Denizli Şehir Tanıtımı

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Denizli Şehir Tanıtımı
Denizli ilinin şehir tanıtımı ile ilgili merak ettiğiniz bilgileri sizler için bu konumuz da paylaşıyoruz.
video-49-denizli-ucak-bileti.jpg

GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü: 11.868 km²

Nüfus: 750.882 (1990)

İl Trafik No: 20

Horozları ile ünlü Denizli zengin bir tarih ve kültüre sahiptir. Denizli, Hierapolis ve Laodikeia, Tripolis, gibi antik kentleri, kaplıcaları ve dünyada eşi olmayan travertenlere sahip Pamukkale ile görülmesi gereken bir turizm merkezidir.

İLÇELER:

Denizli ilinin ilçeleri; Acıpayam, Akköy, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas'dır.

Beyağaç: İl merkezine 94 km. uzaklıkta olup ilin güneyinde yer almaktadır. Sahip olduğu doğal güzellikleri ile gelecekte önemli bir turizm merkezi olma yolundadır. Kartal Gölü adı ile bilinen bölgede yaşları 1265'i bulan görülmeye değer tabiat harikası karaçamlar bulunmaktadır. Eşine az rastlanan bu ağaçlar anıt ağaç statüsüne alınmış, bölge ise Tabiat Parkı Koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

Buldan: Denizli il merkezine mesafesi 46 km.dir. İlçe sınırlarında Tripolis yerleşim merkezi görülmeye değer yerlerdendir.

Güney: İlçenin güneyinde 5 km. uzaklıkta Güney Şelalesi bulunmaktadır.

Honaz: Ege bölgesinin de en yüksek noktası olan 2571 m.lik zirve ilçeye adını veren Honaz Dağı'nın doruğudur.

Sarayköy: Denizli merkeze 20 km. mesafededir. Yakın çevrede Kızıldere, Tekke, Yenice ılıcaları vardır. İlçe sınırları içinde ayrıca İn hamamı ılıcaları da vardır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Denizli'de bulunan kaplıcalar

Kaplıcaların Adı ve Yeri
Sarılık şifalı Suyu / Yeşilyaka-Çivril
Acısu Ilıcası / Özdemirci Kasabası-Çivril
Bölmekaya Madensuyu/Bölmekaya Köyü-Buldan
Buldan Madensuyu / Buldan
Çıban Pınarı / Goncalı Köyü – Denizli
Çizmeli Kaplıcası/Yenicekent-Buldan
Çukurbağ Ilıcası / Pamukkale Ksb.-Denizli
Demirtaş Ilıcası / Tekke Köyü-Sarayköy
Doğa Memba Suyu / Çaybaşı Mah.-Buldan
Gölemezli şanlıalp Kaplıcası / Akköy Kas.-Denizli
Gölemezli Kaplıcası / Akköy Kas.-Denizli
Gözpınarı Ilıcası / Akköy Kas.-Denizli
Hamamcık Ilıcası/Pamukkale Ksb.sı-Denizli
Haydar Düdeni Ilıcası/Kaklık-Honaz
Ilıcataşı Ilıcası / Beylerli Ksb.-Çardak
ınaltı Kaplıcası/Tekke Köyü-Sarayköy
Bubacık Kaplıcası/Sarayköy-Denizli
Kamara Kaplıcası/Yenicekent-Buldan
Karahayıt Kaplıcası / Katrahayıt kas.Denizli
Karşıyaka Ilıcası/Yenicekent-Buldan
Kavakbaşı Ilıcası / Akköy Kas.-Denizli
Kızıldere Kaplıcası/Sarayköy-Denizli
Kızılharman Ilıcası/Develi-Akköy
Pamukkale Ilıcası / Pamukkale Örenyeri-Denizli
ş.Tepesi Kaplıcası / Sarayköy Kas.-Denizli
Tekkeköy Kaplıcaları / Sarayköy
Gerenci şifalı Suyu / Narlı Köyü-Kale
Kuşkoru şifalı Suyu/Hisar Köyü-Sarayköy
 
Cevap: Denizli Şehir Tanıtımı

denizliye gitmiştim bi kez gerçekten çok güzel bi şehirimiz.emeğine sağlık canım:)
 
Pamukkale Üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi

Pamukkale Üniversitesinin kurulusu 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayili Yasa ile gerçeklesmistir. Bu Yasa ile öngörülen teskilat yapisinda 6 fakülte, 5 yüksekokul ve 3 enstitü bulunmaktadir.10 Kasim 1992 tarihinde gerçeklesen Rektör atamasi ile, bu tarihe dek Dokuz Eylül Üniversitesine bagli egitim-ögretim veren Tip ve Mühendislik Fakülteleri ile Egitim ve Meslek Yüksekokullari, iki fakülte ve iki yüksekokul halinde Pamukkale Üniversitesi adi altinda egitim-ögretim vermeye baslamislardir. Bugün Pamukkale Üniversitesi 6 fakülte, 8 yüksekokul ve 3 enstitüsündeki normal ve ikinci ögretim programlari ile egitim-ögretim, arastirma, danismanlik ve uygulama islevlerini yürütmektedir.

Kınıklı Kampüsü,Çamlık Kampüsü,İncipınar Kampusu olmak üzere 3 kampus ile eğitimine devam etketedir.


Üniversitemiz öğrencilerinin barınma ihtiyaçları Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı toplam 4150 öğrenci kapasiteli öğrenci yurtları ile karşılanmaktadır. Kınıklı kampüsünde 3 kız 2 erkek yurdu bulunmaktadır. 1550 erkek ve 2600 kız olmak üzere toplam 4150 öğrenciye hizmet verilmektedir.Yurtlarda sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Kampüste barınan öğrencileri için 4000 metrekare alanda hizmet veren kantin-kafeterya binası mevcut olup, aynı anda 2500 öğrenciye yemek verebilecek yemek salonu, kantini, bilardo salonu, bayan kuaförü, erkek berberi, fotokopi, terzi, ayakkabı tamircisi ve çamaşırhanesi ile birlikte öğrenciye hizmet vermektedir. Ayrıca her blok altında kantin mevcut olup, yemek fiyatları 3. sınıf lokanta fiyatlarından %20 eksik uygulanmaktadır. Çivril Meslek Yüksekokulu ve Çivril Kadir Kameroğlu Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden 75 öğrenci üniversitenin sağladığı barınma hizmetlerinden faydalanmaktadır.

Üniversitemiz öğrencilerinin beslenme ihtiyaçları rektörlük merkez yemekhanesinde hazırlanan yemeklerle karşılanmaktadır. Ayrıca ilçemizde bulunan okullarımızdaki öğrencilere öğle yemeği, yurtta kalan öğrencilere ise kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği hizmetleri verilmektedir. Yemekhane hafta içi her gün 11.30 - 13.30 saatleri arası hizmet vermektedir. Her gün 4 çeşit yemek çıkmaktadır. Yemeklerin seçilmesinde ve içeriğinde uzman diyetisyenlerden yararlanılmaktadır.Öğrencilerin yemek ihtiyacı dışında beslenmelerine katkıda bulunmak üzere 9 kantinimiz sabah 07.00’den akşam 23.00’e kadar hizmet vermektedir.



Üniversitemizin öğrencilerinin ve personellerinin sağlık hizmetleri Mediko-Sosyal Merkezinde yapılmaktadır. Aile hekimliği bazında poliklinik hizmetleri, acil müdahele, pansuman, küçük cerrahi müdahalelerinin yanı sıra laboratuvar hizmetleri bu merkezde yapılmaktadır. Mediko-Sosyal Merkezinde 7 hekim, 7 diş hekimi, 4 hemşire, 1 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 biyolog ve 2 idari personelle hizmet verilmektedir. Hafta içi 08:00-17:00 saatleri arasında hizmet verilmekte olup, 2 adet tıbbi donanımlı ambulansımız mevcuttur.Gerek görüldüğünde üniversitemiz rektörlüğüne bağlı eğitim, araştıma ve uygulama hastanesine sevk edilerek hastaların tedavi ve muayeneleri yapılmaktadır.
Adres Pamukkale Üniversitesi Incilipinar Kampüsü 20020/DENIZLI
Telefonlar Santral 0 258 212 5555
Faks: 0 258 212 5531


_________________________________FAKÜLTELER______________________________

Eğitim Fakültesi:



