Cilt Güzelliğiniz İçin Erik Yiyin!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Cilt Güzelliğiniz İçin Erik Yiyin!
Bu sayfa; Cilt Güzelliğiniz İçin Erik Yiyin konusu hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, havalar ısınmaya başlıyor ve pazarlar da renklenmeye başlıyor. Yazın özlediğimiz lezzetleri olan yaz meyveleri de yavaş yavaş çıkmaya başlayacak. Bu meyvelerden özellikle de hamileler için vazgeçilmez olan erik çeşitleri yakında pazarlardaki yerlerini alacak. Can erik ya da mürdüm eriği hangisi olursa olsun bol bol erik yiyin. Çünkü erik cilt sağlığınız için son derece önemli bir gıda. Bakın Diyetisyen Yeşim İşgüzar konuyla ilgili hangi bilgileri veriyor...


erik-9e.jpg




İçeriğinde A, C ve E vitaminleri bulunmakla birlikte minerallerden potasyum ve magnezyum ve fito-steroller bakımından iyi bir kaynaktır.

100 gr. taze erikte 66 kalori; 0,5 gr. protein; 17,8 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; eser miktarda yağ; 0,4 gr. lif; 17 mgr. fosfor; 18 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 2 mgr. sodyum; 299 mgr. potasyum: 9 mgr. magnezyum; 300 IU A vitamini; 0,08 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,5 mgr. B3 vitamini; 0,05 mgr. B6 vitamini; 0.6-0.9 mcgr. folik asit; 4-6 mgr. C vitamini ve 0,7 mgr. E vitamini bulunmaktadır.

Kansere karşı doğal silah

Eriğin birtakım hastalıkların tedavisinde ve sağlığın devam ettirilmesinde çeşitli yararları vardır. İçeriğindeki beta-karoten ile vücut kansere karşı kendini koruyabilmekte ve yenileyebilmektedir.

Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim sistemi hastalıklarında ve düzenli bağırsak faaliyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Çözünür posa kaynağı olan erik tüketimi ile besin öğesi olmayan öğeler (örneğin; prebiyotikler, fitoestrojenler) de vücuda alınmış olmaktadır. Bu besin öğeleri mide ve yemek borusu kanserini önlemede rol oynamakta ve bu kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaktadırlar.

Hangi hastalık ve sorunlara iyi geliyor?

• Kan kolesterol düzeyinin dengelenmesini sağlayarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

• İdrar söktürücü ve vücudu toksinlere karşı arındırıcı özelliği bulunur.

• İçeriğindeki vitaminler sayesinde cildi pürüzsüzleştirir, cildin parlaklığın artırırı ve yaşlanmasını geciktirir.

• Kalp ve romatizma hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiler gösterir.

Tokluk hissi veriyor

Düşük kalori ve yüksek tokluk hissi sayesinde zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezidir. Yazın gelmesiyle formunu korumak isteyen kişilerce tercih edilmesi gereken meyvelerin başında gelmektedir. Hem bağışıklığı güçlendirmekte hem de acıkma süresini geciktirmektedir.

Böbrek hastaları için kuru erik riskli

Erik hem taze hem kuru olarak tüketilebilmektedir. Kuru erikteki hidroksifenilisatin adlı asit bağırsakların yumuşamasını sağlayarak hazım kolaylığı sağlamaktadır. Kuru erikte yüksek miktarda B vitamini yanında, fosfor, potasyum, demir, magnezyum gibi minerallerle kolayca kana geçen bol miktarda şeker bulunmaktadır.

Kuru erik bu özellikleri bakımından böbrek hastaları bakımından dikkatli tüketilmelidir. Toplumumuzda yüksek oranda görülen demir eksikliği anemisi bulunan kişilerce tüketilmesi ise sağlık açısından yararlı olacaktır.

Sağlıklı beslenme için erik tuzsuz yenmeli

Ülkemizde tüketim yüzdesi bakımından “can erik” birinci sırayı almaktadır ve genelde tuzlanarak tüketilmektedir. Fakat sağlıklı beslenmek adına erik tuzlanmadan tüketilmelidir. Fazla tuz tüketimi özellikle böbrek ve tansiyon hastaları için oldukça risklidir.
 
Geri
Üst