Burun akıntısı nasıl geçer

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Burun akıntısı nasıl geçer
burun akıntısı nasıl giderilir
burun akıntısı için



Hepimizin ara ara ya da sık sık başına gelmiştir burun akıntısı. burun akıntısının bir çıok nedeni vardır ve bu nedenler arasında en meşhur olanıda soğuk algınlıklarıdır. Peki nasıl geçer burun akıntısı; işte onuda şimdi öğreniyoruz Melek'ler:)

380014dc027385ae35.jpg



BURUN – SİNÜS HASTALIKLARI

Burun akıntısı, burun kanaması, burun tıkanıklığı, koku alma bozuklukları gibi belirtilerle yansırlar.

BURUN AKINTILARI

Başlı başına bir olgu oluşturan burun kanamaları bir yana bırakılırsa, akıntı seröz ya da irinli (kûruyarak kabuğa dönüşebilir), tek ya da iki yanlı, önden ya da arkadan olabilir.

Akıntı burun arka delikleri yoluyla olduğunda, balgam biçiminde dışarı çıkarılır. Akıntının, kaynağı konusundaki teşhis, salgıların görünümüne, birlikte olduğu öteki belirtilere ve özellikle muayene (burun muayenesi, röntgen filmi, v.b.) bulgularına bakılarak konulur.

Seröz akıntı

Alışılmış bir nezlenin başlangıç belirtisi olabilir. Ama sürekliyse ve aksırıkla birlikteyse, damar spazmı kökenli burun iltihabının belirtisidir. Araştırma sonunda bu seröz burun akıntısının, bir alerjiye (genellikle polen, toz, v.b. etmenlere bağlı solunum yolları alerjisi) ya da birçok etmenle (atmosfer, içsalgı bezleri, ruhsal etmenler) ilişkili bir damar spazmına bağlı olduğu anlaşılır. Yerel tedavi ve özellikle koterle dağlama, yararlı sonuçlar verir.

Yaşlılarda görülen burun akıntısını da bunlara eklemek gerekir.

Ayrıca, röntgen filmi tek yanlı, limon renginde ve aralıklı gelen bir akıntı yapan bir sinüs kistini ortaya koyabilir.

Ön ‘kafa çukurunda kırığa yolaçan travmalardan sonra görülen ve beyin-omurilik sıvısından oluşan burun akıntısı, gerçek bir klinik- biçimden çok, ayırıcı teşhis öğelerinden birini oluşturur. Kuşkulu durumlarda teşhis, sıvının incelenmesiyle (belkemiği boşluğuna iğneyle boyalı madde verme ya da sintigrafi) konur.

İrinli akıntı

Koyuca sarı ya da yeşilimsi renkte olan bu akıntının pekçok nedeni olabilir.

İki yanlı akıntı

En sık görüldüğü hastalık, alışılmış nezlenin evrimi sonucunda ya da damar spazmı kökenli bir burun iltihabına başka bir enfeksiyonun eklenmesi sonucunda ortaya çıkan irinli burun iltihabıdır.

Röntgen filmiyle teşhisi doğrulanan iki yanlı sinüs iltihabı (sinüzit) da iki yanlı akıntıya yol-açabilir.

Hastalığın sık sık alt solunum yollarına atlaması, günümüzde inici bir ihtilattan çok, nezleyle birlikte görülen bir enfeksiyon sayılmaktadır.

Büyük çocukta ve süt çocuğunda yutak bademciklerinin iltihaplanması alışılmış nedendir. Enfeksiyon hastalıkları, özellikle de kızamık ve kızıl sırasınoa da akıntı sık görülür. Süt çocuğunda burun akıntısı, bazen belsoğukluğu, frengi ya da kuşpalazı (difteri) kökenli bir nezlenin belirtisi olabilir.

Tek yanlı akıntı

Başlıca nedeni sinüs iltihabıdır. Ağrılar ve orta mecrada (meatus) irin bulunması, diyafanos-kopiyle (sinüslerin ışık verilerek incelenmesi), özellikle de röntgen filmiyle doğrulanması gereken belirtilerdir. Röntgen filmi, hasta sinüs ya da sinüsleri ortaya koyar.

Çocukta üst çene sinüsü iltihabı ve kalbur kemik hücreleri iltihabı (etmoyidit) sık görülür ve genellikle teşhisi güçtür.

Saman nezlesi, nedeni bir solunum alerjisi olan sulu bir burun iltihabıdır.

Süt çocuğunda göz ve göz çukuruyla ilgili belirtiler ön plandadır; ama bunlar, bir üst çene kemiği iltihabının belirtisi de olabilirler.

Büyük çocukta da, küçük çocukta da, burunda yabancı cisim bulunması olasılığının ayırdedilmesi gerekir.

BURUN KABUKLARI

Burun akıntısıyla birlikte ya da daha sonra görülür; ama apansızın da yerleşebilir. Burun ön delikleri kenarında yerleşen deri hastalıkları dışında, özellikle mukoza körelmesi kökenli burun iltihaplarının (atrofik rinitler) başlıca özelliğidirler. Mukoza kökenli burun iltihapları iki biçimde olabilir:

— kokusuz: Enfeksiyon hastalıklarından sonra görülenler (kuşpalazı, kızıl sonrası); nedbeleş-me kökenli burun iltihapları (koterle aşırı dağlamalar, burun bölmesi delinmesi) ya da mesleksel burun iltihapları (marangozlarda, v.b.);

— kötü kokulu: Bu türe ozena adı verilir; yeşilimsi kabuklarla, pis bir kokuyla, mukoza ve boynuzcukların önemli ölçüde körelmesiyle nitelenir. (İlaç tedavisi geçici bir önlem olmaktan öteye gidemez. Kesin tedavi ameliyattır.)
 
Geri
Üst