Fakültemizin baslangicini olusturan Denizli Kiz Ögretmen Okulu 1957’lerde kurulmustur. Daha sonra Denizli Egitim Yüksekokulu’na dönüstürülen okul, 2547 sayili Yüksekögretim Kanunu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Egitim Fakültesi’ne baglanmistir.Bünyesinde İlköğretim,Türkçe,Güzel Sanatlar,Eğitim Bilimleri,Beden Eğitimi ve Spor,Bilgisayar ve Öğr. Teknolojileri bölümlerini bulundurmaktadır.
Ulasım Garaj’dan: Garajdan II. Ticari yola yürüyünüz.’ Pamukkale Üniversitesi’ dolmuslarina bininiz. Dolmus kampüse kadar gelmektedir.
Gar’dan: Tren Gar’indan II. Ticari yola yürüyünüz.’ Pamukkale Üniversitesi’ dolmuslarina bininiz. Dolmus kampüse kadar gelmektedir.
Telefonlar:258.212 55 55
Fax:258.212 55 24


Fen Edebiyat Fakültesi:

Tarih,Türk Dili Edebiyatı,Arkeoloji,Sanat Tarihi,Batı Dilleri ve Edebiyatları,Coğrafya,Felsefe,Psikoloji, Sosyoloji,Fizik,Kimya,Biyoloji,Matematik bölümleriyle eğitim ve öğretim vermektedir.
Telefonlar :258.213 40 30


İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi:

Üniversitemizin 03.07.1992 tarih ve 3837 sayili kurulus yasasinda öngörülen teskilat yapisinda yer alan Fakültemiz 26.02.1993 tarihinde Isletme ve 21.03.1994 tarihinde de Iktisat Bölümlerinin açilmasiyla egitim ögretime baslamistir. 1994-1995 egitim ögretim yilinda Isletme ikinci ögretim programi, 1997-1998 egitim ögretim yilinda da Iktisat Ikinci ögretim programi,


2000- 2001 Egitim Ögretim yilinda Kamu Yönetimi programi açilmasiyla ögrenci sayimiz yaklasik 1000’e çikmistir. Bu dönemde Fakültemizden 2000-2001 Egitim Ögretim yilinda 124 ögrenci mezun olmustur. 2001-2002 Egitim ögretim yilinda Kamu Yönetimi Ikinci Ögretim ve Maliye Bölümü Normal ögretim programlarina da 50’ser ögrenci alinacaktir. Egitim Ögretim faaliyetlerine 48 ögrenci, 1 yardimci doçent ve 13 arastirma görevlisi ile baslayan Fakültemiz akademik kadrosu 2001 yili itibariyla 5 profesör, 2 doçent, 8 yardimci doçent, 8 ögretim görevlisi ve 56 arastirma görevlisi olmak üzere toplam 79 ögretim elemanina yükselmistir.

Fakültemizin 4 bölümünde de Yüksek Lisans programi yürütülmektedir. ADIM projesi kapsaminda Isletme Bölümü ortak doktora programinda yer alacaktir.Fakültemizde akademik ve bilimsel faaliyetlerin yogun olarak yapildigi, ayni zamanda Üniversitemizin bilimsel faaliyetlerinde de kullanilan, yaklasik 200 kisilik kapasiteli, data projeksiyon donanimli ve Internet baglantili konferans salonu bulunmaktadir. 2000-2001 Egitim Ögretim yilinda bu salonda akademik personele ve ögrencilere yönelik olarak 1 Panel, 10 Konferans, 6 Seminer ve 4 Dinleti gerçeklestirilmistir. Bilgisayar laboratuarimiz 20 adet Pentium III özellikli bilgisayar kapasitelidir ve ögrencilerimize uygulamali olarak bilgisayar ve muhasebe dersleri verilmektedir.
İşletme,Maliye,Kamu Yönetimi,Uluslararası İlişkiler,İktisat,Çalısma Ekonomisi vr Endüstri İlişkileri,Ekonometri bölümleriyle eğitim vermektedir.
Telefonlar :258.213 40 30


Mühendislik Fakültesi:

Mühendislik Fakültesi 1976-1977 yilinda Denizli Mimarlik ve Mühendislik Akademisi olarak, Milli Egitim Bakanligi Halk Egitim Müdürlügü binasinin bir bölümünde egitim ögretime Makine ve Insaat Mühendisligi Bölümleriyle baslamistir. 1979 yilinda Çamlik mevkiinde bulunan Özel Çamlik Koleji’nin bina ve müstemilatlariyla birlikte alinarak bu binaya tasinmis ve egitim ögretimine devam etmistir.1982 yilinda Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kurulmasiyla Denizli Mimarlik ve Mühendislik Akademisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Mühendislik Fakültesi olarak egitim ögretim faaliyetlerine devam etmistir. DEÜ Denizli Mühendislik Fakültesi binalarinin yetersiz olmasindan dolayi Mühendislik Fakültesi için Kinikli Mevkiinde yaklasik 1000 dönümlük bir arazi kamulastirilmistir. Bu arazi üzerine yapilan binaya 1990 yilinda Insaat Mühendisligi Bölümü tasinmistir. DEÜ Denizli Mühendislik Fakültesi 1990 yilindan itibaren Çamlik Kampüsünde Dekanlik, Makina Mühendisligi Bölümü, Kinikli Kampüsünde Insaat Mühendisligi Bölümü egitim ögretim hizmetlerine 1992 yilinda Pamukkale Üniversitesi’nin kurulusuna kadar devam etmistir.
1pamuukale-unii345.jpg


DEÜ Denizlik Mühendislik Fakültesi 1992 yilinda Pamukkale Üniversitesi’nin kurulmasi ile Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ismi ile egitim ögretim faaliyetlerine devam etmistir. Kurulusundan beri iki bölüm ile (Makine-Insaat) egitim ögretim faaliyetini sürdüren Fakülte, 1994-1995 egitim ögretim yilinda Jeoloji Mühendisligi, 1995-1996 egitim ögretim yilinda da Gida, Elektrik-Elektronik ve Tekstil Mühendisligi bölümlerine ögrenci alarak egitim ögretim hizmeti vermeye devam etmistir. Ayrica Mühendislik Fakültesinin egitim yapan alti bölümden dört (Makine, Insaat, Elektrik-Elektronik ve Gida Mühendisligi) bölümde ikinci ögretimde yapilmaktadir.Pamukkale Üniversitesinin kurulusu ile birlikte Mühendislik Fakültesinde yeni bölümlerin açilmasi ve ögretim üyesi sayisinin artmasina bagli olarak ile egitim ögretim hizmetlerinde büyük gelismeler kaydedilmistir. Ayrica bölümlerin laboratuar imkanlari artirilarak egitim ögretim hizmetine sunulmustur. Mühendislik Fakültesi bulundugu bölgenin teknik eleman ihtiyacini da gözönüne alarak ihtiyaç duyulan bölümleri açmis ve ögrenci almis, ilerde ögrenci alacagi bölümlerin alt yapisini hazirlamak için 1994 yilindan itibaren çalismalara baslamistir.

Mühendislik Fakültesi Üniversite-Sanayi isbirligine inanan bu konuda büyük gayretler sarfeden ögretim üye ve elemanlarina sahiptir. Denizli, sayisi her geçen gün artan sanayi ve ticaret kuruluslari ile yaklasik bir milyar dolarlik ihracati, devlete verilen vergide sahip oldugu dördüncülük sirasiyla, ekonomik alanda Türkiye’nin en canli, en dinamik ve en hizli gelisen illerin basinda gelmektedir. Bu sebeple egitim ögretim kurumlarina büyük görevler düsmektedir. PAÜ., Mühendislik Fakültesi de yörenin ihtiyaçlarini karsilayabilecek biçimde egitim ögretimine devam etmekte, mezun ettigi mühendislerle özellikle Türkiye’nin parlayan yildizi Denizli sanayisine büyük bilgi akisi saglamaya devam etmektedir.

