Damiana bitkisi nedir ve yararları nelerdir

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Damiana bitkisi nedir ve yararları nelerdir
Damiana bitkisi nedir, Damiana bitkisinin yararları hakkında detaylı bilgiler.

Damiana (Turnera Aphrodisiaca):

Damiana bir uyarıcı olarak kullanılmıştır. Baş dönmesi, denge kaybı, maya yerlileri de dahil olmak üzere Meksika'nın yerli halkları tarafından uyarıcı olarak yaprakları hem kadın hem de erkek için kullanılmıştır. Bunun yanında artan enerji, hafif laksatif (Müshil), astım, depresyon (sakinleştirici), Tonik (kuvvet verici), iktidarsızlık, adet sorunları ve idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır.
Damiana hoş kokulu kuru yaprakları üzerinde bulunduran küçük, soluk yeşil renkli bodur bir ağaçtır. Kama şeklinde yapraklara kokulu sarı çiçeklere sahiptir. Damiana yaprakları her zaman toplanabilir fakat en uygun zaman, çiçek açma zamanıdır. Toplanan yapraklar gölgede ve havalı bir yerde kurutulur. Porselen kaplarda muhafaza edilir veya taze olarak natürel ilaç yapımında kullanılır. Güneşli, güney Teksas da, Güney Kaliforniya, Meksika ve Orta Amerika'nın yamaçlarında yetişen bu bitkidir. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde çok rahat yetişebilir. Diğer bölgelerde ise saksılarda süs bitkisi olarak evde yetiştirilebilir. Damiana’nın bir tohumundan bir yılda yüzlerce tohumlar elde edilebilir ve toprağa düşen tohum hemen orada kök salarak büyümesine sebep olur.

Damiana iki türü vardır. Turnera aphrodisiaca ve Turnera diffusa. Özellikle anksiyete, sinirlilik ve hafif depresyonlarda damiana rahatlatmak için kullanılır olmuştur. Bu bitki aynı zamanda genel bir tonik olarak kullanılır. Damiana ayrıca geleneksel olarak sindirimi geliştirmek ve kabızlık tedavisi içinde kullanılmıştır, daha büyük dozlarda hafif laksatif etkisi olduğu düşünülmekte, enerji veren bir toniktir. Damiana ikili bir etkiye sahiptir. Hızlı bir şekilde oksijen zenginleştirerek genital bölge uyarmak için çalışır ve uzun süreli kullanımı arzu ve performansı artırabilir.
Damiana yapraklarından yapılan içki Meksika'da bir uyarıcı olarak kullanılmış olmasına rağmen insanlar üzerinde test edilmemiştir.
Damiana .jpg


Damiana kimyasal bileşimi karmaşıktır ve tüm bileşenlerini tamamen tespit edilmiş değil. Ancak, bilinen 0.5-1 oranında uçucu yağ, flavonoidler, gonzalitosin, arbutin, tanen ve damianin (kahverengi acı bir madde). Ayrıca uçucu yağlar (içeren cineol, cymol, pinen), fosfor, glikozit, Magnezyum, Potasyum, Selenyum Demir, , Manganez, , Silisyumlar , Sodyumlar , Çinkolar Afrodizyak ve A, B1 , B2, ve C Vitaminlerini barındırır. Tonik, bağırsak temizleyici ve besin kaynağı olarak bilinir.

Etkileri:
• Erkeklerde kısırlığı ve iktidarsızlık önler.
• Damiana, sinir sistemini genel anlamda güçlendirir.
• Prostat sorunlarıyla bire bir savaşır.
• Kadınlarda kısırlığı önler. Hormonları da dengeler, adet dönemlerini düzenler ve menopozda hormonal geçişleri fazlasıyla kolaylaştırır.
Çay olarak kullanımı:
Damiana yapraklarından iki kaşık (kahve) demliğe koyup, üzerine 400 ml kaynamış su ilave edilerek 5-10 dakika dinlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. kaynak
 
Geri
Üst