çekişmeli boşanma nedir

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
çekişmeli boşanma nedir
eşimle boşanmak üzereyim ben takılarımı vermek istemiyorum çekişmeli boşanma olması gerekiyomuş nedir çekişmeli boşanma ?
 
Eğer eşinizle boşanma konusunda anlaşma ihtimaliniz yoksa o halde boşanma şekliniz çekişmeli olacak demektir. O halde öncelikle hangi boşanma sebebine dayanacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Medeni Kanun’da sayılan boşanma sebepleri sınırlı sayıda olup bunlar zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılmasıdır.


Genelde kullanılan boşanma sebebi evlilik birliğinin temelden sarsılmasıdır. Ancak yine de hangi sebebe dayanacağınızı iyi düşünmeniz gerekir. Zira boşanma davanızın kabul edilmemesi halinde, Medeni Kanunu’nun amir hükmü gereğince, aynı boşanma sebebine dayanarak 3 yıl süreyle yeniden bir boşanma davası açmanız mümkün değildir. Bu nedenle boşanmaya karar verdiğiniz anda bir avukatın desteğini almalısını


Anlaşmalı boşanma, adından da anlaşılacağı üzere eşlerin boşanma ve boşanmanın mali sonuçları hakkında (Tazminat, nafaka, velayet, eşya paylaşımı vs.) anlaşmaya varmaları, bu doğrultuda bir protokol hazırlamaları ve yine bu doğrultudaki iradelerini hakim huzurunda bizzat beyan etmeleri ile mümkündür. 1 yılını doldurmamış evliliklerde anlaşmalı boşanma mümkün değildir.


Çekişmeli boşanma ise, tarafların boşanma ya da boşanmanın mali sonuçlarında anlaşmaya varamamaları halinde ya da 1 yılını doldurmayan evliliklerde söz konusu olmaktadır. Taraflar iddialarını ispat etmekle yükümlüdür. Boşanma davalarında en önemli delil tanık/şahit delilidir. Tanıkların yakın akraba olması, yaşının küçük olması tanıklıklarının kabul edilmeyeceği anlamına gelmez. Önemli olan tanık beyanlarını değerlendirecek olan hakimin kanaatidir.

Unutmayın ki, çekişmeli boşanma süreci çok uzun bir zaman gerektirir. Bu uzun süreçte takip etmeniz gereken çok fazla ayrıntı, detay bulunmaktadır.


İyi hazırlanmış, taleplerinizin iyi belirlendiği bir dilekçe ile davaya başlamanız sizi 1-0 öne geçirecektir. Bu nedenle mutlaka dilekçenizi hazırlarken bir uzmanın yardımını alınız.


Naçizane bir öneri olarak, çocuklarınız da varsa, işin daha çok sürüncemede kalmaması için öncelikle eşinizle anlaşmaya ve boşanma davasını da anlaşmalı olarak açmaya çalışın. Yine de unutmayın ki, her anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya ve her çekişmeli boşanma davası da anlaşmalı boşanmaya dönüştürülebilir!
 
Geri
Üst