İnşaat Mühendisliği,Makine Mühendisliği,Enüdstri Mühendisliği,Kimya Mühendisliği,Elektrik-Elektronik Mühendisliği,Bilgisayar Mühendisliği,Teknoloji Mühendisliği,Jeofizik Mühendisliği,Çevre Mühendisliği,Tekstil Mühendisliği,Gıda Mühendisliği,Rezerv bölümleri ile gerekli insan gücünü yetiştirmektedir.
Telefonlar :258.212 55 32
Fax :258.212 55 32


Teknik Eğitim Fakültesi:



Fakültemiz Pamukkale Üniversitesi bünyesinde 03.07.1992 Tarihinde 38375 Sayili Kanunla kurulmustur.Fakültemiz Mühendislik Fakültesine ait Üniversite Kampüsündeki binada Idari Birimleri ile faliyetlerini sürdürmektedir. Mühendislik Fakültesi dersliklerinden yararlanilmaktadir.
Fakültemizde halen faliyette bulunan Makine Egitimi Bölümü ile Bilgisayar Egitimi Bölümü olmak üzere iki bölümü Egitim ve Ögretime devam etmektedir.Makine Egitimi Bölümü Otomotiv Egitimi Ögretmenligi 1.sinif 31, 2. sinif 32, Elektronik ve Bilgisayar Egitimi Bölümü Elektronik Ögretmenligi 1. sinif 31, 2.sinif 30, olmak üzere 124 ögrencimiz bulunmaktadir.
Makine Eğitimi Bölümü,Elektrik Eğitimi,Eloktronik ve Bilgisayar Eğitimi,Yapı Eğitimi,Tekstil Eğitimi,Matbaa Eğitimi,Metal Eğitimi,Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi bölümleriyle eğitim vermektedir.
Telefonlar:258.213 75 74
Fax:258.211 00 98


Tıp Fakültesi:

Tip Fakültesi 1987 yilinda Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bagli olarak Izmir’de egitimini sürdüren ’Denizli Tip Fakültesi’ olarak kurulmus, 1992 yiilinda Pamukkale Üniversi’nin kurulmasiyla, bu üniversiteye bagli olarak egitim ve ögretimini Izmir’de vermeye devam etmistir. 1996-1997 ögretim yilindan itibaren 4,5 ve 6. siniflar Denizli’de ögretime baslamistir. 1999-2000 yilindan itibaren tüm siniflar Denizli’de egitim ve ögretim görmektedir. Tip Fakültesi egitim ve ögretimini 1) Egitim-Uygulama ve Arastirma Hastanesi ve 2)Morfoloji Binasinda sürdürmektedir:Egitim-Uygulama ve Arastirma Hastanesi, Doktorlar Caddesinde aktif olarak kullanilan 110 yatak kapasiteli, 4 ameliyat mamasi olan iki binadan ibarettir. Birinci binada yatakli üniteler, Acil Servis, Anestezi ve Reanimasyon, Nörosirürji, Yogun Bakim Üniteleri, Dogumhane, Endoskopi, Ürodinami, Radyoloji, Nükleer Tip, Liyazon, Eczane, Idari Birimler, Yemekhane ve Toplanti Salonu içermektedir. Ikinci binada ise poliklinikler, Merkez Labrotuari ve Hasta Islemleri Birimi yer almaktadir.
Morfoloji Binasi Kinikli’daki Kampüs alaninda yer almaktadir. Bina, iki bloktan olusmaktadir. Egitim blogunda dekanlik ve idari hizmet birimleri, Probleme Dayali Ögrenim(PDÖ) odalari, sunum salonlari, kütüphane ve diger egitim destek alanlari, Labrotuvarlarin yer aldigi blokta Temel Tip Bilimleri egitim ve arastirma laborutuvarlari ile Patoloji Anabilim Dali yer almaktadir. Ayrica Kinikli Kampüsünde yer alan Kalp Merkezi de 2002 yilinda hizmete girmistir.
Temel Tıp Bilimleri,Dahili Tıp Bilimleri,Cerrahi Tıp Bilimleri bölümleriyle eğitim vermektedir.
Telefonlar :258.213 29 40
Fax :258.213 28 74


________________________________ENSTITÜLER_______________________________

Fen Bilimleri Enstitüsü:



Enstitümüz 03.07.1992 tarih ve 3837 sayili yasa ile Pamukkale Üniversitesi bünyesinde kurulmustur. 1994-1995 Güz döneminde ögretime baslamistir.Enstitünün kendisine ait bagimsiz binasi bulunmamaktadir. Mühendislik Fakültesi içerisinde müstakil bir bölümde faaliyet göstermektedir. Mühendislik Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Egitim Fakültesi’nin derslikleri ve uygulama alanlari ortaklasa kullanilmaktadir.
Enstitümüzde mevcut anabilim dallarinin faaliyetleri ve lisansüstü egitim, ilgili Fakültelerin Ögretim üyeleri tarafindan gerçeklestirilmektedir.
Adres:Çamlık Mah. Fakülte Cad. No:30 (Mühendislik Fakültesi içinde) DENİZLİ
Telefon:0-258 212 55 40
Fax:0-258 212 55 79


Sağlık Bilimleri Enstitüsü:



Enstitü 03.07.1992 tarih ve 3837 sayili yasa ile Pamukkale Üniversitesi bünyesinde kurulmustur. 1996-1997 Güz döneminde Biyoistatistik, Biyokimya, Halk Sagligi, Mikrobiyoloji Anabilim Dallarina ögrenci alinarak faaliyete baslamistir. 1997-1998 Güz döneminde bu Anabilim dallarina, Halk Sagligi Hemsireligi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dallari, 1998-1999 Bahar döneminde Anatomi Anabilim Dali, 1999-2000 Egitim-Ögretim yilinda mevcut anabilim dallarina Beden Egitimi ve Spor, Fizyoloji, Tibbi Biyoloji, Biyofizik, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dallari da eklenerek toplam 13 anabilim dalinda egitim-ögretim faaliyetleri devam etmektedir.
Telefonlar :258.265 53 00
Fax:258.265 52 19

Sosyal Bilimler Enstitüsü:

Enstitümüz 25.02.1993 tarih ve 3837 sayili Kanunla kurulan ve söz konusu kanunun geçici 23. Maddesinin 5. fikrasi geregince Yüksek Ögretim Kurulu Baskanligi’nin 26.02.1993 tarih ve B.30.0.EÖB.0.00.00.03-06.03-801-3576 sayili yasasi ile Pamukkale Üniversitesi bünyesinde kurulmustur. Enstitümüz 1993 yilinda 3 Yüksek Lisans Programi ve 23 ögrenci ile Egitim– Ögretime baslamistir.
Telefonlar :258.213 40 35

_____________________________YÜKSEKOKULLAR______________________________

Çivril Kadir Kameroğlu Sağlık Yüksekokulu:

Çivril Kadir Kameroglu Saglik Yüksekokulunda 4 yillik lisan egitimi veren Saglik Memurlugu Bölümü bulunmaktadir. Hemsirelik ve Ebelik Bölümleri Bulunmamaktadir. Ögrenciler PAÜ Bilgi Islem Daire Baskanligi Bilgisayar Labaratuvarindan yararlanabilmektedirler.
Adres:Çivril Kadir Kameroğlu Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü Çivril/20100 Denizli
Telefonlar :258.713 27 46
Fax :258.264 68 38


Denizli Sağlık Yüksekokulu:

Bölümde 2 Ögretim Üyesi, 7 Ögretim Görevlisi, 8 Arastirma Görevlisi olmak üzere toplam 17 ögretim elemani bulunmaktadir. Yüksekokulumuz hemsirelikte lisans derecesi vermektedir : Ögrenciler PAÜ Bilgi Islem Daire Baskanligi Bilgisayar Labaratuvarindan yararlanabilmektedirler.
Telefonlar :258.241 05 76
Fax: 258.241 10 05

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu:

Pamukkale Üniversitesi kuruluş yasasında (03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı) öngörülen teşkilat yapısında yer alan ve eğitim öğretim faaliyetlerine 1995-1996 eğitim öğretim yılında 21 öğrenci ve 7 öğretim elemanıyla başlayan Yüksekokulumuzun, 2001-2002 eğitim öğretim yılı sonu


itibariyle akademik personel sayısı; 2 Öğretim Üyesi, 5 Öğr. Gör, 9 Araş. Gör. olmak üzere toplam 16’dır. Yüksekokulumuzda öğretim gören öğrenci sayısı 157’dir.Yüksekokulumuzun eğitim öğretim ve idari faaliyetleri Devlet hastanesi yanında yer alan, eski sağlık koleji binası 1. katında yürütülmektedir.
Ayrıca Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim, uygulama ve araştırma hastanesi ile Yüksekokulumuz bünyesinde yer alan el rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon, kadın sağlığı ve rehabilitasyonu, kardiyopulmoner rehabilitasyon ve geriatrik rehabilitasyon ünitelerinde yüksekokulumuz öğrencileri uygulamalı eğitim ve yaz stajını yapmaktadırlar.
Adres: Devlet hastanesi yanı, eski sağlık koleji binası zemin kat.
Tlf: 0258 2655487
Fax: 0258 2655487


Spor Bilimleri ve Teknolojisi :

Yüksekokulumuz; Kredi Yurtlar Kurumu Kampüsünde Halim Küçük Kapali Spor Salonunda faaliyetlerini sürdürmektedir.
Telefonlar:258.213 81 03


Bu yüksekokulların yanı sıra Serinhisar Tütün Eksperliği Yüksekokuluda Pamukkale Üniversitesi bünyesinde eğitim vermektedir.

