Çatalhöyük iskeletlerine DNA testi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Çatalhöyük iskeletlerine DNA testi
Konya’daki 9 bin yıllık Çatalhöyük antik yerleşiminde süren kazı çalışmalarında toprak altından çıkan iskeletlere DNA testi yapılacak.

Konya’nın Çumra ilçesindeki 9 bin yıl öncesine dayanan Çatalhöyük’te bu sezonki kazı çalışmaları başladı. Dünyanın bilinen en eski yerleşim yeri Çatalhöyük’te arkeolojik kazı çalışmalarında bazı yeni teknikler ilk kez kullanılacak. Kazılarda gün ışığına çıkan iskeletlerin DNA’ları incelenerek 9 bin yıl önce insanların cinsel tercihlerine ve aile hayatlarına ışık tutulacak. 11 ülkeden gelen arkeologların çalışması iki ay sürecek.


ÖLÜLERİNİ EVLERİNE GÖMÜYORLARDI
Çatalhöyük kazı heyeti Başkan Yardımcısı Şahina Farıd, bugüne kadarki kazı çalışmalarında insanlık tarihiyle ilgili çok önemli bilgilere ulaştıklarını söylüyor. Farıd, yapılan kazılarla ilgili olarak şunları söyledi: “9 bin yıl önce insanların yaşadığı evler hem günlük yaşam alanı, hem de mezarlıktı. Bu günümüz insanı için son derece ürkütücü. Ama insanlar ölen yakınlarını oturdukları evlerin zeminine gömüyorlardı. İnsanların sanata olan yakınlığını evlerine yaptıkları resim ve figürlerden görmek mümkün. Bir evde çocukların iskeletlerinde boncuktan bilezikler, bir diğerinde de asılı boğa başı bulduk.”

100 KİŞİLİK KAZI EKİBİ
Çatalhöyük kazılarına katılan bilim insanı sayısı Temmuz ayında 100’e çıkacak. Kazılarda çıkan iskeletlerin DNA’sı araştırılarak Çatalhöyük sakinlerinin cinsel yaşamları incelenecek, aile hayatlarına dair ipuçları aranacak. Uluslararası arkeologlar tarafından yürütülen geniş çaplı kazı çalışmaları 2018’de sona erecek. İnsanlığın ilk kez Çatalhöyük’te 9 bin yıl önce yerleşik hayata geçtiği düşünülüyor.

Öte yandan, Çumra bölgesinde Çatalhöyük’ün yanısıra tespit edilen Boncukluhöyük için de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kazı izni bekleniyor.
 
Geri
Üst