Cildimde beyaz lekeler var nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Cildimde beyaz lekeler var nedeni nedir?
ciltte beyaz leke nedenleri,ciltte beyaz leke neden olur,vitilgo nedir,vitilgo belirtileri,vitilgo tedavisi,vitilgo hakkında bilgiler





v.JPG




Ciltte beyaz lekeler son derece üzücü olay ve kişinin yaşam kalitesi ve öz-güvenini etkileyebilir. Genellikle cilt pigmentasyonu yada ten rengi bozukluğundan kaynaklanır. Deri hücreleri kendilerine özel melanin adı verilen renk maddesi üretir. Bu hücrelere gelebilecek bir zarar, normal olarak melanin üretimini engeller yada müdahale eder. Bu da sonuç olarak düzensiz deri pigmentleşmesine neden olur ve beyaz lekelerin oluşumu kaçınılmaz hale gelir. Ciltteki böyle bir duruma birkaç sorun neden olur. Şimdi bu koşullara bir göz atalım;1- VİTİLİGO
Vitiligo, deri üzerin beyaz lekeler halinde görünmesine neden olan kahverengi cilt pigmentasyon kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Melanosit adı verilen ve kahverengi pigment üreten hücrelerin tahrip olması sonucu ortaya çıkar. Bu lekelerin boyutu ve şekli düzensizdir ve ciltte his kaybı yoktur. En sık yüz, dirsekler, dizler, eller, ayaklar ve genital bölgeyi etkiler. Böyle bir durumda bir cilt muayenesi yapıldıktan sonra tedaviye geçilir.
Vitiligo tedavisi oldukça zor olabilir, bu nedenle belirtileri farkeder fark etmez tedaviye başlanmalıdır. Profesyonel bir dermatolog tarafından cilde ultraviyole ışık uygulamasını temel alan fototerapi tedavi seçeneklerden biridir. Bu tedavi kortikosteroid kremler, bağışıklık bastırıcı kremler ve diğer topikal ilaçların kullanılmasına denk olan bir tedavidir.
Vitiligo göz ardı edilirse, tedavi güçleşir ve farklı tedavi gerektirir. Beyaz lekeler üzerine normal deri ile deri greftleri yapılabilir. Beyaz lekelenme tüm vücudu kapsayacak kadar büyümüşse, o zaman kalan kısımlara da de-pigmentasyon yapılabilir. Bu, kişi için zor bir karar ve radikal bir değişimdir.
2- NEVUS DEPİGMENTOZUS
Bu hastalık da, vitiligo gibi melanosit hücrelerde anormalliklere neden olur. Fark ise, bu sorun statik ve ilerleyici değildir. Başlıca belirtisi vücudun belirli bölgelerinde “boya sıçraması” şeklinde belirti oluşturmasıdır. % 19’ luk bir oranla doğum ile birlikte oluşur yada fark edilir, fakat, kişinin ilerleyen yaşamında da ortaya çıkabilir. Lekelerin görüldüğü alanlardaki kıllar renksiz yada beyazdır.
Şu anda, nevus depigmentozus için bilinen bir tedavi yoktur. Görünür bir konumda ise insanlar normal makyaj ile örtülüp kapatılabilir.
3- İDİOPATİK GUTTATE HİPOMELANOZU
Beyaz lekeler bireyin incik kemiği (baldırın ön kısmı) ve ön kolunda belirgindir. Beyaz lekeler pigmentasyon eksikliği sonucu oluşur ve melanositlerde belirgin bir azalma vardır. Genetik yatkınlık büyük oranda etkilidir.
Açık tenli kişiler daha fazla risk altındadır fakat koyu tenli bireylerde de bu gelişebilir. Bu bozukluğun belirtileri beyaz lekelenmelerdir ve en sık baldır ve önkoldaki deride bulaşma gösterir. Aynı zamanda yüz, boyun ve omuzlarda da görülebilir. Ciltten yükselme göstermeyen beyaz lekeler 2-5 mm çapındadır, kişiden kişiye değişmekle birlikte düz yada pullu olabilir.
Lekeler küçük olduğundan dolayı tedavi aranmamıştır. Kozmetik kaygılar varsa, beyaz lekeleri örmek için makyaj yapılabilir. İlaveten kriyoterapi, topikal steroidler, greft ve lokalize yüzeysel dermabrazyon yapılabilir.
4- DİĞER NEDENLER
Hale lekeleri - Ben adı verilen nevüsler nadiren beyaz yamalar ile çevrilidir. Genellikle ergenlik yada çocukluk çağında gelişir. Bu sorun bağışıklık sisteminin bir cevabı olarak ortaya çıkar. Ayrıca cilt hasarı ile de ortaya çıkabilir. Bu düzensizliği tedavisi olmasa da genellikle kendi kendine düzelir. Hastalık güneşe karşı hassas olduğundan güneş koruyucu önlemler alınması gerekmektedir.
Pityriasis alba - Genellikle çocuk ve gençleri etkiler. Cilt bozukluğunun başlangıcında, kırmızı-pembemsi lekeler görünür. Bu renk, sonunda dağılmaya ve beyaz lekeler halini almaya başlayacaktır. Beyaz lekelerin yapısı kuru ve pulludur, bazen de kaşıntılı olabilir.
Umarım bu makale cildinizdeki herhangi bir beyaz lekenin ne olduğunu deşifre etmenize yardımcı olmuştur. Eğer hala emin değilseniz, bir profesyonel teşhis bir dermatolog doktora danışın.
 
Geri
Üst