__________________________MESLEK YÜKSEKOKULLARI__________________________

Bekilli Meslek Yüksekokulu:

Bekilli Meslek Yüksekokulumuz 2000-2001 Ögretim yilinda Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesine bagli Bilgisayar Destekli Muhasebe ve Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programlariyla ögretime baslamistir. 2001-2002 Ögretim yilinda ayni programlarin Ikinci Ögretim bölümleride eğitim vermeye başlamıstır.
Bilgisayar Destekli Muhasebe,Biro Yönetimi ve Sekreterlik,Dış Ticaret ve Pazarlama bölümlerini bünyesinde bulundurmaktadır.
Telefonlar :258.791 14 90


Çivril Meslek Yüksekokulu:


Yüksekokulumuz 3837 sayili yasa ile 1992 yilinda kurulmus olup 1995-1996 ögretim yilinda egitim-ögretime baslamistir. Yüksekokul kampüsü Denizli il merkezine 100 km uzaklikta Çivril ilçe merkezindedir. Denizli-Usak sehirler arasi yolcu tasima firmalari ça
Yüksekokul önlisans egitim-ögretimi vermektedir. Halen Iktisadi ve Idari Programlar Bölümü kapsaminda Bilgisayarli Muhasebe ve Vergi Uygulamalari ile Isletmecilik Programi Normal ve Ikinci Ögretim olmak üzere 4 programda egitim-ögretim yapilmaktadir.

Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama,İşletme alanlarında eğitim vermektedir.
Telefonlar :258.713 86 00


Denizli Meslek Yüksekokulu:

Yüksekokulumuz Dokuz Eylül Üniversitesine bagli olarak 1987-1988 ögretim yilinda Tekstil ve Elektrik olmak üzere 2 programla ögretime baslamistir. 1990-1991 ögretim yilinda Turizm ve Otelcilik ile Makine programlari eğiitime baslamıstır.
Telefonlar :258.264 77 07
Fax :258.263 37 94


Denizli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekoklu:

Yüksek Ögretim Kurulu ile Saglik Bakanligi arasinda 10.09.1992 tarihinde imzalanan protokol uyarinca 1993-1994 ögretim yilinda Ulu Çarsi binasinda Pamukkale Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ebelik programi açilmis ve ögretim faliyetlerini sürdürmektedir.
Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği,Anestezi,Tıbbi Dökümasyon ve Sekreterlik,Tıbbi Labaratuar bölümleriyle eğitimini sürdürmektedir.
Telefonlar :258.241 05 76
Fax :258.241 10 05


Honaz Meslek Yüksekokulu:

Pamukkale Üniversitesi Honaz Meslek Yüksekokulu 2000-2001 ögretim yilinda Egitim-Ögretime baslamistir. 2000-2001 Egitim-Ögretim yilinda Bilgisayar Destekli Muhasebe Programina 30 ögrenci, Dis Ticaret Programina 30 ögrenci olmak üzere 60 ögrenciyle faaliye


2000-2001 Egitim-Ögretim yilinda ögrenime giren Bilgisayar Destekli Muhasebe Programi ile Dis Ticaret Programlari ilk mezunlari vermistir.
Pamukkale Üniversitesi, Yapı İşleri Daire Başkanlığının uygun gördüğü biçimde ve standartlara uygun olarak Honaz Meslek Yüksekokulunda her biri 50 öğrencilik 14 adet derslik, kütüphane olarak kullanılmaya müsait odaları bulunmaktadır. SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANLAR: Honaz ilçe merkezinde Pamukkale Üniversitesi Honaz Meslek Yüksekokulu öğrenci ve personelin ihtiyacına cevap verecek şekilde misafirhane, lojman, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yaptırılan tam teçhizatlı 300 kişilik öğrenci yurdu, mutfak ve yemekhanesi (okul ve yurt binasında ayrı ayrı olmak üzere ), açık spor tesisleri, sağlık ünitesi (50 yataklı Honaz Hastanesi ve Sağlık Ocağı), garajı ve çamaşırhanesi, restoran ve kafeleri bulunmaktadır.
Bilgisayarlı Muhasebe,Dış Ticaret,Bankacılık,Pazarlama,İşletmecilik alanlarında eğitim vermektedir.
Adres:pamukkale Üniversitesi, Honaz Meslek Yüksekokulu Honaz/DENIZLI
Tel. : +90 258 811 10 60
Faks : +90 258 811 10 62

Pamukkale Üniversitesi bünyesinde Acıpayam Meslek Yüksekokulu,Buldan Meslek Yüksekokuluda bulunmaktadır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Denizli yemekleri

-Yöresel Yemekler :

Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir.

Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir.
Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.

-Mahalli Yemek Tarifleri ve Özellikleri :

Bölgemiz itibariyle tanınan fakat yerleşim mahalleri itibariyle değişiklikler gösteren mahalli yemeklerimizden bazılarının özellikleri aşağıya çıkarılmıştır.

-Çaput Aşı :

Toplanan taze bağ yapraklarından yapılır,yapraklar küçük parçalar halinde doğranır. Üzerine yağ ilave edilerek haşlanır. Sonra pirinç ve etle birlikte pişirilir. Üzerine yoğurt dökülerek yenir.

-Alaçora :

Haşlanmış kuru fasulyenin üzerine tereyağı ve bulgur ilave edilir, tuz,biber ve su konulduktan sonra suyu çekilinceye kadar pişirilir.

-Un Çorbası :

Salça, yağla kızartılır. Un, kızartılmış yağla kavrulur. Yeterince su, tuz, biber ilave edilirek kaynatılır. Sıcak içilir.

-Darı Ekmeği :

Mısır unu yeteri kadar tuz, su ilave edilerek yoğrulur. Sonra sac üzerinde pişirilir. Sıcak iken üzerine tereyağı sürülüp, üstüne peynir konulup yenir. Soğuk sütün içine soğuk darı ekmeği doğranarak da yenir.

-Ayran Ufaklaması (Doğrameç) :

Yoğurda tuz konarak ayran haline getirilir. İçine mısır ekmeği doğranır ve kaşıkla yenir. Acı biber ve domates salatası ile de lezzetli olur.

-Tirit :

Buğday, mısır, bakla, nohut ve kuru fasulye haşlanır.. İçine toz kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve kaynatılır.. Az sulu piştikten sonra indirilir. Servis yapılır. Üstüne badem içi, ceviz içi fındık kırması konularak kaşıkla yenir. Özel günler ve misafirler için bir eğlence ve toplanma vesilesidir.Acıpayam yöresinde çocukların ilk dişinin görüldüğümde pişirilip dağıtılır. Ayrıca hayır için pişirilip çocuklara dağıtılır.

-Tarhana Çorbası :

Yazın hazırlanıp kurutulan tarhana bir miktar suda eritilir. Bir tencerede kızartılan salça, yağ,kıyma ve sarımsağın üzerine ilave edilerek yeterince su eklendikten sonra kaynayıncaya kadar karıştırılır, İyice kaynadıktan sonra sıcak sıcak yenir.

-Karın (Mumbar) Dolması :

Pirinç, kıyma, karabiber, kimyon ve tuz dolma içi hazırlandığı gibi karıştırılır. Karışım bol su ilave edilir. Karışım bir huni veya lamba şişesi yardımıyla mumbarın ağzından doldurulur. bir kapta su ilavesiyle pişinceye kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır. Soğuyan dolma dilimlenip tereyağında kızartılarak da yenir.

-Denizli Turşusu :

Biber, taze fasulye, salatalık, gök domates bir teneke veya küp içine yerleştirilir. Üzerine tuzlu sirke veya limon tuzu ilave edilir. Sarımsak soyularak içine atılır.Kabın ağzı sıkıca kapatılır.Bir müddet sonra turşu hazırdır.

-Patlıcan Kebap :

Bir tencerede kuşbaşı et tereyağı ile birlikte kavrulur, salça ilave edilip pişirilir. Ayrı bir yerde taze patlıcan soyulduktan sonra dilimlenerek doğranıp, yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye döşenir. Pişen etler patlıcanın üzerine konur. Üzeri domates ve yeşil biberle süslenir. Tuz ve karabiber konur. Fırında pişirilir.

-Kaçamak :

Yarım litre tuzlu su kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca, içine serpilerek üzere yeteri kadar un katılır. Bu işlem yapılırken, diğer taraftan tahta bir kaşıkla hızla unlu su karıştırılarak, karışım birbirlerine iyice yedirilir. Karışım koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırılır. Bir tavada kızdırılmış yağa bir miktar kırmızı biber eklenir. Kırmızıbiberli yağ tenceredeki unlu karışıma eklenerek servis yapılır .

-Kuzu Çevirme :

Bütün kuzu eti iyice temizlenerek tuzlanıp biberlenir. Hafifçe sulandırılmış salça içine ve dışına sürülerek terbiye edilir. İçine lezzetli olması için kekik konur. Hazırlanmış olan kuzu eti yakılan odun közü üzerine dikilen çatal kazıkların üzerine bir kazığa geçirilerek oturtulur. Et iyice pişinceye kadar arada sırada çevrilerek pişirilir. Pişirme işlemi bir çukur kazılıp et içine sallanarak da yapılabilir.

