Büyümenin temel taşı protein

Young bride

Banned
Büyümenin temel taşı protein
insan yaşamında büyümenin en hızlı olduğu yaş
protein içeren besinler, proteinin görevleri, proteinin faydaları, proteinin yapısı, proteinin önemi

protein kelimesi yunanca kökenli olup, “birinci dereceden önemli” anlamına gelir. Gerçekten de çocuk beslenmesinde sağlıklı büyümenin olmazsa olmazıdır. İsminin anlamını fazlasıyla hakeder.


Protein yaşayan hücrelerin temel yapısını oluşturur. Protein olmadan hücrelerin gerektiği gibi büyümesi ve onarılması mümkün değildir.

Proteinin insan ve hayvanların yaşamında iki önemli görevi vardır:
• Büyümeyi sağlamak

• Ölen, bozulan, eskiyen hücreleri onarmak ve yenilemek

Başlangıçta bir hücre olan ceninin anne rahmine düşüp 3-3 buçuk kiloluk bir bebeğe dönüşmesi için çok miktarda proteine ihtiyacı vardır. Bebek doğduktan sonra ise vücudu ve özellikle beyni hızla büyümeye devam eder. Bu hızlı büyümeyi karşılayabilmek için aynı oranda proteini vücuda almak gerekir.

İlk 6 ay anne sütü bebeğin ihtiyacı olan proteini karşılar. Ancak bu aydan sonra çocuğun beslenmesine proteinli gıdaları eklemek gerekir. Bir yaşına kadar çok hızlı olan büyüme, bir yaşından sonra biraz yavaşlasa da, ilk yıllar insan yaşamında en hızlı büyümenin olduğu yıllar… Ayrıca ergenlik ve adolesan dönemlerinde de sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşması için bu yıllarda edinilen alışkanlıklar önemli.

İnsanlar erişkin yaşa geldikleri zaman artık büyümezler, yani boyları uzamaz, sadece şişmanlarlar. Fakat bu zamanda vücutlarında birçok kısım, hücre eskiyip harap olur. Örneğin kandaki bir tek eritrositin (kırmızı kan hücresi) ömrü sadece 120 gündür. Bunun yerine yenisinin yapılması gerekir ki bu da proteinle olur.

Çocuklarda da eskiyen zamanını dolduran hücreler vardır. O halde çocuklarda hem BÜYÜME İÇİN, hem de ONARIM ve YENİLEME İÇİN proteine ihtiyaç vardır.

Kesilen bir saçın, yaralanan yanan bir dokunun, derinin tamire ve yenilenmeye ihtiyacı vardır.

Hastalıklarda da birçok hücre zarar görür. Bundan dolayı da hastalandıklarında çocukların zayıfladıkları, büyümelerinin yavaşladığı görülür. Bu yüzden hasta insanların özellikle hasta çocukların daha fazla proteine ihtiyaçları vardır.


Protein kaynakları iki temel gruba ayrılır:
• Hayvansal proteinler

• Bitkisel proteinler
Hayvansal proteinler; daha çok aminoasite sahiptir. Net protein kullanma oranı daha yüksektir. Vücudumuzdaki proteinlere daha çok benzerler. Hücre yapımında daha etkilidirler.

Günlük protein ihtiyacı

Erişkinlerin günlük almaları gereken protein miktarı kilo başına bir gramdır. Yani 60 kilo olan bir insanın alması gereken protein miktarı 60 gramdır.

Bebek ve çocukların günlük protein ihtiyacı erişkinlere oranla daha çoktur. Bebek ve küçük yaştaki çocukların kilo başına günlük ihtiyaçları 2,5 -3,5 gram kadardır. Büyük çocuklarda ise bu oran 1,5 – 2 gram olur.


Başlıca protein kaynakları

• Anne sütü
• Kırmızı ve beyaz et
• Balık
• Yumurta
• Süt ve süt ürünleri
• Patates, pirinç, soya fasulyesi
• Buğday, mısır,bezelye
 
Geri
Üst