Çocuklarda işitme sorunlarının sebepleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda işitme sorunlarının sebepleri nelerdir?
çocuklarda işitme kaybının nedenleri,çocuklarda işitme kaybının belirtileri,çocuklarda işitme kaybı neden olur,çocuklarda işitme kaybının tedavisi hakkında bilgiler

Doğan her bin bebekten dördünde değişik derecelerde kalıcı işitme kaybı görülmektedir. Yenidoğanlarda travma ya da kalıtsal durumlar da dahil olmak üzere işitme kaybının birçok nedeni vardır. Kulak ve işitme sorunu, çocukluk çağında da ortaya çıkabilir. Orta kulak enfeksiyonu ve yüksek düzeyde gürültü, edinilmiş işitme kaybının en sık görülen nedenlerindendir.

Çocukların yaklaşık yarısı orta kulakta enfeksiyon ve sıvı birikimi sorunu yaşarlar. Bunun sonucu olarak geçici ya da kalıcı işitme kaybı oluşabilir. Sık kulak hastalığı olan çocukların aralıklarla işitme güçlükleri yaşayacağı da unutulmamalıdır. Bir çocuğun öğrenme yeteneği ve davranışları bu işitme sorunları nedeniyle özellikle okul çağının ilk yıllarında olumsuz şekilde etkilenebilir.


ç.jpg




Gürültünün, çocukların işitme sağlığına olumsuz etkileri nelerdir?
Çocuklar zamanlarının çoğunu kalabalık gruplar halinde, sınıf ya da oyun alanlarında geçirirler. Uzun süre yüksek düzeyde gürültüye maruz kalmak sonradan kalıcı hale dönebilen geçici işitme kayıplarına neden olabilir. Bundan dolayı, çocuğun gürültüye maruz kaldığı süreyi azaltmak önemlidir. Aileler ve öğretmenler, uygun ve sağlıklı bir işitme ortamı oluşturabilmek için çocuğun bulunduğu çevrede gürültüyü azaltabilmek için her türlü çabayı göstermelidir.Çocuklarda, doğuştan ya da sonradan görülebilen işitme kaybının en önemli belirtilerinden biri, çocuğun kendini ifade güçlüğünden kaynaklanan sinirlilik halidir. Erişkin bir insan, işitme problemini ifade edebilirken, çocuk; duymakta zorluk çektiğini ya da hiç işitmediğini ailesine ifade etmekte zorlanacaktır. Çocuk, İfade güçlüğünü; sinirli, huysuz ve hırçın davranışlar sergileyerek çevreye yansıtabilir. Bu durumda aile üyelerine önemli bir sorumluluk düşmektedir.

Uzmanlar, çocuklardaki işitme kaybı belirtilerini farklı yaş dönemine göre sınıflandırmaktadır. Buna göre;
Doğumdan 6 aya kadar geçen dönemde, bebeğiniz yüksek sesli gürültülerde uyanmıyorsa, duyduğu sesleri taklit etmiyorsa ya da tepki vermiyorsa bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
6 ay-1 yaş aralığında ise çocuğun konuşma sesi çıkarmaması ya da tanıdık kişi ve eşyaları gösterememesi gibi belirtiler dikkate alınmalıdır.
1-2 yaş döneminde ise, çocuğun, çevreden gelen seslere ilgisiz olması, ilk seslenişte cevap vermemesi, yüksek sesle televizyon seyretmesi gibi ayrıntıları gözden kaçırmamak gerekir.
işitme testiİşitme kaybında erken teşhis neden önemlidir?
Ailenin bilinçli yaklaşımı, çocuklarındaki işitme probleminin bir an önce ortaya çıkarılmasında önemli bir etkendir. Teşhis, doktor muayenesi ve gerekiyorsa ileri teknolojinin sağladığı olanaklarla yapılan işitme testleriyle konulmaktadır. Ancak, çocukların işitme değerlendirmesi, yetişkin insanlarınkinden tamamen farklıdır. Hassas cihazlarla yapılan ölçümlerin dışında, genetik testlere de başvurulması gerekebilir. Bundan dolayı, başvurulan merkezin ileri teknolojik sistemlere ve işitme laboratuvarına sahip olması ve testlerin, uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

İşitme duyumuz doğumda gelişmesini tamamlamıştır, dolayısıyla günümüzde yenidoğan bir bebekte dahi işitme kaybını belirlemek mümkündür. İşitme testinin en kısa sürede yapılması, özellikle ailede kalıtsal işitme kaybı olan kişiler varsa çok önemlidir. Bu nedenle, doğumda işitme kaybı olasılığı bulunan çocuklar için tarama programları da uygulanmaktadır. Araştırmalar, çok ağır işitme kayıpları dışında, işitme kaybı olan çocukların konuşma dili gelişiminin, 6 aydan önce işitme cihazı kullanmaya başlanırsa normal işitmeye sahip çocuklar ile karşılaştırılabilir düzeyde olduğunu göstermektedir.
 
Geri
Üst