Çocuğunuzu `Uyandırmayan` Bir Sistem

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Çocuğunuzu `Uyandırmayan` Bir Sistem
Çocuk sahibi olduktan sonra en az iki ay boyunca veda edilmesi gereken bir şey var: deliksiz uyku. ABD`de bir üniversitede denemeleri sürdürülen bir sistem bu kaderi değiştirmeye kararlı.

Yeni doğan bir çocuğun yarattığı sevincin ardından anne babasına ilk hediyesi aynı zamanda birçok ailenin hayatını altüst eden uykusuzluk. Sık sık uyanan çocuklara yönelik bir çalışma olaya farklı açıdan bakarak hayatı her iki taraf için de biraz daha çekilir hale getirmeye çalışıyor.

Çözümün mucidi Carnegie Mellon Üniversitesi Tasarım Bölümüne bağlı İnsan-Bilgisayar Etkileşim Bölümü`nde görevli John Zimmerman. Çalışmanın ekseniniyse Reverse Alarm Clock (Tersine alarmlı saat) adlı sıradışı bir saat oluşturuyor. Bu cihaz yapılan denemelerde çocukların daha kesintisiz bir uyku düzenine sahip olmasını sağlamayı başarmış. Uyku düzensizliğinin sadece çocukla ilişkide değil hayatın bütün alanında ciddi yan etkiler yaptığını hatırlatan Zimmerman`ın açıklaması birçok ebeveyn için rüyaların gerçeğe dönüşmesi gibi: "Bu cihaz sayesinde daha düzenli uyuyan çocuklar ve ebeveynler daha mutlu günler geçiriyor. Özellikle anne-babalar uykularını almış olmaları sebebiyle gündüz çocuklarıyla daha rahat vakit geçirebiliyor, daha enerjik oluyor".

Doğru vakitte yatıp kalkmak
Söz konusu saat, saatten öte toplu bir aygıtlar bütünü gibi çalışıyor. Çocuğun odasına yerleştirilen bu sistemin duvara yerleştirilen bir parçası ayın ve güneşin doğuş ve batışını hesaplayarak uyku düzenini planlıyor. Ardından günün saatine göre özel şarkılar çalarak çocuğun uykuya geçmesi ya da uyanması sağlanıyor. Sistemin bir diğer bileşeniyse odanın tavanına ay ve güneşin resmini yansıtarak görsel olarak çocuğa yatış/kalkış zamanlarını sembolik olarak gösteriyor. Böylece çocuk ne zaman yatıp ne zaman kalkması gerektiğini anlıyor. Kalkması gerektiği zamanlarda müzik ve ışık kademeli olarak yükselerek mutlaka uyanmasını sağlıyor.

Üniversitedeki çalışma kapsamında bu düzeneğin yerleştirildiği evlerde sabah kalkma, kendini ve çocuğu besleme, giydirme ve güne hazırlanma stresinde de gözle görülür azalma kaydedildi. Çalışmaları süren bu çözümün ne zaman ticari olarak pazarlanacağıysa henüz belli değil.
 
Geri
Üst