Çocukları bağırsak parazitlerinden korumanın yolları

Uzman SühaN

Administrator
Çocukları bağırsak parazitlerinden korumanın yolları
Bağırsak parazitleri, bağırsaklarımızda yaşayıp beslenen, istenmeyen misafirlerdir. Her yaşta çocuk veya erişkin parazitlerle karşılaşabilir. Korunmada hijyen kurallarına uymak önemli olsa da bazılarının yumurtaları hava yoluyla da yayıldığından, özellikle okullarda, yuvalarda toplu olarak bir arada bulunan çocuklar kolayca parazitle karşılaşabilirler. Dünya üzerinde, temiz su kaynaklarının bulunmadığı, hijyen koşullarının kötü olduğu bölgelerde parazit sıklığı daha da artmaktadır.
En sık görülen bağırsak parazitleri oksiür ( kılkurdu), askaris (yuvarlak solucan), giardia, amip gibi türlerdir.


Bağırsak Parazitlerinin Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak parazitleri çok faklı belirtilere yol açabilir:

Karın ağrısı
İştahsızlık
İshal
Artmış bağırsak gazı
Makatta kaşıntı
Uykuda huzursuzluk, diş gıcırdatma
Uykuda ağızdan salya akması
Burunda kaşıntı
Vücutta kaşıntı
Bu belirtilerden biri veya birkaçı saptandığında, parazit olasılığı akla gelmeli ve gerekli testler yapılmalıdır.

Bağırsak Parazitleri Nasıl Anlaşılır?
Kesin tanı için, gaita incelenmesi gerekir. İlk testte parazit veya yumurta saptanmazsa, test 3 defa tekrarlanabilir. Özellikle kılkurdunda, gece huzursuzluğu sırasında çocuğun altı açılıp bakıldığında makatta açık renkli, yaklaşık 1 cm uzunluğunda kılkurdu görülebilir. Kılkurdu, gece saatlerinde yumurta bırakmak için makata gelir. Sabah tuvalete gidip temizlik yapılmadan, makattan şeffaf bant yapıştırılıp alınan örnekte de yumurtalar saptanabilir.




7.jpg








Parazitin cinsinin anlaşılması hem uygun tedavinin saptanması , hem de kılkurdunda olduğu gibi eğer gerekiyorsa tüm aile bireylerine tedavi verilebilmesi için önemlidir.

Parazit Nasıl Tedavi Edilir?
Parazitin cinsine göre, doktorunuz uygun ilaçlarla tedavi verecek, gerekiyorsa aile tedavisi önerecektir.

Parazitten Nasıl Korunabiliriz?
Çocuklarımıza el yıkama alışkanlığını kazandırmamız çok önemlidir. Bu alışkanlık, pek çok başka hastalıktan olduğu gibi bağırsak parazitlerinden korunmada da işimize yarayacaktır. Tuvaletten sonra, birşey yemeden önce, parkta oynayıp eve geldiğinde mutlaka el yıkanması sağlanmalıdır.

Çocukların ve onların bakımına yardımcı olan herkesin el tırnakları kısa kesilmiş olmalıdır.

İçtiğimiz suların temizliğinden emin olmalıyız.

Çiğ yenen sebze ve meyveleri iyice yıkamalıyız.

Eti iyi pişmiş olarak tüketmeliyiz.

Ev dışında, temizliğinden emin olmadığımız suları veya nasıl yıkandığını bilmediğimiz çiğ sebze, meyveyi tüketmemeliyiz.

Çocukların yatak eşyaları, oyuncakları yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. Buna özellikle toplu bulunulan yuva, okul gibi ortamlarda özen göstermeliyiz.

Kılkurdu gibi parazit yumurtaları günışığına dayanıksız olduğundan çocuk odalarının gündüz aydınlık olması sağlanmalıdır.Kıl kurtları (oksiyürler):

İplik inceliğindedirler. Renkleri sarımtırak beyazdır. Boyları iki milimetre ile bir santimetre arasında değişir ve dışkı ile atılabilen bağırsak parazitleridir. Hastalık, oksiyür yumurtalarının ağız yoluyla alınması ile bulaşır. Yumurtalar, dişi oksiyürler tarafından makat çevresine bırakılır. Makatta kaşıntı olmaya başlar. Çocuk kaşındığı zaman tırnak aralarına giren yumurtalar bir şey yerken ağız yoluyla tekrar bağırsaklara ulaşır. Kız çocuklarında üreme organına kaçan yumurtalar ve oksiyürler akıntılara sebep olurlar.

