gebe
  1. *jellibon*

    *jellibon* Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    9 Kasım 2007
    Mesajlar:
    6.787
    Beğenilen Mesajlar:
    36
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    mutluluk ülkesinden

    çay içerken bilinmesi gerekenler

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında *jellibon* tarafından paylaşıldı.

    Kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte çay içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerektiği bildirildi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, yaptığı açıklamada, Türkiye de genellikle sıcak olarak içilen siyah çayın, demlenme sırasında suya geçebilen öğelerinden faydalanıldığını ve bunun başında da kafein in geldiğini belirtti. Prof. Dr. Baysal, iki-üç dakika 180 ml kaynar suyla demlenmiş çayda 30 mg civarında kafein bulunduğunu, demlenme süresi uzadıkça, bu miktarın yaklaşık 60 mg a çıkabildiğini kaydetti. Prof. Dr. Ayşe Baysal, çayın, minerallerden potasyum ve flor için önemli kaynak sayılabileceğini de vurgulayarak, “Bir fincan çay 60-70 mg potasyum ve 0.10-0.12 mg flor sağlar. Alüminyum, demleme sırasında suya çok az geçer. Bir fincan çaydaki miktarı ortalama 0.4 mg dır. Çay, manganez açısından zengindir. Bir fincan çaydaki miktarı 0.1-0.3 mg arasında değişir” dedi. Siyah çaydaki okside olmuş fenolik ögelerin, demirin biyo yararlılığını önemli ölçüde azalttığını ifade eden Prof. Baysal, bu etkinin, özellikle diyetleri bitkisel besinlere bağımlı kişilerde demir yetersizliği anemisinin oluşmasında önemli rol oynadığını, çay, yemekle birlikte içildiğinde bu tür olumsuz etkisinin söz konusu olduğunu söyledi.
    Prof. Dr. Ayşe Baysal, yemekten bir saat sonra içilen çayın, demirin biyo yararlılığına etkisinin gözlenmediğini vurgulayarak, “Bu nedenle, kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte çay içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerekmektedir. Limon C vitamini içerdiğinden, fenollerin demir bağlayıcı etkilerini azaltmaktadır. Bunun yanında, demir birikimi olan talasemili hastalara yemekle çay içirilmesi yararlı kabul edilebilir” diye konuştu.
    Prof. Dr. Baysal, çayın önemli miktarda kafein ve metilksantinler içerdiğini belirterek, “Kafein ve diğer metilksantinler mide salgısını uyarırlar. Mide salgısının aşırı artması, mide dokusu zayıf kişilerde ülser riskini artırır. Çayın sütle ve şekerle birlikte içilmesi, asit salgısı üzerindeki etkiyi azaltır. Bu nedenle, gastrit ve ülsere meyilli olan kişilerin çay içmekten sakınmaları, çok istenirse çok açık şekilde içmeleri önerilmektedir” dedi.
    Yaşlılıkta kemik kaybının önemli sağlık sorunlarından birini oluşturduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Ayşe Baysal, “Aşırı kafein alımı vücudun kalsiyum dengesini olumsuz etkiler. Bu nedenle, yaşlı kişilerin fazla çay içmeleri kemik sağlıkları için sakıncalıdır. Bunun yanında aralarda içilen bir-iki bardak çayın fazla etkisi olmaz” diye konuştu.
    alıntıdır


     
  2. zeynep2006

    zeynep2006 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Şubat 2010
    Mesajlar:
    33
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    adana
    benımde zaten 1 bardak bıle ıcsem mıdem bulanır ama sebebını anlamıyorum
     
  3. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
    Ben çok seviyorum çayı:)
     
çay içerken bilinmesi gerekenler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Mitoloji hakkında bilinmesi gerekenler

    Mitoloji hakkında bilinmesi gerekenler

    Yunancada söz, öykü anlamına gelen mitos (mythos), ilkel insan topluluklarının evreni, yeryüzünü ve tabiat olaylarını kişileştirerek yorumlama ve henüz sırrını çözemedikleri yaşamla ilgili her türlü oluşumu anlamlı bir biçimde açıklama gereksiniminden doğmuş öykülerdir. Eski çağ insanlarında doğa güçlerinin fizik ve etik etkilerini yansıtan mitoslar, dinlerin de başlangıcıdırlar. İlkel insanın...
  2. marul yerken bilinmesi gerekenler

    marul yerken bilinmesi gerekenler

    Salataların vazgeçilmez unsuru olan marulun bir çok yararı bulunuyor. Ancak uzmanlar, marulun fazla yenilmesi halinde göz kararmasına neden olduğu, cinsel gücü azalttığı ve uyku verdiğini bildiriliyor. Bitki bilimcilere göre, marulun içinde A, B, C, E vitaminleri, demir, kalsiyum, çinko, fosfor, iyot, sodyum ve bakır gibi mineraller bulunuyor. Marulun sağlık üzerine olumlu etkileri şöyle...
  3. Rujlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Rujlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    rujlar rujlar hakkında bilinmesi gerekenler Makyajın vazgeçilmez unsuru ve tamalayıcısı rujlar hakkında her şey... Boya, hafif renk ve parlaklıklarıyla bilinen az miktarda sade pigment ( boya maddesi) içeriyorlar ve az miktarda kapsamlarını sunuyorlar. Onlar oldukça sadeler, onları uygulamak için bir aynaya bile ihtiyacınız yok. Görünüm: Doğallık, belirgin renkleri ve parlak...
  4. Botoksla İlgili Bilinmesi Gerekenler!

    Botoksla İlgili Bilinmesi Gerekenler!

    botoks, bilinmesi gerekenler, dikkat edilecek hususlar, yararları, zararları, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz Sevgili melekler, Botoks özellikle sahne dünyasında çok kullanılan bir yöntem.Kararında uygulandığı zaman cilde tazelik veren botoks,abartıldığında insanı yüzüne bakılmayacak hale de getirebiliyor. Botoks uygulaması ameliyatsız gerçekleş*tirilen kozmetik...

Sayfayı Paylaş