-Sıyırma :

Ayşe kadın fasulyenin tazeleri toplanıp, yıkanır, temizlenir ve toprak tencereye konur. Üstüne biraz patates eklenerek yeterince su konur. Taze birkaç kabak yaprağı örtülerek, üzerine ağırlık yapması için bir taş konur. Pişirinceye kadar ateşte tutulur. Pişince ateşten alınır ve suyu süzülür. Bir tepsi üzerine ters çevrilerek dökülür. Patatesler üzerinden alınıp, tuzu ekilir.Soğan ve közlenmiş biberle birlikte yenir.

-Arabaşı :

Özellikle yüksek bölgelerimizde kış mevsimlerinde pişirilir. Av hayvanlarının etinden ya da tavuk eti ile yapılır. Tavuk ve av hayvanlarının etleri iyice pişirilir. Acılı ekşili et suyuyla hamur yoğrulur ve pişirilir. Büyük bir siniye dökülerek soğutulur. Hamurun ortası açılır,et sulu çorba buraya konulur. Kaşıkla hamur alınıp çorbadan kaşıklanarak yenilir.

-Et Çevirmesi :

Babadağ ve Sarayköy yöresinde daha yaygındır. Koyun sırtlarından yağ kesilir. Bu yağlar baharatla ovularak bir şişe dizilerek serin bir yerde bir süre bekletilir. Kuru soğan kıyılarak salça ile ovulur. Köz halinde olan kömür üzerine, şişlere dizilen yağlar pişmeye bırakılır. Yağlar pişerek akmaya başlayınca yufkalara sıra ile basılarak emdirilir. Yağlar iyice küçülünce ye kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra iyice emdirilen yufkalar salçalı soğanla siniler üstünde servis yapılır.

-Yoğurtlu Patlıcan Gömmesi :

Közde pişirilen patlıcanların kabukları soyulur. Yağ içinde tekrar pişirilir. Ayrı bir tabakta koyun yoğurdu ezilir, içine sarımsak eklenir.. Yağda pişirilen patlıcanın üstüne yoğurt dökülerek karıştırılır.. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak olarak taze soğan, tere, maydanoz, nane, biber kızartması, taze biberle birlikte yenir.

-Et Kapaması :

Genellikle Babadağ yöresinde pişiririlen bir yemek çeşididir. Koyun, oğlak veya kuzu eti küçük parçalar halinde doğranır, salça ile ovulur. Sarımsak, soğan ve patates doğranır,Hepsi bir tencerenin içine doldurulur. Üzeri bir tava ile kapatılır ve tencere ters vaziyette kömür ateşinin üzerine konur ve pişmeye bırakılır. İstenirse tavanın boş kenarlarına pirinç ilave edilebilir veya suyu ile de ayrıca pilav pişirilebilir.. Et kapaması sıcak olarak, yanında salata ile servis yapılır.

-Sura :

Koyun veya keçi etinin kaburga kısmının etinden yapılır. Etli kaburganın et kısmı kemiğinden ayrılarak açılır. Kemik ile et arasına pirinç, karabiber, kırmızıbiber ve baharat çeşitleri konup et kapatılarak dikilir. Sonra bir tencere içine oturtarak az su ve tuz ilavesiyle pişmeye bırakılır. Piştikten sonra olduğu gibi sofraya konur, sıcak olarak yenir. Bu yemek genellikle Kale ilçemiz ve köylerinde yapılmaktadır.

-Keşkek :

Orta Asya'dan bu yana milli yemeklerimizden biridir keşkek. Keşkek en çok Babadağ'da usulüne uygun olarak yapılır. Keşkeğin ana maddesi yağlı keçi veya koç eti ile dövülmüş buğdaydır. Genellikle düğünlerde yapıldığı için, bu tarifimiz 750 kişiliktir. 40-45 kg. kadar yağlı keçi veya koç eti, 30 kg. dövülmüş beyaz buğday, 2 kg. tereyağıdır. Büyükçe bir kazan içinde buğday, başka bir kazanda et normal ateşte pişirilmeye başlanır. Buğday piştikçe ağır ağır ara sıra karıştırılır ve pişen etin suyundan eklenir. Et iyice piştikten sonra çıkarılır ve kemiğinden ayrılır ve iyice ezilir ve tamamen pişen buğdayın içine eklenir ve karıştırarak bir süre daha pişirilir. Daha sonra tereyağı bir tavada kızartılır.. Üzerine kırmızı biber ilave edilir. Keşkeğin üzerine tabaklara konduktan sonra gezdirilir. Yanında turşu veya salata ile birlikte yenir.

-Gındıra Çorbası :

Ayıklanan ve temizlenen gındıra önce sıcak suda haşlanır. Haşlandıktan sonra kabuğundan ayrılır. Haşlama suyuna yağda kavrulmuş soğan ilave edilir. Ayrıca erik, ekşi ve tuz katılır. Sonra on dakika kadar daha kaynatılarak yenir. Gındıra çorbası, genellikle Çameli yöremizde yapılmakta olup lezzetli ve bol C vitaminlidir. Gındıra ayrıca bulgur ve pirinç pilavlarına da karıştırılarak yapılabilir.
 
denizli gelenekleri

DÜĞÜN ve BAYRAMLAR

Denizlinin ilçe ve köylerinde mahalli yemekler ve sofra adabı eski gelenek ve göreneklerimizin çizdiği kurallarla genellikle devam etmektedir. Yemekler ailelerde toplu halde büyük bir sofra etrafında toplanılarak yenilir. Sofrada büyüklere saygı şarttır.

Bazı köylerimizde toplu halde yemek yeme geleneği devam eder. Mahallenin erkekleri toplu av tertip ettikleri gün kadınlar hazırlık yaparlar. Avlanma sonunda getirilen av etlerinden de hazırlanan yemekler toplu halde yenir. Ayrıca kış günlerinde komşular toplu şekilde mahalli yemeklerle sofralar kurularak birbirlerine saygı geleneği içinde sofra adabım sürdürürler.

Askerlik çağma gelip askere gidecek gençler, değişik kaza geçirenler, ölenler için ve doğumlardan sonra dini kurallar içinde yemek sofraları düzenlenir.

DÜĞÜN:

Çevremizde evlenmeler görücü usulü ile yapılmaktadır. Esini beğenen erkek sevdiği kızı ailesine bildirmekte, ailenin büyükleri "Allah'ın emri Peygamber'in kavli" ile kızı ailesinden istemekte*dirler.

Kız tarafının gönlü olursa bir nişan yapılmaktadır. Hatta nişandan evvel kız tarafına bir inanmalık gider, inanmalık iki taraf için sözleşmedir. Nişan bittikten sonra düğün hazırlıklarına geçilir. İki tarafta düğün için belirli bir tarihte anlaşırlar. Düğünler genellikle sonbaharda yapılır. Çünkü artık ürünler tarladan kaldırılmış, düğünde kesilecek etlik hayvanlar gelişmiştir. Çameli yöresinde düğün üçgün üç gece sürer. Günümüzde bazı düğünler balo tören*leri şeklinde yapılıyorlarsa da bunlar azınlıktır. Ekseriyetle düğünler cuma akşamı başlar, pazar akşamı biter. Bazen salı akşamı başlayıp perşembe akşamı sona erer.

Düğünün birinci günü kapma günüdür. Bu gün adım gençler için tertip edilen bir kapma yarışından almaktadır. Bu gün oğlan evinde davullar çalmakta, konuklar ağırlanmaktadır. Türküler söylenir, davulun önünde mahalli oyunlar oynanır. Mevsim uygun olduğu günlerde evin önüne bir ateş yakılır, oyunlar bu ateşin çevresinde oynanır. Bu ateşe meşale denir. Kapma günü kız evinde de eğlencel-' er yapılır. Gelin ve arkadaşları şakalaşır, oynaşırken aynı zamanda konuklarda ağırlanır.

Düğünün ikinci günü kına günüdür. Bugün adım kına yakma töreninden alır. Bu günün gündüzünde davullar eşliğinde oğlan evinden kız evine bir etlik hayvan, konukların ağırlanmasında kul*lanılacak şeker, yağ, bulgur, keşkek gibi türlü gıda maddeleri gider. Davul kız evinin önünde bir kaç saat çalar, oğlan evinden gelenler yemeklerin! yer kahvelerim' içerler.

