gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.167
    Beğenilen Mesajlar:
    2.216
    Ödül Puanları:
    113

    çerkez mutfağı

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    çerkez mutfağı cerkez mutfagi haşlanmış tavukla yapılan yemekler haşlanmış tavukla ne yapılır yapılabilecek yemekler PISIHALUJ Malzeme:
    750 gr un
    1,5 tatlı kaşığı tuz
    Ilık su

    İç malzemeleri:
    1 baş kuru soğan
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı pulbiber
    1,5 kg patates, haşlanmış ve püre haline getirilmiş(çerkes peyniri olsa daha iyi oluyor ama bulamayanlar için patates de oluyor)

    Sos malzemeleri:
    3 yemek kaşığı tereyağı
    3 tatlı kaşığı pulbiber
    Yoğurt

    Hazırlama:
    1. 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Ilık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın. Hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin.
    2. 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım çay bardağı zeytinyağında soğanları öldürün. 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın. Püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın.
    3. Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın. Bunlardan daireler kesin. (daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı)
    4. Dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. dairelerin orijinal kapatma şekli saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor.) Halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
    5. Derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın. Su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. Her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (tencerenin ağzını kapatmayın.) Pişen halujları kevgirle sudan alın.
    6. Sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın. Servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın.

    ÇERKEZ TAVUĞU


    Malzemeler ; 4-5 kişi için Temizlenmiş bir adet Tavuk, tuz katılarak haşlanır.

    3 su bardağı Ceviz İçi, makinadan geçirilirek rendelenir, üstüne 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ve tuz ilave edilir. Çok hafif ateşte, tahta bir kaşıkla ezilerek, yoğrulur. Yağı cıkmaya başlayınca, bir kaç kaşık tavuk suyu ilave edilerek karıştırılır. Ateşten indirilir ve süzgeçte yağı süzülür.

    Cevize, ıslatılıp, suyu sıkılmış, parçalanmış 2 dilim ekmek içi katılır. Birlikte tekrar makinadan geçirilir. Tavuk suyu ilave edilir. Karıştırılır.

    Haşlanmış tavuğun kemikleri ve derisi ayrılarak didiklenir. Hazırladığımız Ceviz İçi karışımı ile karıştırılır.

    1 adet Tavuk
    2 dilim ekmek içi
    3 su bardağı Ceviz İçi
    Tuz, Kırmızı Biber
    Arzuya göre ezilmiş sarımsak da ilave edilebilir.
    Servis tabağına yerleştirdiğimiz Çerkes Tavuğunun üstüne süs olarak daha önce süzdüğümüz Cevizin yağı ilave edilir.


    Gilniş(çeçen Yemeği) çeçenlerin en meşhur yemeği, et suyunda haşlanan özel olarak yuvarlanmış hamurlar sarmısaklı sosa batırılarak yenilir, yanında içecek olarak et suyu bulunur, cırdıngış, cırdıgış olarak da bilinir doğru ismi galnis'tır.
    Malzemeler:
    - 1 tane tavuk veya, 1 kilo kemikli kırmızı et,
    - 1 kilo un

    - 2 yumurta
    - 1 yemek kaşığı tuz,
    - 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
    - su, yarım kilo yoğurt, 1 baş sarmısak, tuz.
    HAZIRLANIŞI:
    Tavuğu veya eti tuz ve bol su ile haşlayın. Haşlanan eti süzüp çıkarın bir kenara koyun. Sonra hamuru için unun ortasını havuz şeklinde açın tuzu,yumurtayı ve yağı katın su ile orta sertlikte bir hamur yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirin, hamuru ikiye bölün beze yapın bir parçasını alın oklava yardımı ile biraz yasdılaşdırın ve iki santim kalınlığında bıçakla kesin ve oklava şeklinde elinizle uzun şeritler halinde yuvarlayın. Yuvarlaklar baş parmağınızın kalınlığında olmalı veya biraz daha ince olabilir. Sonra uzun uzun bir yere yapışdırmadan dizin. Hepsini böyle yapın bu işlem bittikden sonra şeritleri üçer santim boyunda unlayarak hepsini kesin. Kestiğiniz hamurları parmak uçlarınızı hamurun ortasına bastırarak kendinize doğru çekin mutlaka bu hamurları çekdiginiz zaman içleri boşalmalıdır.(Resimdeki şekil) Hepsini böyle yapın biryere dizin.
    Etin suyunu büyük bir tencereye süzün, içine normal suda koyun tuz atın ve kaynatın kaynadıkdan sonra yaptığınız gılnışları suya atın, pişene kadar kontrol ederek pişirin pişen gılnışları delikli kepçe yardımı ile susuz bir şekilde tepsiye çıkarın. Yanında sarmısaklı yoğurtla isterseniz salçalı sosla veya beyrim dedigimiz ezilmiş sarmısak biraz su birazda kızarmış margarinle yapabilirsiniz. Beyrimi bununla sıcak olarak servis yapın isterseniz yanında gılnışı pişirdiginiz suyundanda Çorba kaselerinde yogurt ve sosla karıştırarak servis edebilirsiniz.
    Haşladıgınız etleri servise hazırlayıp gılnışın yanında yada ekstra bir tabakta ikram ediniz.