Bağırsak solucanları (askaritler):

Oksiyürlerden daha tehlikeli parazitlerdir. Boyları 15 ila 40 santim arasında olduğu için, bunlara halk dilinde 'bağırsak solucanları' adı verilir. Çiğ olarak yıkanmadan yenen sebze ve meyvelerle birlikte ince bağırsağa ulaşan yumurtalar, burada açılarak larva haline gelirler. Larvalar bağırsak zarını delerek kana karışırlar. Kan dolaşımı ile akciğerlere kadar gelir; iltihaplara sebep olurlar. Askaritler safrakesesine kadar ulaştıkları taktirde sarılık ortaya çıkar. Askaritler yumurtlamak için tekrar barsaklara dönerler. Bazen yumrular halinde birleşerek barsak tıkanmalarına yol açarlar.

Tenyalar:

Tenyalar, askaritlerden daha uzun solucanlardır ve boyları 4 ile 10 metre arasında değişir. Başları toplu iğne büyüklüğündedir. Gövdeleri ise yassı halkaların birbirine eklenmesi ile oluşmuştur. Tenyaların varlığı, bu parçaların koparak dışkıya karışması sonucu anlaşılır. Tenya yumurtaları da yine dışkı ile atılır. Yumurtalar büyükbaş hayvanlar ile temas ederse, onların vücudunda konaklayarak larva haline dönüşebilir. Böylece, bu hayvanların etinin çiğ tüketilmesi ya da iyi pişirilmemesi ile insan vücuduna girerek, bağırsaklara yerleşir. Tenyalar salgıladıkları zehirli maddelerle insan vücudunu etkiler ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olurlar.Bağırsaklardaki parazitlerin belirtileri şunlardır:

Sık sık karın ağrısı
Şiddetli gaz
Karın bölgesinde kramplar
Geçici ishaller
Burun kaşıntısı
Anüste kaşıntı
Gözlerin altında halkalar
Sabah bulantıları
Yastığa salya akması
Diş gıcırdatma
Dil kenarında kabartılar
Kilo alamama
Ağız kokusu
İştahsızlık
Yorgunluk
Halsizlik
Vücutta kaşıntılar
Baş dönmesi
Devamlı açlık duygusu
Dışkıda parazitlere rastlanması

Tedavide ilk yapılacak tetkik, dışkı incelemesidir. Bazen dışkı incelemesinin birkaç kere tekrarlanması gerekebilir. Doktor, gerekli gördüğü durumlarda kan tahlili de isteyebilir. Basit temizlik kurallarına uyulması ve parazit taşıyanların tedavi edilmesi ile yayılma riski hızlıca azaltılabilir.

Tüm bağırsak parazitleri tedavisinde kullanılan ilaçlar genelde tüm aileye verilir. Parazitleri bağırsak yolu ile söküp atan ilaçların doktor kontrolünde kullanılmasında fayda vardır. Tüm aile aynı zaman içerisinde kullanmalı ve bırakmalıdır.Çocukları bağırsak parazitlerinden koruma yolları:

Bebekler, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir.
Çocuklarda ek besinlere geçildiğinde, mama hazırlarken kullanılan sular kaynatılmış olmalıdır.
Şüpheli sular içilmemelidir.
Sebze ve meyveler yenmeden önce iyice yıkanmalıdır.
Dışarda iyi yıkandığı şüpheli salatalar, ıspanak gibi az pişmiş ya da pişmemiş etler yenmemelidir.
Çocukların toprakla oynadığında ellerini ağızlarına götürmeleri engellenmelidir.
Tuvalet temizliğinde anüse dokunulmamalı, sadece tuvalet kağıdıyla temizlik yapılmalıdır.
Tırnaklar kısa tutulmalıdır.
Toplu yerlerde ve evlerde mümkün olduğunca musluk ve kapı kolu temizliğine önem gösterilmelidir.
Kaliteli sıvı sabunlar tercih edilmelidir.
Tuvaletten sonra mutlaka eller yıkanmalı ve alışkanlık haline getirilmelidir.
İç çamaşırlar yıkanırken kaynatılmalı ve ütülenmelidir.
Çiğ et ve ürünleri tüketilmemelidir.
Sokak hayvanlarıyla temas en aza indirgenmelidir.
 
Geri
Üst