Çocuklarınıza ödül diye rüşvet vermeyin

MEÇHUL

Daimi Üye
Üye
Çocuklarınıza ödül diye rüşvet vermeyin
Bu rüşvet olayını en çok babalar ve dedeler yapıyor:DŞahit olduğum çok oldu bu durumlara.Çok doğru birşey değil aslında:)Buyrunuz meleklerim


Çocuklarınıza ödül diye rüşvet vermeyin

Çocukları en güzel şekilde eğitmek ve hayata hazırlamak her anne ve babının en büyük hedefleri arasındadır. Anne baba ve çocuk arsındaki iletilim devam ede gelen bir süreçtir. Ve bu süreçteki anne ve babanın davranışları ve tutumları ve olayları yorumlayışları çocuğun bütün hayatını etkilemektedir. Anne ve babalar,.çocukların istendik davranış kazanımında ödülün istenilen davranışın ortaya çıkma olasılığını arttırdığını düşünerek çocuklarına ödül mekanizmasını cezadan daha çok kullanmaktadırlar buda çocuk eğitiminde ödül verme ile ilgili bazı bilinmesi gereken durumlar ortaya çıkmaktadır.
Çocukta belli bir yaş sınırı belirlemeden, çok küçük yaşlardan itibaren olumlu bir hareket yaptığı zaman ödüllendirilmelidir.
Ödül mekanizmasını kullanırken, ödülün miktarını, yerini ve zamanını iyi ayarlamak gerekmektedir.
Çocuklar neden ödüllendirildiğini bilmesi lazım ve bu konuda çocuğa geribildirimler yapılması gerekmektedir. Örneğin şu davranışı yaptığından dolayı ve ya bu davranışı yapmadaki gayrtinden dolayı bu ödülü hak ettin gibi. Çocuklarınızı yalnızca başardıkların dolayı değil başarıyı sağlamadaki gayretin dolayı ödüllendirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ve sürekli açıklayıcı olunması lazım ki çocuklar niçin ödülü hak ettiğini bilmeli.
Her davranışın ödüllendirilmemesi gerekmektedir. Yoksa çocuk her isteğini değişik davranışlar yaparak elde etmeye çalışacaktır. Ve isteklerinin sonu gelmeyecektir. Bu yüzden çocuklara küçük yaştan itibaren neleri elde edemeyeceği konusunda bilgilendirmeler yapılmalı.
Maddi ödüllendirmeler de istenilen davranışı kazanım ilk aşamalarında hızlandırıcı etkisi gösterse bile bu durumun da şöyle bir sakıncası bulunmaktadır istenilen davranışın ödüle endeksli bir yapı almasına sebebiyet verebilmektedir. Çocuk ödülü almak şartı ile davranışı sergilemekte, ödül alınmadığında davranışı yapmayarak istenilen davranışın ortadan kalkması gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle maddi ödüllendirmelerden çok manevi ödüllendirmelere başvurulması çocukların eğitimi adına daha başarılı sonuçlar doğurmaktadır.
Maddi ödül verildiğinde bunun hemen yanında çocuğunuza, yaptığının kendi sorumluluğu olduğu ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekliliği anlatılmalı. Eğer çocuğunuza bir ödül vaat etmişseniz mutlaka yerine getirilmeli, getirilemiyorsa çocuk tarafından anne ve babaya güvensizlik duygusu gelişecektir.
Çocuklara Yapması gereken bir şey ( yemek yeme, ders çalışma, Sınıfını geçmesi, odasını düzenleme, uyuma, vs ) için ödül önceden önerilen şey haline gelirse bu rüşvet olmaktadır. Bunu yaparsanız her seferinde daha çok şey isteyecek ve bunların kendi sorumluluğu olmadığını düşünecektir.
Bazen maddi ödüllerde abartıya kaçmalar olabilmektedir. Örneğin liseyi bitirirsen son model araba alınacağı gibi maddi boyutu çok büyük ödüller verilmekte. Çocuklara Çok fazla maddi ödül verilmemeli, çocuk bunu genelleyerek yaşamının her alanında kullanacaktır ve istekleri her gecen gün artacak önüne geçilmeyecek hal alacaktır. Daha sonra bu çocuğa bir şey yaptırmak imkânsız hale gelecek ve çocuğun özdenetiminin gelişimi zayıflayacaktır. Bazı durumlarda maddi ödüle başvurulsa da ,çoğunlukla manevi ödül kullanmalı . Her anne baba çocuğu için iyi birer gözlemci olarak, etkili olan manevi ödülü belirlemeli ve sözsel iletişime dayalı ödüller bulup vermeli..
En az maddi ödüller kadar etkili olabilecek manevi ödül neler olabilir .
• Anne babanın keyifle sarılması
• Gururla gülümseyişi • Çocukla göz kontağını korumak,
• Kucaklamak
• Öpmek
• Sosyal kolaylıklar sağlamak
• İlgiyle dinlemek,
• Zaman ayırmak,
• Hayranlık ve sevinç göstermek,
• Başarılarını fark etmek,
• Çabalarını fark etmek,
• Yanlışlarını (mümkünse) görmezden gelmek
• Takdir etmek vb…..
Maddi değeri çok büyük şeyler harcamadan da çocuklarımızın mutlu olabileceklerini unutmayalım…

 
Geri
Üst