gebe
  1. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.022
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0

    CLA - Sütyağı

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında Bilge Gökçen tarafından paylaşıldı.

    İnek sütünde doğal olarak oluşan yağ asidi sağlığa değişik yararlar sunmaktadır. Pekçok hayvan üzerinde yapılan çalışmalardan sonra CLA tüketiminin; tümörlerin gelişiminde , çeşitli kanser hastalıklarının oluşumunda ve vücuttaki yağ birikiminde azalmaya neden olduğu ayrıca şeker hastalığını önlediği gözlenmiştir.

    Bu araştırmada sentetik CLA yerine, CLA’yı doğal oluşumunda içeren inek sütü kullanılmıştır. Araştırmada; CLA oranı yükseltilmiş sütten yapılmış yağ ile beslenen hayvanlara yüksek dozda kansorejen madde verildiğinde yalnızca %50’sinde tümor (mammary tumors) oluştuğu gözlenmiştir.

    Araştırma; ilk olarak besin maddelerinde doğal olarak CLA’nın aktif olarak bulunduğunu ve anti-kansorejen oranının yükseltilebileceğini kanıtlamaktadır.

    Sentetik beslenen farelere göre, doğal yolla zenginleştirilmiş CLA tüketen farelerin dokularında daha fazla CLA toplanmıştır.

    Bu araştırma; CLA tüketiminin meme kanseri riskini azaltılabileceğini göstermektedir. CLA; doğal gıdalarda; doğal bir anti-kansorejendir.

    CLA, bir yağ asidi. Bu araştırma kadınları çok yağlı beslenmeye teşvik etmemektedir, aksine dengeli beslenmelidir. Bu sadece süt ürünlerinin başka yararlı bir yanı.

    Hayvan bilimcisi Cornell tarafından yapılan bir çalışmaya göre; sığırın yemine doğal bitki yağları karıştırıldığında hayvanlar sindirim sisteminde yağ asidi oluşturuyorlar. Başka bir araştırmaya göre; ineğin otlatılarak beslenilmesi CLA üretilebilirliğini yükseltmekte. Bu bilgi inek sütündeki CLA içeriğinin etkisinde ve CLA oranı yükseltilmiş süt ürünleri üretmekte kullanılabilir.

    Bazı araştırmalar, cis-12 ve trans-10 isomerlerinin vücuttaki yağ birikimini yavaşlatmakta, enerji için yeterli yağdan da yaralanılabilmektedir. Bir CLA ilacı ile c-9 ve t-11 isomerlerini aldığınızı garanti edemeyiz ama süt ürünlerinde zaten gerçek ve doğal CLA bulunmakta. Süt ürünleri, meyve ve sebzenin bulunduğu dengeli beslenmenin bir parçası olabilir.

    Dairy Food

    Ingredient Technology

    CLA ve Damar Sertliği (ATEROSKLEROZ)
    CLA’nın in vivo (canlı organizma içinde) ve in vitro (tüp içinde) çalışmalarda antioksidan (oksitlenmeyi önleyen) özellikler gösterdiği rapor edilmiştir. Kolesterolün oksidatif (oksitlenmiş, yükseltgenmiş) türevlerinin ateroskleroz’a neden olduğu , okside düşük dansiteli lipoprotein (LDL)’in aterojenik (damar sertliğini arttırıcı) özellik gösterdiği bilinmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan çalışmalarda dietteki CLA’nın (dietin %0,5 i) kolesterol’ün sebep olduğu aterosklerozu engellediği gösterilmiştir. CLA bu etkisini arterial (arterlerle ilgili) lezyonların (patolojik bozukluk) oluşumunu engelleyerek göstermektedir.

    CLA ve Kanser
    CLA’nın çok kuvvetli antikarsinojenik (karsinojen etkisini ortadan kaldıran madde) etkisi vardır. Rat’lar ve fareler üzerinde yapılan bu çalışmalarda CLA’ nın kimyasallarla başlatılmış deri, mide, meme ve kolon tümörlerini engellemede potansiyel bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Antikanser etkinlik tüketim düzeyi ile ilintilidir.

    CLA ve Kemik Biolojisi
    Osteoporoz (kemik erimesi), osteoartrit (eklemi oluşturan kemik yüzeylerinde ve eklem kıkırdaklarında dejeneratif değişikliklerin oluşması ile belirgin durum ve iltihaplı eklem hastalıkları milyonlarca insanın karşılaştığı en önemli sağlık sorunudur.

    Kemik dokunun esas hücreleri osteoblast ve osteoklastlardır. Osteoblastlar, kemik oluşumunu sağlayan, kemik matriksi (esas dokusu) sentezleyen ve mineralizasyonu düzenleyen hücrelerdir. Osteoblastlar kemik matriksin esas yapısı olan tip 1 kollajen ile birlikte prostaglandin E2 (PGE2), kemikle ilgili kollajen olmayan proteinler, büyüme faktörleri ve diğerlerini sentezlerler. PGE2’nin aşırı sentezlenmesi osteoporpz ve artrit’e kadar uzanmaktadır ki bu durum kemik kaybı ile yakından ilişkilidir. Yapılan çalışmalarda CLA izomerlerinin ex vivo kemik doku kültürlerinde ve hücre kültür sistemlerinde PGE2 sentezini azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca , CLA suplemanı ( destekleyicisi ) verilen ratlarda kemik oluşum hızının arttığı, ex vivo kemik PGE2 sentezinin azaldığı saptanmıştır. CLA’nın kemik biolojisi üzerine etkisinin dietteki n-3 ve n-6 yağ asitleri ile ilintili olduğu bildirilmektedir. Eğer diet n-3 v3 n-6 yağ asitlerinden zenginse sütteki CLA miktarı artmaktadır. CLA suplemanı içeren anti-inflamatuar hastalıklar ve kanser riskini azaltabileceği bildirilmektedir.

    CLA ve Vücut Bileşimi
    CLA’nın birçok hayvan modellerinde vücuttaki yağ birikimini azalttığı gösterilmiştir. CLA bu etkisini enerji harcamasını arttırarak yapmaktadır.



    alıntı

     

Sayfayı Paylaş