Depresyon sizi esir almasın

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Depresyon sizi esir almasın
Soğuk ve kapalı hava bazı kişilerde karamsar ve olumsuz düşüncelere neden olarak depresyona kadar varabiliyor.

Kış mevsiminin gelişiyle bazılarımız daha karamsarlaşıyor ve olumsuz düşünceler içine giriyoruz. Bazı kişilerde ise 'Kış depresyonu' olarak tanımlanan hastalık tablosu ortaya çıkabiliyor. İsteksizlik, azalan enerji, huzursuzluk, artan iştah ve uyku isteği başlıca belirtiler arasında yer alıyor. Peki, kışla birlikte kış depresyonunun da gelmesi bir kader mi?

İsteksizlik hissi

Korunmak için neler yapılabilir, tedavisi var mı? Bu soruların yanıtlarını International Hospital Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Ayas ve Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Konsültanı Doç. Dr. Ece Orhon verdi.

Kış depresyonu dünya nüfusunun yüzde 5-10 oranında bir bölümünü etkiliyor. Kış depresyonunu etkisi altında olan kişilerde, çöküntülü, mutsuz bir hal, umutsuzluk, güven eksilmesi, yalnızlık hissi, isteksizlik olduğunu anlatıyor. Enerjileri azalıyor, bütün gün oturmak ve uyumak istiyorlar. Bazı anksiyeteli ve huzursuz olan bu kişilerde nadiren intihara eğilim de görülüyor. 2-3 haftadan uzun sürdüğünde, belirtilerde artma görüldüğünde depresyondan söz ediliyor.

Bu aylara dikkat

Özellikle Kasım ve Şubat ayları arasında kış depresyonu çoğalıyor. Dr. Ali Ayas stresli yaşamdan daha fazla etkilenen, morali çabuk bozulan ve alıngan kişilerin kış aylarında daha fazla depresyona girdiğini belirtiyor. Işık terapisi, depresyon tedavisinde uzun süredir kullanılıyor. Sabah 06-08 arasında yapay gün ışığı, özel spektrumlu lambalar aracılığıyla 30 dakika-3 saat süreyle depresyonda olan kişiye uygulanıyor. Depresyona karşı bunları yapabilirsiniz;

• Ruh halinizdeki ve enerji seviyenizdeki değişikliklere dikkat edin, bunlarda bir düşüş başlarsa bunu önemseyin.

• Güneşli günlerden mutlaka yararlanın, açık havada bol ışık almaya çalışın. Kapalı havalarda, gri günlerde iç mekanları bol bol ışıklandırın.

• Kış boyunca sizi zihinsel ve ruhsal olarak tatmin edecek, zevkli uğraşlar planlayın.

• İsteksiz bile olsanız mutlaka belli bir fiziksel aktiviteyi hayatınıza katın.

• Kendinizde ruhsal bir çöküş ve kontrol kaybı hissederseniz fazla beklemeden profesyonel yardım alın. Böylece, belki de her kış tekrarlanacak bir durumu engelleyeceksiniz.
 
Geri
Üst