gebe
  1. *GüMüŞ*

    *GüMüŞ* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Şubat 2008
    Mesajlar:
    3.733
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    CANLILAR İÇİN MADDE ve ENERJİ {{erendikyol}}

    Konu, 'Biyoloji bilimi' kısmında *GüMüŞ* tarafından paylaşıldı.

    A. CANLI ve ENERJİ İLİŞKİSİ Hücrelerin canlılık olaylarında kullandığı biyolojik enerjiye ATP denir. ATP enerji gerektiren büyüme, hareket, senaaa, dönüşüm gibi canlılık olaylarında kullanılır. Canlı vücudunda gerçekleşen bütün olaylara :):):):)bolizma denir. :):):):)bolizmanın gerçekleşmesi enerjiyle bağlantılıdır. Canlı vücudunda iki çeşit :):):):)bolizma gerçekleşmektedir. a. Özümleme olayları : Küçük yapılı maddelerin kimyasal bağlarla birleştirilerek büyük yapılı bileşik ve moleküllerin senaaalenmesidir. Bu :):):):)bolizmaya fotosenaaa, protein senaaai, nişasta senaaai, ATP senaaai örnek verilebilir.
    b. Yadımlama olayları : Büyük yapılı maddelerin enzimlerle parçalanarak daha küçük moleküllü maddelerin oluşturulmasına denir. Özümlemenin tersi şeklinde gerçekleşir.
    Bu :):):):)bolizmaya hücre içi ve dışında gerçekleşen sindirim olayları ile solunum reaksiyonları örnek verilebilir.
    Özümleme ve yardımlama şeklindeki :):):):)bolizmalar bireyin yaşına, beslenmesine, sağlığına, cinsiyetine ve çevre şartlarına göre farklı değerlerde gerçekleşebilir.
    Canlı hücrelerde gerçekleşen en önemli özümleme olayı fotosenaaa ve en önemli yadımlama olayı da solunumdur. Çünkü, bu :):):):)bolik olaylar enerji dönüşümüyle ilgili olup diğer bütün hayatsal olayların yapılmasında doğrudan etkili olmaktadır.
    *
    B. FOTOSENaaa OLAYI
    Canlıların yaşamında kullanılan enerjilerin temel kaynağı güneş enerjisidir.
    Güneş enerjisini hiç bir canlı doğrudan kullanamaz. Bu nedenle güneş enerjisinin besinlerin yapısındaki kimyasal enerjiye dönüştürülmesini fotosenaaa olayı sağlamaktadır. Karbondioksit ve suyun klorofiller üzerinde ışık etkisiyle birleştirilip besin ve oksijen üretilmesine fotosenaaa adı verilir.

    Fotosenaaai gerçekleştiren klorofilli canlılara üreticiler denir. Üreticiler bu olay yardımıyla şeker, yağ, protein ve vitamin ihtiyaçlarını kendileri karşılarlar.
    Fotosenaaa yapamayan tüketici canlılar ise bu besinler yönüyle doğrudan ya da dolaylı olarak üretici canlılara bağımlıdır. Yeşil bitkiler, klorofilli bakteriler, mavi yeşil algler ve öglena fotosenaaale besin üretebilir. Fotosenaaa reaksiyonlarının yapılmasında ışık kullanıldığı için, sadece gündüzleri gerçekleşir.
    Fotosenaaai en fazla ve etkili şekilde yeşil bitkiler gerçekleştirir. Yeşil bitkiler, fotosenaaa sonucu ürettiği besini çoğunlukla nişastaya çevirerek kök, gövde, yaprak, meyve ve tohumlarda depo ederler. Nişasta renksiz ve büyük yapılı bir şeker olup iyot çözeltisiyle etkileşebilir. Ayraç olan iyot çözeltisi nişastayla etkileştiklerinde mavi renk oluşturur.
    Bu durum bitki yapraklarının fotosenaaa yapıp yapmadığının belirlenmesinde kullanılır.
    Nişasta + İyot çözeltisi ® Mavi renk oluşumu
    *
    Fotosenaaa Hızını Etkileyen Faktörler
    Fotosenaaa olayının yapılmasında kullanılan ve etkili olan bütün faktörler reaksiyonun hızını da etkiler. Bu faktörlere karbondioksit, su, klorofil, ışık ve sıcaklık örnek verilebilir.
    · Karbondioksit miktarı : Fotosenaaade hammadde olarak kullanıldığı için miktarı arttıkça olayın hızını belli bir değere kadar artırır.

