çocuğunuz evde güvende değil!!

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
çocuğunuz evde güvende değil!!
Çocuğunuzun evde güvende olmasını sağlamak için acil durumlarda ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.


Her anne ve babanın en korkulu rüyası çocuğunun hastalanması ya da acil sağlık sorunlarının oluşmasıdır. Çocuklarda acil durumları önlemek için bazı basit tedbirler çok etkili olabilir. Ancak gene de acil durumlarda soğukkanlı ve bilinçli davranmak çocuğun en az zarar görmesine yardımcı olur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık, acil durumlarda yapılması gerekenleri anlattı.

Çocukluk çağında istenmeyen kaza ve yaralanmalar sıklıkla ölüm nedeni bile olabilmektedir. Bunların en önemlilerini trafik kazaları, suda boğulmalar, ateşli silah yaralanmaları, yanıklar, düşmeler, zehirlenmeler, besin ve yabancı cisim aspirasyonları oluşturmaktadır. Kendilerine neyin zarar vereceğini kestiremeyen çocuklar eğer gözetim altında olmazlarsa bu tür kazalara kolaylıkla maruz kalabilirler. Bu nedenle her anne ve babanın mutlaka uygulaması gereken kurallar kısaca şunlardır:

-Büyüme ve gelişmesi henüz sürmekte olan çocuğun sağlığının düzenli olarak bir pediatrist tarafından izlenmesi gerekir. Böylece bir çok hastalık ağır ve acil durumlara yol açmadan daha başlangıçta kolaylıkla tedavi edilebilir.
  • Aşı programının eksiksiz olarak uygulanması şarttır. Tarih boyunca milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir çok hastalık bu sayede artık hiç görülmemektedir.
  • Çocuklar büyüklerinden gördükleri her şeyi taklit etmek istedikleri için onların gözü önünde ilaç içmekten ve başağrısı, karın ağrısı gibi şikayetleri dile getirmekten kaçınmak gerekir. Aksi takdirde çocuk ilk fısatta büyüklerin ilaçlarını içmeye teşebbüs edecektir. Bazen de bir sorun olmadığı halde başım ağrıyor karnım ağrıyor diye aileyi gereksiz yere endişelendirirler.
  • Evde kullanılan çamaşır suyu, kezzap, lavabo aç gibi temizlik malzemeleri asla açıkta bırakılmamalı ve bardak pet şişe gibi ambalajlara konulmamalıdır.
  • Tüm elektrik prizleri uygun şekilde kapatılmalıdır.
Otomobillerde 12 yaşından küçük çocuklar asla ön koltukta oturtulmamalı ve uygun otomobil koltuklarında kemerleri bağlanmış olarak oturtulmalıdır. Bu sayede araç içi kazalardaki yaralanma ve ölüm riski en aza iner.
- Spor yaralanmalarına karşı özellikle bisiklet ve kaykaya binerken uygun başlıklar ve dizleri dirsekleri koruyucu giysiler giyilmelidir.

ACİL DURUMLARDA NASIL DAVRANMALISINIZ?

- Acil durumlarda soğukkanlı ve planlı davranmak çok önemlidir. İlkyardım mutlaka ekip olarak yapılır. Bu nedenle bir yandan çocuğa müdahale ederken bir yandan da doktoru ya da acil servis aranarak (112) yardım istenmelidir. Eve en yakın acil servisin yeri ve ulaşım şeklinin önceden bilinmesi, doktorunun telefonlarının kolay ulaşılabilir bir yerde olması da hızlı müdahele için çok önemlidir.

- Aşırı yüksek ateşli çocuklara ateş düşürücü verildikten sonra ılık su ile banyo yapılması gerekir. Soğuk su banyosu titremeye ve ateşin daha sonra daha fazla yükselmesine yol açacağı için önerilmez.

- Eğer çocuk havale geçiriyorsa düz bir zemine yan yatırılarak baş hafifçe arkaya eğilip havale durana dek beklenebilir. Eğer kusarsa akciğerlerine kusmuk kaçmasın diye yan yatırmak gereklidir.

- Eğitimsiz bir kişi kalp-akciğer canlandırması yapmaya kalkarsa çocuğa daha fazla zarar verebilir. Gereksiz yere yapılacak kalp masajı atmakta olan bir kalbi durdurabilir. Çok çaresiz durumlarda ağızdan ağıza solunum yapılması büyük olasılıkla hayat kurtarır.

- Çocuğunuzun ilaç ya da kimyasal madde içtiğini farkederseniz asla evde kusturmaya çalışmayın. Özellikle lavabo-aç, kezzap gibi yakıcı kimyasallar kusma sırasında ikinci kez yemek borusunu yakacak ve akciğerlere kaçarak daha ciddi sorunlara yol açacaktır. Acil servise giderken içilen ilaç ya da kimyasal maddelerin kutularını yanınıza almayı unutmayın.
 
Geri
Üst