Dağ incirkuşu (Water Pipit) Hakkında Bilgi

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Dağ incirkuşu (Water Pipit) Hakkında Bilgi
Dağ incirkuşu(Water Pipit) Dağ incirkuşu(Water Pipit )Hakkında


dJ5Uo2dSRYC0hsYgScveBgXWJtARUYhYwcHL4LtLy.jpg


Tanımı
Türkiyedeki incirkuşları arasında en irisidir. Üreme giysisinde siyah gaga ve bacaklarıyla diğerlerinden ayrılır. Sırtı daha grimsi kahve, altı hemen tamamen çizgisizdir. Coutellii alttüründe alt göğüs ve karın bölgesinde hafif pembemsi bir renk gözlenebilir. Kuyruk kenarları beyzadır ve uçuşta çok belirgindir. Üreme giysisi dışında bacak rengi açılmakla birlikte diğer incirkuşlarından daha koyu renklidir. Alt gagada solukluk, göğüs ve karında çizgilenme görülebilir ancak çizgiler kalın ve kahverengimsidir.


Habitatı
Batı Palearktikte orta enlemlerde, genellikle 1800-2500m arasında bazan daha yüksek rakımlarda ürer. Buralarda ılıman yerlerde, hafif tepelik alanlarda ağaç sınırının üzerinde bulunurlar. İyi havalarda kısa otlaklarda, kötü havalarda da kısa çalılıklarda beslenirler.


Yayılışı ve Yerel Adlar
A. s. spinoletta İberyadan Balkanlar ve Türkiyenin Kuzey-batısına kadar orta ve Güney Avrupa dağları A. s. coutellii Türkiyenin doğusu, Kaflkaslar, Kuzey İran
A. s. blakistoni Afganistanın Kuzey-Doğusundan doğuda Transbaykallara kadar orta Asya
A. s. rubescens Tamirden Kamçatkaya kadar Kuzey-Doğu Sibirya, Kuzey Amerika ve Grönlandın batısı. Kuzey Afrika dahil Akdeniz ülkelerinden itibaren Kuzey-Batı Hindistan ve Güney-Doğu Asyaya kadar olan bölgede kışlar.



Beslenme
Esas besinleri omurgasızlar ve bazı bitkilerdir. Genelde yerde beslenir ancak bazan havada uçan böcekleri de avlayabilirler.


Biyolojisi
Güney Avrupada Nisan-Temmuz ayları arasında ürerler. Yuva yeri yüksek sekiler veya bitki örtüsüyle iyi saklanmış çukurlardır. Bazan kısa tüneller de görülebilir. Kullanılan malzeme dallar, yapraklar, yosun ve hayvan kıllarıdır. Yuvayı dişi yapar. Yumurtalar oval, parlak, gri-beyaz, kahverengi ve gri benekli; bazan geniş ucu koyu bantlıdır. Yalnızca dişi kuluçkaya yatar.


Göçü
Alttürlere göre kısmi göçmen ya da yerleşik olabilir. Kışı ılıman olan sahil kesimlerinde yerleşiktir. Ancak şiddetli donları takiben kıyıya inerler. Türkiyede hemen tüm nüfus kışın aşağı rakımlara iner. Küçük dere ve çaylar dahil her türlü sulakalan civarında gözlenebilirler.




Ses-Ötüşü
Uçuş sesi keskin bir veya üç "fist"tir. Çayır incirkuşuyla karışabilir. Uzun ve değişik hecelerin 8-10 kez tekrarlanmasından oluşan güzel bir üreme ötüşü vardır.




Exv0s@3ZBVgJX3ZTN3ThcZ26aOqF6ZMzm8pE7hty2.jpg
Resim Türü üreme


v67baTGImXS3qYTE3RC1JYi8HslM1FemAanBTT95G.jpg
Resim Türü kış
 
Geri
Üst