    · Su miktarı : Olayda kullanıldığı için fotosenaaain hızını belli bir değere kadar değişmesini sağlar.

    *
    · Işık şiddeti : Işık, fotosenaaade enerji kaynağı olduğu için belli bir değere kadar olayın hızını değiştirir.

    *
    · Klorofil sayısı : Işığı emen pigment olup sayısının artması fotosenaaa hızını olumlu yönde etkiler.

    *
    · Sıcaklık derecesi : Ortamdaki ısı miktarı olup enzimlerin çalışmasını doğrudan etkiler, ortam sıcaklığının düşük veya yüksek olması fotosenaaa hızını olumsuz yönde değiştirir.

    *
    · Işığın rengi : Güneş ışığı 7 farklı rengin birleşmesiyle oluşur. Bu renkler farklı özellikte olup farklı miktarlarda enerji taşır. Yeşil bitkiler fotosenaaade en az yeşili kullanırken en fazla da kırmızı ve mor ışığı kullanır.

    *
    C. SOLUNUM OLAYI
    Hücrelerdeki canlılık olaylarında kullanılan ATP’ler besinlerin yapısındaki kimyasal enerjilerden üretilir. Besinlerin parçalanarak ATP üretilmesine hücre solunumu denir.
    ATP ler yapılarında enerji depolayan birimlerdir. Üretildikten sonra hücrenin her yerine taşınabilir. Hücredeki :):):):)bolizma olaylarının gerçekleşmesinde ATP lerdeki enerji kullanılır.
    Hücre solunumunda glikoz, amino asit ve yağ asiti gibi organik besin parçaları kullanılır. Hücre solunumu hayat boyunca gece ve gündüz sürekli olarak gerçekleştirilir. Besinlerin parçalanması sırasında, oksijen moleküllerinin kullanılıp kullanılmamasına göre iki çeşit solunum bulunur.
    *
    a. Oksijenli solunum : Besinlerin oksijenle yakılarak enerji üretilmesidir. Oksijen besinlerin yakılarak tam olarak parçalanmasını sağlar. Bu olay mitokondrilerde gerçekleşir.

    Oksijenli solunum reaksiyonları insan, hayvan, bitki, mantar ve amip, öglena, paramesyum gibi canlılarda görülür. Ayrıca bazı bakteriler sitoplazmalarındaki enzimlerle oksijenli solunumu yapabilirler. Bu çeşit solunumla besinler tam olarak parçalandığı için besinlerdeki enerjinin tamamı açığa çıkartılabilir. Oksijenli solunum sonucu 1 glikoz şekerinden 38 ATP’lik bir enerji senaaalenir.
    Oksijenli solunum sonucu bol miktarda karbondioksit gazı oluşturulur. Bu gazın ayracı kireç suyu olup solunumla ilgili deneylerde karbondioksit kireç suyunun saydamlığını bozarak bulanmasına neden olur. Böylece ortamda solunum yapılıp yapılmadığı belirlenir.

    b. Oksijensiz solunum (Fermantasyon) : Besinlerin oksijen kullanılmadan doğrudan parçalanarak enerji üretilmesidir.

    Olayın gerçekleşmesinde kullanılan enzimler hücrenin sitoplazmasında bulunur. Besin maddeleri çok az miktarda parçalandığı için organik yapılı olan asit ya da alkol gibi maddeler oluşur. Çok az miktarda 2 ATP’lik bir enerji üretilir.
    Bu çeşit solunumu, daha çok ilkel yapılı canlılar (bazı bakteriler, bazı mantarlar) gerçekleştirir.Ancak oksijenin olmadığı ya da yetersiz kaldığı durumlarda bitki ve hayvanlar bir miktar fermantasyon yapabilir. Canlılar dünyasında iki çeşit fermantasyon yaygındır.
    · Etil alkol fermantasyonu : Şekerlerin parçalanmasıyla iki karbonlu etil alkol oluşturulur. Oluşan alkol ortamın mayalanmasını sağlar. Bira, şarap, ispirto, kolonya üretilmesi gibi.