Kına günü öğleden sonra oğlan evinden gelen çalgı ile kız evin*den gelinin çeyizleri gider. Çeyiz yüklü araba davul sesleriyle yol alır ağır ağır, oğlan evine varır. Artık oğlan evinde büyük bir sevinç ve sağa sola koşuşan kadınlar vardır. Kız tarafından çeyiz getiren kadınlar, oğlan evindeki kadınlar tarafından karşılanır. Birlikte gelen çeyiz oğlanla gelinin oturacağı eve yerleştirilir. Sonra yemekler yenir ve kız evi tarafı uğurlanır.

Kına gecesi oğlan evi çok neşelidir. Okularla düğüne gelen konuk*lar sofralarda ağırlanır. Sazlar çalınır, türküler söylenir. Gençler ve isteyen konuklar meşalenin önünde veya sofranın bulunduğu odada oynarlar. Ondan sonra damada kına yakma törenine geçilir. Damadın bir eli yumuludur. Gençler ve sağdıç bir halka oluştururlar, davul bu halkanın (etrafında) bir tarafında yerini alır. Kına töreni kına havası ile başlar. Tabakta karılan kınayı taşıyan sağdıç damadın yanındadır.

Burada kesintilerle devam eden kına havası büyük bir coşku getirir. Kesintiler de davul kıvrak havalar çalar, tüm gençler halkanın etrafında davulla yerel oyunlar oynarlar.

Törenin sonunda sağdıç; (hadin damadın avcunu açtıralım) der. Bu çağrıya anne babası da dahil damadın tüm yakınları halkanın etrafında toplanır. Bunlar damada belirli bir para yardımı için toplanmışlardır. Sıra ile damadın tüm yakınları ve damadın genç arkadaşları çağrılır. Herkes gönlünce yardımım yapar. Damat avu-cunu açar, kına yakımına geçilir. Ve kına töreni sona ermiştir.

Kına gecesi kız evine ait geniş bir salon yada bahçede kız kınası yakılır. Gelin ve arakadaşlar, gelinlik kızlar delbek önünde (delbek ritim sazın yerel adıdır) neşeli oyunlar oynarlar. Oynayan kızlara para çevrilir. Bu oyunları bilhassa oğlunu evlendirmek isteyen annel*er dikkatle seyrederler. Anneler gönüllerinde müstakbel gelinlerin! seçme gayreti içine girerler.

Gece yarışma doğru kız kınası dağılır. Gelin ve yakın arkadaşları kız evine giderler. Odanın birinde gelinin ve kız arkadaşlarının ellerine ayrıca gelinin ayak parmaklarına kına yakılır.

Düğünün üçüncü günü "Gelin alma" günüdür. Bu arada damadın damatlıkları giydirilir. Oğlan evi saat 12.00-13.00 sıralarında kız evine damat ve büyük bir kalabalık gider. Gelen tüm konuklara yemek çıkar, masalar kurulur, davullar çalar, oyunlar oynanır. Bu arada gelin hazırlanmıştır. Damat gider kayın babasının ve kayın validesinin ellerini öper. Gelinin elinden babası tutar ve gelini damadına teslim eder. Damat ve beraberindekiler gelin arabasına doğru yol alırlar, bu arada davul gelin havasım çalar. Düğüne katılanlar hep beraber arabalara doğru giderler.

Bu arada gelin arabasına gelinin küçük erkek kardeşi yoksa küçük yaştaki bir yakını gelin arabasına binmiştir. Bir türlü arabadan inmez. Gelinin arabaya binmesine izin vermez. Damadın yakınları sorunu çözümlemek için harekete geçerler. Gencin niyetini sorarlar. oysa onun niyeti bellidir. Bahşiş almak isteyen kişi de teklif edilen parayı kabul etmez. Pazarlık yapılır, sonunda damat tarafının varlığına göre bahşişte karar kılınır. Arabadaki iner, gelin ve damat birlikte gelin arabasına binerler. Düğün konvoyuna katılan her arabaya kız evi tarafından birer duru takılır.

Gelin arabası başta, bir gencin taşıdığı bir bayrakla oyun havaları çalarak hareket eder. Ardında da gelin arabası ve konvoya katılan diğer arabalar oğlan evine doğru yol alırlar. Gelin alayı oğlan evine vardığında herkes arabalardan iner, yalnız gelin ve damat arabada kalır. Davul bütün coşkusu ile çalar ve gençler yeniden oynamaya başlar. Damat ve gelin yeni bir yaşama başlamanın heyecanıyla oyunların bitmesini beklerler. Bu arada sağdıç gelir ve damadı oyuna davet eder. Damat ve arkadaşları zeybek ve yerel oyunlar oynarlar. Düğüne katılanlar artık seyircidir. Genç oyuncular biraz da yeteneklerini ve yiğitliklerini gösterme duygusu içinde coşkuludurlar.

Bu oyunlar hava kararıncaya kadar devam eder. Nihayet sözü dinlenen bir kişi araya girerek, düğün töreninin son bulduğunu ve damatla gelinin yalnız bırakılması gerektiğin! hatırlatır. Davul durur ve düğüne katılanlar arabalarıyla oğlan evini yavaş yavaş terk eder.

Düğün artık sona ermiştir. İki gencin kurdukları yeni bir yuvanın bacası tütmeye başlamıştır. Tuz torbası damadın boynuna geçmiştir. Hayırlı geçincemeler....

BAYRAM:

Bayramlar toplumumuzda olduğu gibi iki bölüme ayrılmaktadır. Bunlardan bir bölümü tüm islam aleminde aynı zamanda kutlanan dini bayramlardır. Uç gün süreyle kutlanan ramazan bayramı, dört gün süreyle kutlanan kurban bayramı dini inançlarımızın ve geleneklerimizin çizdiği kurallara göre kutlanır. Dini bayramlardan bir gün önce aileler mezarlıkları ziyaret ederler. Yardımlaşma artar. Bayram günü yakın akrabalar yaşlıları bayram süresince ziyaret ederler.

Milli bayramlarda tarihimizin belirli dönüm noktaları simgelenmektedir. Milli idarenin belirlediği kurallara göre okullarımız ve halkımızın katıldığı törenlerle kutlanır. Yakın tarihimizin önemli olay*ları geleceğe ışık tutacak şekilde dile getirilir.
 
denizli genel bilgiler

Anadolu Yarımadası’nın güneyinde yer alan Denizli’nin bir bölümü Ege, bir bölümü Akdeniz bir bölümü de İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Denizli’nin kuzeyinde Uşak, doğusunda Afyonkarahisar ve Burdur, güney ve güneybatısında Muğla, batısında Aydın, kuzeybatısında da Manisa illeri bulunmaktadır. Üç ayrı bölgede yer aldığından ötürü yüzey şekilleri de büyük çeşitlilik gösterir. İlin güney ve doğu kesimleri Torosların batı uzantıları ile engebelenmiştir. Güneybatı sınırından il topraklarına giren ve kuzeydoğuya doğru uzanan Gölgeli Dağlarının en yüksek noktası Bozdağ’ın Eren Tepesi’nde 2.419 m.ye ulaşır. Ayrıca güneydoğuda Burdur ile olan sınırını Boncuk Dağı (2.418), Yaylacık Dağı (2.114) ve Güre Dağı (2.030) engebelendirir. Gölgeli Dağlarının kuzeybatısındaki Doğu Menteşe Dağları da ilin batı sınırını oluşturmaktadır. Bu dağ topluluklarının kuzeyinde, orta kesiminde, doğudan batıya sıralanan Eşeler Dağı, Ak Dağ ve Karıncalı Dağı bulunmaktadır. İl sınırları içerisinde Eşeler Dağı’nın en yüksek noktası Honoz Doruğu’nda 2.528 m.ye ulaşır. Bu yükselti aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en yüksek noktasıdır. Aydın Dağlarının doğu uzantıları batıdan il topraklarına girer ve kuzeye doğru gidildikçe de yükselti azalır. İlin kuzey kesimindeki Çökelez Dağı (1.841), Beşparmak dağı (1.612), Çatma Dağı da (1.930 m.) il sınırları içerisindeki diğer yükseltilerdir. Ormanlar il alanının %44’ünü kaplar ve bunlar daha çok güneyde yoğunlaşmıştır. Kızılçam, karaçam, sedir, ardıç, meşe, kestane, çınar, karaağaç, sandal ağacı, kayın, dişbudak ve mersin ağaçları bulunmaktadır.

Denizli’de özellikle Pamukkale’de mineralli suların oluşturduğu travertenlerden dolayı ününü antik çağlardan bu yana sıcak ve mineralli (kalsiyum oksitli) su kaynaklarından almıştır. Ayrıca bölge uzun bir tektonik fay hattı üzerinde yer alır. Bu yüzden de çok sayıda termal ve su kaynakları bulunmaktadır. Pamukkale’deki termal kaynak çok fazla kalsiyum tuzları ve karbondioksit gazı kapsadığından kalsiyum çökelekleri meydana getirir ve bu durum da bir doğa mucizesini oluşturur.

