlendirmekte etkilidir. Normal ciltler içinse 1 çay kaşığı bal ve 2 çay kaşığı yoğurt yeterli. Nemli cilde sürüp 5 dakika bekletin.

Saç bakımı

- Saç bakımında yumuşatıcı ve parlatıcı etki açısından saçınıza doğrudan mayonez veya zeytinyağı sürerek 10 dakika bekletmeniz son derece etkili olacaktır. Mayonez yerine 1 yumurta sarısı, yarım çay kaşığı zeytinyağı ve 3/4 kase ılık su karışımını da kullanabilirsiniz. 10 dakikanın adından normal bir şampuanla yıkayın.

- Saçınıza kuru temizleme yapmak için ise mısır unu kullanabilirsiniz. Mısır ununu saçınıza serpiştirin sonra da saçınızdaki yağdan fırçalayarak kurtulun. Bu işlem saçınızı temizler ancak parlaklık vermez.

- Yumurtadaki protein saç için çok faydalıdır. Sadece yumurtayla da bakım yapabilirsiniz. İki yumurta alın, çırpın ve kuru saça iyice sürün. Ardından da ılık suyla yıkayın. Saçınızı durularken bira veya limon suyu kullanabilir, parıltı vermesi için biraz ısırgan otu da karıştırabilirsiniz.

- Ayrıca ayda iki kez saç kremi yerine sirke kullanmak saça yumuşaklık ve parlaklık kazandırır.

- Kepek probleminiz varsa 1 kase su, 1 kase elma sirkesi ve 1 avuç taze nane yaprağını tencereye koyup kaynatın. Sonra naneleri süzgeçten geçirip bunlarla saç diplerinize masaj yapın. Kafanızda kurumasına izin verin, durulamayın.

alıntı
 
Geri
Üst