    Bazı bakteriler ve maya mantarları tarafından yapılabilir.
    · Laktik asit fermantasyonu : Şekerlerin parçalanmasıyla üç karbonlu laktik asit oluşturulur. Sütün yoğurda dönüşmesi ile insanlarda yorgunluğun oluşmasında etkili olur. İnsanda iskelet kaslarında gerçekleştirilir.

     
  2. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.130
    Beğenilen Mesajlar:
    39
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: CANLILAR İÇİN MADDE ve ENERJİ {{erendikyol}}
    bilgiler için saol canım emeğine sağlık
     
CANLILAR İÇİN MADDE ve ENERJİ {{erendikyol}} konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI [[erendikyol]]

    CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI [[erendikyol]]

    CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Canlıları benzer özelliklerine göre gruplara ayırmaya sınıflandırma denir. Sınıflandırmayı inceleyen bilim dalına ise Biyosistematik denir. * 1. Ampirik (Yapay) Sınıflandırma Canlıları dış görünüşleri ve yaşadıkları ortama bakarak sınıflandırmaktır. Bu tür sınıflandırma günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir. Dayandığı temel analog (görevdeş) organlar ve şekil...
  2. Parlak ve canlı saçlar için tavsiyeler

    Parlak ve canlı saçlar için tavsiyeler

    Parlak ve sahip olmak her kadının hayalidir .Sizlere bu hayalinizi gerçekleştirebilmeniz için bazı tavsiyeleri sunuyorum. Saçları canlı tutmak için vereceğimiz püf noktalar işinize yarayacaktır. Saçlarınız kuruysa ve daha canlı olmalarını istiyorsanız yıkarken diplerine şampuanı iyice sürüp, deriye temas ederek masaj yapın. Durulama yapılırken şampuan saçların içinden akarak kurumasını...
  3. Canlı ve parlak görünen saçlar için

    Canlı ve parlak görünen saçlar için

    canlı saçlar için, parlak saçlar için, bakım, önerileri burada arkadaşlar. Sağlıkı ve canlı saçlar için ayrıca parlak görünümlü saçlar için yapmanız gereken uygulamaları bu yazımızda sizlerin bilgisine sunuyoruz Melek'ler. Dalgalı saçlar için: Bigudiler, düz saçta harika dalgalar yaratabilir. Ancak, bunun için zaman gereklidir. Bu işlemi hızlandırmak ise elinizde: Saçlarınızı yıkadıktan...
  4. Gözalıcı Canlı ve Parlak Saçlar İçin

    Gözalıcı Canlı ve Parlak Saçlar İçin

    canlı ve parlak saçlar için canlı saçlar için parlak saçlar için ne yapmalı Kim istemez şöyle reklamlarda ki gibi yürürken sağlıkla dalganan saçları olsun melekler :) Bunun için de elbette ki biraz bakım şart. İşte bu makalemizde saçlarına önem veren meleklerimiz için canlı ve parlak saç önerileri sunuyoruz.. :) - Saçlarınızın gür gözükmesini istiyorsanız saç modelinize dikkat etmeniz...
  5. Hacimli ve Canlı Saçlar İçin Önemli Tavsiyeler!

    Hacimli ve Canlı Saçlar İçin Önemli Tavsiyeler!

    hacimli saçlar için, saçlara nasıl hacin kazandırılır, saçlara nasıl hacim verilir Sevgili melekler, kadınların büyük çoğunluğu saçlarının sönük ve cansız olduğundan şikayet eder. Gerçekten de kadına hava veren hacimli ve dolgun saçlardır. Eğer sizin de saçlarınız mat ve sönükse aşağıda vereceğimiz öneriler sayesinde canlı ve havalı saçlara sahip olacaksınız... Doğru şampuan:...

Sayfayı Paylaş