Denizli akarsu bakımından da oldukça zengindir. Türkiye’nin en büyük akarsularından biri olan Büyük Menderes, Işıklı Gölü’nden çıkar, önemli kollarından olan Aksu Çayı (Çürüksu Çayı) Honaz Dağı ile Kaklık, Kocabaş yörelerindeki suları toplar. Büyük Menderes’in önemli bir diğer kolu olan Akçay da güneybatıda Muğla ile olan doğal sınırını çizer. İlin Büyük Menderes’ten sonra ikinci büyük akarsuyu da Dalaman Çayı’dır. Baraj göllerinin dışında il toprakları içerisinde irili ufaklı göller bulunur. Bunların en önemlilerinden biri de, büyük bölümü Afyonkarahisar sınırları içerisinde kalan Acı Göldür. Kuzeybatıda Sazan dağı düzlüğünde yer alan Süleymaniye Gölü de ikinci büyük gölüdür. Denizli’deki bu akarsular üzerinde sulama kanalları, regülatörler ve barajlar kurulmuştur. Bunlar Böceli Regülatörü, Kemer Barajı, Adıgüzel Barajı ve Buldan Barajıdır. İlin en zengin tarım alanları Büyük Menderes’in suladığı Buldan-Sarayköy Ovası ile Aksu’nun suladığı Denizli-Çürüksu Ovasıdır. Ayrıca Buldan’a doğru genişleyen Sarayköy Ovası 350 km2’lik bir alanı kaplar. Böcekli Köyü’nden başlayarak Pamukkale’ye kadar uzanan Denizli Ovası Sarayköy Ovası ile birleşir. Büyük Menderes’in suladığı Çivril ve Baklan Ovaları da ilin en geniş düzlükleridir. Tavas Ovası 300 km2’lik bir alanı kaplar ve Yenidere tarafından sulanır.Ayrıca Kaklık, Hanbat, Eskere ve Acıpayam ovaları da ildeki diğer önemli düzlüklerdir. Denizden yüksekliği 428 m. olan Denizli’nin yüzölçümü 11.868 km2 olup, toplam nüfusu 850.029’dur.

Denizli’nin ekonomisi tarım, hayvancılık, tavukçuluk, turizm ve imalat sanayiine dayanmaktadır. Tarımsal ürünler olarak buğday, arpa, baklagiller, nohut, pamuk, haşhaş, şekerpancarı, tütün, anason, susam yetiştirilir. Sebze ve meyveciliğin önemli olduğu ilde elma, armut, ayva, badem, kiraz, şeftali ve nar gibi meyveler yetiştirilir. Sebzecilik 1970’lerden sonra büyük gelişme göstermiştir. Özellikle Pamukkale yakınlarında jeotermal enerjiden yararlanılarak seracılık yapılmaktadır. Denizli Tarımsal Gelişme Projesi çerçevesinde kavun, karpuz gibi bostan ürünleri önem kazanmıştır. Zeytin ve antep fıstığı üretimi ise oldukça sınırlıdır. Hayvancılık 1950’lerden sonra ovaların bitkisel üretime yönlendirilmesi ile gerilemiştir. Günümüzde daha çok mera hayvancılığı biçiminde en çok koyun, kıl keçisi ve sığır yetiştirilir. İle özgü uzun ötüşlü Denizli Horozları ile ünlü olarak saf Denizli ırkı horoz ve tavuk yetiştiren üretme istasyonları bulunmaktadır. Hayvansal ürünlerden kaynaklanan süt, et, yumurta ve deri, üretimi de önemlidir. Akarsularda ve göllerde tatlısu balıkçılığı yapılır istakoz üretilir. Denizli’de imalat sanayi 1970’lerden sonra daha da gelişmiş, büyük ölçüde evlerde sürdürülen el dokumacılığı ün yapmış, ihracata yönelinmiştir. Ormanlarından tomruk, maden ve tel direği, çıra, reçine, sığla yağı ve yakacak odun çıkarılmaktadır. Ayrıca Denizli’de XIX.yüzyıldan bu yana krom madeni çıkarılmıştır.

Denizli’nin tarihi çok eskilere inmektedir. İlin kuzeydoğusundaki Çivril, Beycesultan’da kalkolitik Çağa ait buluntuların ortaya çıkması yöre tarihinin MÖ.5000-4000’lere kadar indiğini göstermektedir. Bugünkü kent merkezinin bulunduğu yerde Milyas isimli bir yerleşim bulunuyordu. MÖ.1800’lerde Arzava Siyasal Birliğinin Myra bölgesinde yer alan Denizli, Hititlerin egemenli altında bulunmuştur. Hititlerin 1100’lerde yıkılmasından sonra yöre Lydialıların egemenliği altına girmiş, bu duruma MÖ.546’da Pers Kralı II.Kyros son vermiştir. Bu arada Milyas halkı Perslere karşı uzun süre direnmiştir. MÖ.334’te Büyük İskender Pers egemenliğine son vererek Denizli yöresini de ele geçirmiştir. Büyük İskender’in ölümünden sonra (MÖ.323) Lysimakhos’a bağlanan yöre, MÖ.261’e kadar seleukosların yönetiminde kalmıştır. Bu arada Seleukos Kralı II.Antiokhos karısı Laodike adına Denizli’nin yakınlarında Laodikeia antik kentini kurmuştur. Pergamon Kralı Attalos Seleukosları yenilgiye uğratmış ve Roma’ya vasiyet yoluyla topraklarını verinceye kadar da Pergamon Krallığı yörede egemenliğini sürdürmüştür. Bölge Roma ve Bizans dönemlerinde gelişerek önem kazanmıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şaha bağlı beyler, yöreyi ele geçirmiş, bu durum I.-II.- III. Haçlı Seferlerine kadar sürmüştür. Bu dönemlerde yöre Haçlılar, Bizanslılar ve Selçuklular arasında sürekli el değiştirmiştir. Germiyanoğulları 1368’de buraya hakim olmuşsa da 1391’de Yıldırım Beyazıt burasını Osmanlı topraklarına katmıştır. Yıldırım Beyazıt’ın Ankara Savaşı’nda Timur’a yenilmesinden sonra Germiyanoğulları yeniden yöreye hakim olmuşlardır. Kısa bir süre Karamanoğulları buraya hakim olmuş, ardından 1429’da kesin olarak Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Tanzimat döneminde Aydın vilayeti, Aydın sancağına bağlı bir kaza olan Denizli 1883’te sancak olmuştur. Kurtuluş Savaşı’nda Kuvay-ı Milliye’nin örgütlenmesinde etkili olmuş, bazı ilçeleri Yunan işgaline uğramıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra da il konumuna getirilmiştir.

Yörede Laodikeia, Apollania Salbakos, Apollonos Hireon, Attuda, Colosae, Herakleia Salbakos, Hierapolis, Sebastopolis, Tabai ve Tripolis antik kentleri bulunmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yapılar arasında Denizli-Eğridir yolu üzerinde Goncalı Köyü’ndeki Akhan, Denizli’nin 20 km. kuzeyinde Honaz bucağında Sultan II.Murat Camisi (XV.yüzyıl), Denizli Hürriyet Meydanı’nda Yeni Cami bulunmaktadır. Ancak bunlar günümüze iyi durumda gelememiştir. Acıpayam’da Yazır Camisi (1801), Çal ilçesinde Eski Pazaryeri Camisi, Yatağan Baba Türbesi (XVI.yüzyıl), Çogaşlı Köyü Çeşmesi (1776-1834), Çardak’ta Çardakhan Kervansarayı (1230), Çivril’de Şavranşah-Şavran Camisi (1882), Dedeköy Camisi, Sarayköy’de Ahmetli Köprüsü (Ak Köprü), Baklan Boğaziçi kasabasında Boğaziçi Cami, Mehmet Gazi Türbesi, Ahi Sinan Türbesi, Mahmut Gazi Türbesi, Hüsamettin Bey Türbesi ilin belli başlı eserleridir. Ayrıca Denizli'de Türk sivil mimari özelliklerini yansıtan evler de bulunmaktadır.
 
