Denize girdikten sonra temizliği ihmal etmeyin

tuqqce

Daimi Üye
Üye
Denize girdikten sonra temizliği ihmal etmeyin
havuzkutut.jpg
Yaz mevsiminde deniz veya havuza girerek serinlemek isteyen insanların sayısının artması, gerekli sağlık kurallarına uyulmaması halinde ciddi salgın hastalıklara neden olabiliyor. Uzmanlar özellikle yetişkinlerin deniz ve havuza girdikten sonra mutlaka gerekli temizliği yapmaları gerektiği uyarısında bulunuyor. Aksi halde bağışıklık sistemi tam gelişmeyen küçük yaştaki çocukların ciddi bir salgın hastalıkla karşı karşıya kalabilecekleri belirtiliyor.
Her yıl yaz mevsimiyle beraber, vatandaşların serinlemek amacıyla denize veya havuza girmesi sonucu bulaşan virüsler, çocukları yatağa seriyor. Özellikle 2 yaş ve altı grubu bebeklerin hastanelere akın ettiğini belirten Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Mustafa Çıtlak, kendilerine son üç haftadır günlük ortalama 200-250 civarında çocuğun ani başlayan ateş, şiddetli karın ağrısı, kusma ve ishal şikayetleri ile getirildiğini söyledi. Bu durumu, yazın insanların serinlemek amacıyla deniz veya havuza girmesi sonucu ortaya çıkan çeşitli virüslere bağlayan Dr. Çıtak, "Her sene mevsim geçişlerinde yazın başlaması ile bu tip salgın hastalıklarla karşılaşmaktayız. Anne ve babalar, özellikle çocuklarında ani başlayan ateş, şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetleri ile acilimize başvuruyor. Burada etken daha çok virüsler. Özellikle, Adeno virüs, Coxachie virüs ve Corona virüs ya da benzeri bazı virüslere bağlı olarak mide, bağırsak enfeksiyonları görülebiliyor. Acil servisimize günde 100-150 arası çocuk, polikliniğimize ise günlük hafta içi 100-120 hasta aynı şikayetle geliyor. Acil servis ve polikliniğimize 24 saatte 200-250 çocuk geliyor." dedi.
Virüslerin daha çok ağız yoluyla, el teması veya suyla kolaylıkla bulaşabildiğini ifade eden Dr. Çıtlak, "Özellikle yaz mevsiminin başlaması ile denize ve havuza girilmesi neticesinde çocuklar bunu suyla beraber alıyorlar ve midedeki enfeksiyona bağlı kusma, karın ağrısı, ateş ve nadiren de eğer bu mikrop varsa ishal karşımıza çıkıyor. Yazın havaların ısınması ve alınan sıvı miktarının artmasına bağlı olarak bu tip hastalıklarla daha çok karşılaşıyoruz. Ev içerisinde el teması ile rahatsız olan kişilerden sağlam olan kişilere bu tip hastalıklar buluşabiliyor. Evde rahatsız olan bir tane çocuk varsa bu çocuğun diğer kardeşini öpmesi, ellemesi ile bulaşabiliyor ve neticede bütün ailedeki çocukların hasta olup aynı şikayetle hastanemize başvurduğunu görmekteyiz." diye konuştu.
Çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Çıtlak, yaz döneminde denize giren yetişkinlere şu tavsiyelerde bulundu: "Bizim önerebileceğimiz şeyler malum yaz ayı serinlemek amacıyla denize ve havuza girebilir insanlar. Aileler özellikle denize ve havuza sokarken, çocuklarının ağızlarına ve burunlarına su kaçırmamalarını fazla suyun içerisine kafalarını sokturmamalarını ve su yutturmamalarını öneriyoruz. Evlerine geldikten sonra da çocuklarına duş aldırmalılar ve ellerini yüzlerini güzelce yıkatmalılar el temasıyla da hastalık bulaşabileceği için el temizliği çok önemli, dışarıdan eve gelen yetişkin veya çocuk herkesin ellerini ve yüzlerini güzelce yıkamaları da koruyucu önlem olarak etkili olabilmekte. Diğer taraftan yediğimiz, içtiğimiz meyve ve sebzelerin hijyenik olması da koruyucu bir etkendir. Bizim ailelere önerimiz aşırı kusma olan çocuklarını acil polikiliniğimize getirsinler. Aşırı kusmaya bağlı vücutta aşırı sıvı ve madde kaybı oluşuyor ve sıvı ve madde kaybına bağlıda bir takım vücut fonksiyonları bozulabiliyor özellikle 1 yaş ve altındaki çocuklarda sıvı dengesi daha çabuk bozulabileceği için bu tip sıkıntılarda ailenin hastanelere başvurmalarını önermekteyiz. Aşırı kusan çocuklara serum takılması, sıvı kaybının önlenmesinde etkili oluyor ve 6-12 saatlik bir sürede kusmayı kontrol altına alabiliyoruz; ancak ishal olan çocuklarda bunun tedavi süreci daha uzun süre alabiliyor."
AİLELER TEDİRGİN
Çocuklarının aniden karın ağrısı, ateş ve kusma şikayetiyle hastaneye akın eden velilerden Reyhan Uçar, 6 yaşındaki oğlu Berkan Uçar'ı acil serviste doktora muayene ettirdi. Anne Uçar, "Dün Kapuz plajında denize gittik. Eve dönünce hastalandı. Akşamdan beri kusuyordu. Ben de oğlumu buraya getirdim." diyerek yaşanan tehlikeye dikkat çekti.
Acilde 4 yaşındaki Sude Miray Turpçu'yu da muayene eden Uzman Dr. Mustafa Çıtlak, çocuğun eski sağlığına kavuşması için birkaç gün hastanede tedavi altına alınacağını kaydetti. Anne Özlem Turpçu da kızlarıyla denize gitmediklerini; ancak hastalığın bulaşmış olabileceğini kaydetti.
Cihan
 
Geri
Üst