gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.409
    Beğenilen Mesajlar:
    970
    Ödül Puanları:
    113

    çay için ama bunları bilin

    Konu, 'Hastalıklar ve Tedavileri' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    Kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte çay içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerektiği bildirildi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, yaptığı açıklamada, Türkiye de genellikle sıcak olarak içilen siyah çayın, demlenme sırasında suya geçebilen öğelerinden faydalanıldığını ve bunun başında da kafein in geldiğini belirtti. Prof. Dr. Baysal, iki-üç dakika 180 ml kaynar suyla demlenmiş çayda 30 mg civarında kafein bulunduğunu, demlenme süresi uzadıkça, bu miktarın yaklaşık 60 mg a çıkabildiğini kaydetti. Prof. Dr. Ayşe Baysal, çayın, minerallerden potasyum ve flor için önemli kaynak sayılabileceğini de vurgulayarak, “Bir fincan çay 60-70 mg potasyum ve 0.10-0.12 mg flor sağlar. Alüminyum, demleme sırasında suya çok az geçer. Bir fincan çaydaki miktarı ortalama 0.4 mg dır. Çay, manganez açısından zengindir. Bir fincan çaydaki miktarı 0.1-0.3 mg arasında değişir” dedi. Siyah çaydaki okside olmuş fenolik ögelerin, demirin biyo yararlılığını önemli ölçüde azalttığını ifade eden Prof. Baysal, bu etkinin, özellikle diyetleri bitkisel besinlere bağımlı kişilerde demir yetersizliği anemisinin oluşmasında önemli rol oynadığını, çay, yemekle birlikte içildiğinde bu tür olumsuz etkisinin söz konusu olduğunu söyledi.
    Prof. Dr. Ayşe Baysal, yemekten bir saat sonra içilen çayın, demirin biyo yararlılığına etkisinin gözlenmediğini vurgulayarak, “Bu nedenle, kansızlığa eğilimli, doğurganlık dönemindeki kadınların ve çocukların yemekle birlikte çay içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerekmektedir. Limon C vitamini içerdiğinden, fenollerin demir bağlayıcı etkilerini azaltmaktadır. Bunun yanında, demir birikimi olan talasemili hastalara yemekle çay içirilmesi yararlı kabul edilebilir” diye konuştu.
    Prof. Dr. Baysal, çayın önemli miktarda kafein ve metilksantinler içerdiğini belirterek, “Kafein ve diğer metilksantinler mide salgısını uyarırlar. Mide salgısının aşırı artması, mide dokusu zayıf kişilerde ülser riskini artırır. Çayın sütle ve şekerle birlikte içilmesi, asit salgısı üzerindeki etkiyi azaltır. Bu nedenle, gastrit ve ülsere meyilli olan kişilerin çay içmekten sakınmaları, çok istenirse çok açık şekilde içmeleri önerilmektedir” dedi.
    Yaşlılıkta kemik kaybının önemli sağlık sorunlarından birini oluşturduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Ayşe Baysal, “Aşırı kafein alımı vücudun kalsiyum dengesini olumsuz etkiler. Bu nedenle, yaşlı kişilerin fazla çay içmeleri kemik sağlıkları için sakıncalıdır. Bunun yanında aralarda içilen bir-iki bardak çayın fazla etkisi olmaz” diye konuştu.

     
çay için ama bunları bilin konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. çayın kıymetini bilin

    çayın kıymetini bilin

    Çay çok yakında insana en yararlı gıdalardan biri olarak kabul edilecek gibi görünüyor. ABD li bilim adamlarına göre, çayın kanser, kalp hastalıkları ve Parkinson a karşı koruyucu özellikleri bulunuyor. Uzmanlar, çayda bulunan antioksidanların güneş ışığı, kimyasallar, stres ve birçok gıdanın hücrelerde yol açtığı hasarı tamir ettiğini belirttiler. Çayın yararları Washington da ABD Tarım...
  2. Ama Ama Bunlarda KalmiŞŞŞ.....

    Ama Ama Bunlarda KalmiŞŞŞ.....

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  3. Makyaj yapıyorsanız, bunları bilin!

    Makyaj yapıyorsanız, bunları bilin!

    Biz kadınlar için, tıpkı yemek yer gibi, su içer gibi, makyaj yapmakta hayatımızın bir paçrasıdır adeta... Kimimiz sadelikten yanadır. Kimimiz ise abartır makyajını. Ama az, ama çok her kadının çekmecesinde ve çantasında bir takım makyaj ürünleri vardır. Kimi kalitelidir, kimi ucuzluktan yana olupta sıradan ürünleri seçer. Bazılarımız, her gün yapar, bazılarımız ise özel günlerde. Fakat...
  4. Uzun süreli Porselen zerafeti için bunları bilin meleklerim

    Uzun süreli Porselen zerafeti için bunları bilin meleklerim

    Porselen bakımı Porselen aksesuarlar Hepimizin evinde porselen ürünler mevcuttur tabiki meleklerim. Ben çok fazlasnıda kırdım. Kırılan porselenlerle keserek bileziğe dönüştürebiliriz ama konumuz o değil:) Ben bugüne kadar porselenlerin özel bir bakım istediğini bilmiyordum. Bu günden sonra hep birlikte biliyor olacağız:) Buyrun porselen aksesuarlar için öneriler; Porselenlerinizi ateşle...

Sayfayı Paylaş