Denizli Tarihi

Denizli şehri, ilk defa bugünkü şehrin 6 km. kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında kurulmuştur. Bu şehir M.O.( 261 - 245 ) yılları arasında, Suriye Kralı II. Antiyokustheos tarafından kurulmuş ve karısının adına izafeten LAODICIA denilmiştir. Türkler Denizli havalisini zaptettikten sonra, şehrin suyunun bol bulunduğu bugünkü Kaleiçi mevkiine naklettirmişlerdir.
Denizli adına, tarihi kaynaklarda başka başka isimler olarak rastlamaktayız. Selçuklu kayıtları ve Denizli mahkemesi serciye sicilleri (Ladik) ismini vermektedir. Ibni Batuta'nın seyahatnamesi (Tunguzlu) denilmektedir. Mesalikullebsar'da da (Tunguzlu) olarak kaydedilmiştir.
Timurlenk'in zafer namesini yazan, Ser afettin Zemdi (Tenguzlug) ve (Tonguzlug) gibi iki isimden bahsetmektedir. Tensiz kelimesi eski Türkçe'de Deniz demektir. Tunguzlu ise bugünkü imlasıyla Denizli demektir. Netice olarak Denizli adi, Tunguzlu ve Tunguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan agıza, Denizli kelimesi haline gelmesinden bugünkü seklini almıştır.

Kronoloji


M.O. 4000'ler
Kalkolitik donem

M.O. 3000 - 2000
ilk Tunç Cağı

M.O. 2000 - 1200/1100
Orta Tunç cağı ve Son Tunç cağları

M.O. 1800
Denizli'nin Arz ava Sayasal Birliği içinde yer olması

M.O. 1200
Deniz kavimleri göçü

M.O. 1100'ler
Deniz kavimleri göçüyle Hitit Devleti'nin yıkılması

M.O. 546
Ahamenis Kralı II.Kiros'un Lidya Krallığı'nı ortadan kaldırması

M.O. 360
Hellespontos, Misya, Lidya ve Karya satraplarının Pers merkezi yetkesine bas kaldırışı

M.O. 334
Büyük İskender'in Anadolu seferi ile Denizli yöresindeki Pers etkinliğine son verilmesi

M.O. 246
ll.Antiokus'un karisi Laodikeia'yı ziyareti sırasında Laodikeia kentinin kurulması

M.O. 188
Roma, Bergama, Selevkoslar arasında barış antlaşmasının yapılması

649
Muaviye'nin Kıbrıs seferi

1070
Türklerin Denizli'de ilk kez görülmeleri

1077
Denizli'nin Türklerce fethi

1097
Kentin Bizansın eline geçmesi

1102
l.Kılıç Arslan'ın Denizli'ye fethi

1119
Denizli'nin yeniden Bizans'ın eline geçmesi

1148
Haçlılar'ın Denizli'den geçmeleri

1190
Frederik Barbaros komutasındaki bir Haçlı Ordusu'nun Denizli'den geçmesi

1207
Denizli'nin yeniden Türkler'in eline geçmesi

1259
Türkmenlerin Denizli'nin yönetimini ele geçirmeleri

1288
Denizli'nin Germiyanogulları egemenliğine girmesi

1300 - 1368
Denizli'de İnançogulları egemenliği

1368
Denizli'ni yeniden Germiyanogulları egemenliğine girmesi

1391
Denizli'nin Osmanlılar'ın eline geçmesi

1403
Timur'un Denizli'yi Germiyanoğulları'na geri vermesi

1429
Denizli'nin kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmesi

1874
Denizli'de ilk Rüştiye Mektebi'nin açılması

1876
Denizli'de ilk Belediyenin kurulması

1879
İzmir-Aydın demiryolunun Sarayköy'e dek uzatılmasına ilişkin bir antlaşmanın yapılması

1883
Yapılan yönetim değişikliği ile Denizli'nin Sarayköy, Buldan ve Tavas kazalarının bağlandığı bir sancak haline getirilmesi

1884
Çal Kazası'nın Denizli sancağına bağlanması

1888
Acıpayam Kazası'nın, Denizli sancağına bağlanması, Sarayköy demiryolu hattının Dinar'a dek uzatılmasının kararlaştırılması

1910
Denizli'nin "Bağımsız Mutasarrıflık" haline getirilmesi

22 Mart 1919
İzmir'de toplanan Reddi İlhak Kongresi'ne Denizli'den bir kurulun katılması

25 Nisan 1919
İstanbul Hükümeti'nin Şehzade Abdurrahim Efendi başkanlığındaki bir öğüt kurulunun Denizli'ye göndermesi

15 Mayıs 1919
İzmir'in Yunanlılar'ca işgali üzerine, Denizli'de bir protesto mitingi düzenlenmesi

16 Mayıs 1919
Yunan işgalinin protesto edilmesi amacıyla Tavas'ta da bir miting düzenlenmesi

17 Mayıs 1919
İşgale karsı Çal'da bir miting düzenlenmesi

29 Mayıs 1919
Denizli'de Redde-i ilhak Cemiyeti'nin kurulması

8 Haziran 1919
Sarayköy'de bir Kuka-yi Milliye Cephesi'nin oluşturulması

10 Haziran 1919
Denizli Heyet-i Milliye'nin kurulması ve Sarayköy cephesinin oluşturulması

3 Ağustos 1919
İstanbul Hükümeti'nin Denizli'de incelemelerde bulunmak üzere Jandarma Genel Komutanı Ali Kemal Paşa'yı göndermesi

7 Ağustos 1919
Denizli Mutassarrıfı Faik Bey'in Dahiliye Nezareti'ne bir telgraf çekerek, Kuka-yi Milliye'nin dağıtılması buyruğunu geri çevirmesi

18 Ağustos 1919
Denizli delegelerinin Sivas Kongresi'ne katılmak üzere kentten ayrılması

12 Ocak 1920
Emin Efendi ve Faik Bey'in İstanbul'da toplanan Meclis-i Mebusan'a Denizli milletvekili olarak katılması

21 Haziran 1920
Çopur Musa çetesinin Çivril'i basması

5 Temmuz 1920
Yunanlılar'ın Buldan'a ve Çal'ın bazı köylerine girmesi

8 Temmuz 1920
Demirci Mehmet EFE'nin adamlarından Soketli Ali EFE'nin Denizli'de öldürülmesi

9 Temmuz 1920
Denizli'ye giren Demirci Mehmet EFE'nin, Soketli Ali EFE'nin ölümünden sorumlu tuttuğu 60 kişiyi öldürtmesi

29 Temmuz 1920
Yarbay Nazmı Bey'in 57.Tümen Komutan ive Mutasarrıf vekili olarak Denizli'ye gelmesi

18 Ocak 1921
Çivril'in Yunan işgaline uğraması

1 Nisan 1921
Çivril'in ikinci bir kez işgale uğraması

30 Ağustos 1922
Çivril'in Büyük Taarruzla birlikte Yunan işgalinden kurtarılması

4 Eylül 1922
Buldan'ın işgalden kurtarılması
 
Nüfusu

İlin 2000 yılı nüfus sayımı sonucuna toplam nüfusu 850.029'dir. İl Merkezi nüfusu 275.480, İlçe ve Beldeler nüfusu toplamı 410.796, Köyler nüfusu 432.346'dür. Nüfus yoğunluğu % 73'dür. Merkez Hariç 18 ilçe, 100 Belediye, 372 köyü vardır. İçişleri Bakanlığınca sürdürülen MERNİS Projesi çalışmaları neticesinde İlimizde de tüm vatandaşların % 97'sine Vatandaşlık numarası verilerek nüfus işlemlerinde gerekli serilik sağlanmış ve işlemler sorunsuz olarak sürdürülmektedir.

İlçelerin nüfus ve yerleşim durumlarını gösteren tablo aşağıdadır:

ıya çıkarılmıştır.

İLÇE ADI
MERKEZ NÜFUSU
KÖYLER NÜFUSU
TOPLAM NÜFUSU
BELEDİYE
KÖY SAYISI
MAH. SAYISI

Merkez
275.480
125.239
400.719
22
27
111

Acıpayam
9.956
54.454
64.410
14
38
30

Akköy
2.716
3.721
6.437
2
5
8

Babadağ
4.832
3.380
8.212
1
9
3

Baklan
2.737
5.703
8.440
3
7
4

Bekilli
3.931
6.646
10.577
2
11
4

Beyağaç
2.789
4.543
7.332
1
7
3

Bozkurt
4.191
7.671
11.862
2
13
6

Buldan
13.986
13.008
26.994
2
28
20

Çal
4.926
28.006
32.932
9
23
15

Çameli
2.740
16.360
19.100
1
28
3

Çardak
5.649
5.587
11.236
3
5
11

Çivril
13.749
48.959
62.708
10
59
36

Güney
6.277
7.441
13.718
2
17
10

Honaz
7.442
17.091
24.533
5
12
15

Kale
7.189
14.201
21.390
3
23
8

Sarayköy
17.760
18.735
36.495
5
21
16

Serinhisar
15.864
6.401
22.265
2
3
9

Tavas
11.700
48.969
60.669
11
36
26

TOPLAM
413.914
436.115
850.029
100
372
338
 
Geri
Üst