    Kafkas Gözlemesi Türkçesi kafkas gözlemesi diyebiliriz ama kafkas halkı arasında degişik isimlerle anılır benim bildiklerim: çeçence jeypelgeş, kumuklarda çudu, kuşhalarda velibah diye bilinir.
    MALZEMELERİ:
    İçi için:
    - 1 kilo patates
    - 1 çay bardağı süt
    - tuz, kara biber
    Hamuru için:
    - 1 kilo un,
    - 1 su bardağı süt
    - 1 yemek kasıgı tuz (tuzunu isteğe bağlı ayarlabilirsiniz
    - 4 yemek kaşığı sıvı yağ aldıgı kadar su.
    - 250 gr tereyağ

    İçinin hazırlanışı:
    Patatesi haşlayın ve püre yapın içine sütü isteğinize göre tuzu ve baharatları katın iyice karıştırın. Sonra portakal büyüklüğünde patatesden toplar yapın bir kenara koyun.
    Hamurun hazırlanışı:
    Unun ortasını havuz şeklinde açın tuzunu atın ve diger sıvı malzemeleri katın ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun
    YAPILIŞI:
    Hamuru yumurtadan biraz büyük bezeler yapın tabak büyüklügünde (15-20 cm çapında) 1 cm kalınlıgında açın. Hazırladıgınız patates toplarından hamurun ortasına koyun ve hamurun kenarlarından tutarak bir bohça gibi toplayıp sıkıca yapışdırın ve unlayarak fazla basdırmadan yavaş yavaş oklava yardımı ile (35-30 cm çapında) tabak büyüklüğünde açın Hamurları açarken oklava kullanmadan patatesleri dışarıya çıkarmadan elinizle yavaş yavaş açarsanız daha iyi olur ben kolaylık olsun diye oklava ile yapılışını anlattım.sacda veya tavada iki tarafını kızartın bir tepsiye alarak, tereyağ ile iki tarafınıda yağlayın.(Ben yağı eritip bir fırça yardımı ile sürüyorum bu daha kolay ve temiz oluyor)Dört veya altı parçaya keserek, yanında salata veya ayran ile sıcak servis edin.


     
çerkez mutfağı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Çerkez TavuĞu

    Çerkez TavuĞu

    Malzemeler: - 2 adet bütün tavuk, - 2 adet bayat ekmek, - ½ kg ceviz, - 2 adet baş sarımsak, - 1 tatlı kaşığı biber salçası, - 1 çay kaşığı karabiber, - 1 yemek kaşığı tuzot. Yapılışı: Tavukları bol suda haşlayıp suyunu bir kenara ayırdıktan sonra haşlanmış tavukları ufak ufak didikleyin. Bayat ekmekleri, sarımsağı, cevizi, mikserde çekin (cevizlerin biraz iri kalmasına dikkat...
  2. Çerkez Fasulyesi

    Çerkez Fasulyesi

    Malzemesi: 500 g ince doğranmış haşlanmış taze fasulye, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez, 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1 kahve kaşığı tuz, 1 kahve kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı ceviz içi Hazırlanışı: Önce haşlanmış fasulyeleri süzdürün. Zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Ayrı bir kabın içinde yoğurt ve maydanozu çırpın. Fasulyeleri servis tabağına alın....
  3. Haluk Levent - Çerkez Kızı

    Haluk Levent - Çerkez Kızı

    Çerkez kızı gül güzeli Söyle nedir bu çelişki Sabrımı kinaye sanıp Yarınlara atma beni Bu sıkıntı yordu beni Senden kalan bedenimi Kendini yanına alıp Uzaklara atma beni Her gidiş bir ceza bana Yanarım yana yana Sınırlara atma beni Çerkez kızı çerkez kızı Sen mavi ben kırmızı Unuttuk ayla yıldızı Sınırlara atma beni Bitmemiş şarkılarımda Her bütün gibi eksiktin Uzakların çerkez kızı...
  4. Saray Usulü Çerkez Tavuğu

    Saray Usulü Çerkez Tavuğu

    çerkez tavuğu Kullanılacak Malzemeler 1,5 kg.lık bütün tavuk 1 adet küçük boy kuru soğan 1,5 tatlı kaşığı tuz 6 su bardağı su Cevizli harç: 2 su bardağı ceviz içi 2 dilim bayat beyaz ekmek içi 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber 2 diş sarmısak 1 su bardağı tavuk suyu 1 çay kaşığı tuz Hazırlanma Şekli Temizlenmiş ve yıkanmış tavuğu bir tencereye koyun. 6 su bardağı su ve soğanı ilave edip,...
  5. Çerkez Mantısı

    Çerkez Mantısı

    MALZEMELER 3 su bardağı un 1su bardağı su tuz 1 kaşık sıvı yağ iç malzemesi: 2 adet haşlanmış patates maydanoz kişniş tuz yeşil soğan karabiber HAZIRLANIŞI Soğanı kavurun haşlanmış patatesleri de içine atın onları da kavurun tuzu karabiberi kişnişi maydanozu içine atın ve püre haline getirin. Hamuru yoğurun ve un ile ince olarak açın. Çay bardağı ile...

Sayfayı Paylaş