Çikolata kisti olup hamile kalan varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Çikolata kisti olup hamile kalan varmı?
Çikolata kisti gebeliğin yerleştiği rahimdeki, iç dokusunun vücudun başka bir bölümünde özellikle yumurtalıklarda yerleşmesiyle oluşur. Endometriozis hastalığı olarak tanımlanan rahatsızlık vücutta başka alanları da etkileyebilir. Yumurtalıklarda oluşan kistlerin iç yapısı aynen rahim dokusu gibidir. Kadındaki üreme hormonlarına karşı, aynı rahim iç dokusunun verdiği yanıtı verir.




Her adet dönemi geldiğinde, kistin içinde kanama meydana gelir. Bu kanama içerde birikerek, zaman içinde koyu kıvamda ve kahverengi bir sıvı halini alır. Bu sıvının erimiş çikolatayı andırması yüzünden, kistler çikolata kisti olarak anılır. Bazen ağrıya ve benzer ultrason görünümleri nedeniyle yumurtalıklarda meydana gelen kistler ya da corpus luteum kistleri çikolata kistleriyle karıştırılabilir ve gereksiz tedaviler uygulanabilir.


Endometriozis yaygın, kronik ve östrojen bağımlı bir hastalıktır ve üreme çağındaki kadınların yüzde 10’unda görülür. Fakat gebe kalmakta sıkıntı çeken kadınlara baktığımızda, hastalığın bu grupta görülme sıklığının yüzde 30-50’lere çıktığı anlaşılır. Şiddetli kasık ağrısı olan kadınların ise üçte birinde endometriozis saptanmaktadır.



6.jpg






- Ağrının bölgesi ve şekli nasıldır?

Ağrı karın alt bölgesinde, kasıklarda, makat bölgesinde aşırı bir hassasiyet, batma, çekilme, yanma ya da kesici bir nitelik gösterebilmekle birlikte bazen idrar yaparken yanma, mesane bölgesine yerel ağrı ya da büyük tuvaleti yaparken zorluk şeklinde de kendini gösterebilir.


- Nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi genel muayene, laboratuvar ve radyolojik inceleme sonuçlarına ve bazen de laparoskopi sonuçlarına göre mümkün olmaktadır. Hastalığı gösteren kesin bir test olmamakla beraber endometriozise bağlı olarak oluşan çikolata kistleri ultrasonografi ile kolaylıkla tanınabilir. Ancak kesin tanı çoğunlukla biopsi ile doğrulanır.


- Hastalığın olumsuz etkilerinden biri de kısırlık. Çikolata kisti olan kadınlar gebe kalamaz mı?

Hastalığa bağlı olarak gebe kalma şansı azalabilir ancak tedaviyle gebelik sağlanabilir . Hastalık ya yumurta kalitesini bozarak ya da endometrium adı verilen rahim zarının yapısını bozarak döllenmiş yumurtanın tutunmasını önleyebilir. Ayrıca kadındaki yumurtalık rezervini azaltabilir. Bu hastalığa bağlı kısırlıkta, cerrahi olarak üreme organlarında oluşmuş olan yapışıklıkları açmak tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca aşılama ve tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerini kullanarak üreme hücrelerini laboratuvara naklederek üreme basamaklarını dış ortamda kolaylaştırmak mümkündür.

- Cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?

Laparoskopik cerrahi ile endometriotik odakların çıkartılması, yakılması, organlar arasındaki sert ya da ince yapışıklıkların açılması, rahim arkası ve vajen duvarı arasında bulunan hassas ve ağrılı endometriotik nodüllerin çıkartılması, derin yerleşim gösteren ve sinirlere bası yapan ya da çeken lezyonların ortadan kaldırılması gerçekleştirilir. Tüm bu girişimler ile ağrının ortadan kaldırılması ya da azaltılması mümkündür.

- Ağrı için medikal tedavi yöntemleri nelerdir?

Ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, adeti baskılayan aylık iğneler ve güncel olarak da progesteron türevleri ağrı için kullanılabilir. Ağrı kesicileri sürekli kullanmak ilerde böbrek harabiyetine yol açabilir. Doğum kontrol haplarını ise kesintisiz kullanmak gerekir. Adetleri tamamen baskılayan ilaçlar etkindir, ancak sadece 6 ay kullanılabilir. Ağrı için en etkili seçenek olarak geriye progesteron türevi ilaçlar kalıyor.
 
Geri
Üst