Çimentoda Fiyat Sıkıntısı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Çimentoda Fiyat Sıkıntısı
TÜRKİYE Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, 2003-2007 yılları arasında çimento fiyatlarındaki artışın sanılanın aksine enflasyon rakamlarının çok altında kaldığına dikkat çekerek, "Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2002 yılı baz alındığında çimento fiyatlarındaki artış, enflasyonun yaklaşık 23 puan altında kaldı. Geçen yıl da ortalama çimento fiyatı 2006 seviyesinde gerçekleşti. Yüzde 35 oranında artan enerji ve maliyetlerine rağmen çimento fiyatı neredeyse aynı kaldı" diye konuştu. İğnebekçili, 2007 Aralık itibariyle KDV ve nakliye dahil çimentonun ton fiyatı 120 YTL olduğuna işaret ederek, "Şu anda fabrika çıkış fiyatları ise 90 YTL civarında, yani çimento ’içme suyu’ndan bile ucuz hale geldi" dedi.

ARTAN MALİYET FİYATA YANSIMIYOR: Çimentonun ekonomideki arz-talep dengesine göre fiyatların en hızlı şekilde değiştiği sektörlerin başında geldiğini söyleyen İğnebekçili, "Maliyetlerimiz artıyor ama bunu fiyatlara yansıtamıyoruz. Ham petrol fiyatlarının 100 doları bulduğu 2007’de kömür fiyatları da önemli oranlarda arttı. Çimento üretim maliyetlerinde büyük yer tutan kömür, petrokok, hammadde, taşıma gibi kalemlerde yüzde 35’lere varan girdi maliyet artışlarına rağmen bu artışı rekabet ortamında fiyatlara yansıtamadık" diye konuştu. Çimento sektöründeki arz fazlasına işaret eden İğnebekçili, "Fiyatların düşüşünde yurtiçi çimento talebindeki hız kesme hatta bazı bölgelerde daralmaların yanı sıra 2008 ve 2009 yıllarında devreye alınacak yeni kapasite yatırımlarının yarattığı menfi psikolojik ortamın da etkili olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Son 5 yılda enflasyonun altında kalan çimento fiyatlarına işaret eden İğnebekçili, "2007 yılı enflasyon rakamının yüzde 8.4 olduğunu düşünürsek, bu çimento fiyatlarının en azından yüzde 10 oranında artması gerekli" dedi.

ÇİMENTONUN PAYI YÜZDE 4: Çimento üreticilere olarak zaman zaman fiyatlar konusunda eleştirildiklerini söyleyen İğnebekçili, "İnşaat sektörünün maliyet kalemleri arasında çimento aslında çok önemli bir kalem değil. Bugün inşa edilecek bir yapının yüzde 40’ını kaba inşaat oluşturur. Bununda yaklaşık yüzde 10’luk kısmı da çimento girdisidir. Dolayısıyla, çimentonun inşaat maliyetindeki payı sadece yüzde 4’tür" şeklinde konuştu. İğnebekçili, 2007 yılının 11 aylık döneminde konut projelerindeki azalmaya paralel olarak iç piyasada azalan çimento talebine karşın ihracatın arttığını belirterek, "Bu dönemde çimento üretimi yüzde 6.7 oranında artarken, çimento ihracatındaki artış da yüzde 12.5 oranında kaldı. Yıl sonu itibariyle toplam çimento ve klinker ihracatının 8 milyon tona yaklaşması bekleniyor. Irak ve Suriye’ye ihracat önemini korudu" dedi.

İki yılda Avrupa’nın en büyüğü olacağız

TÜRKİYE’
nin dünya çimento üretim liginde 8’inci sırada bulunduğunu söyleyen TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, "Avrupa’da ise İspanya’nın ardından toplam üretimde ikinci sıradayız. Ancak iki yıl içerisinde İspanya’yı da geride bırakarak, Avrupa’nın hem tüketimde hem de üretimde en büyüğü olacağız" dedi.

Rusya fırsatını kaçırmayalım

ÇİMENTO
sektöründeki son yıllardaki kapasite artışlarıyla birlikte Türkiye’nin uzun yıllar yeni yatırıma ihtiyacı olmayacağının savunan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, şunları söyledi: "Arz fazlası sorunun ihracat yoluyla aşmalıyız. Bunun için de kısa vadede Rusya önemli bir potansiyele sahip. Rusya, bu yıl 4.5 milyon ton, 2009’da 7 milyon ton çimento ithal edecek. Limanlarda bazı lojistik sorunların giderilmesiyle birlikte Türk çimento sektörü için kaçırılmayacak bir fırsat. Bu yıl 10 klinker ve çimento ihracatının da 10 milyon tonu aşması kuvvetle muhtemeldir. Rusya’ya yapılacak ihracattaki mevcut sorunların kısa sürede çözülmesi halinde sadece bu ülkeye 3 milyon tona yakın ihracat gerçekleştirebiliriz"



Hürriyet
 
Geri
Üst