Depresyona Hangi Bitki İyi Gelir?

Uzman SühaN

Administrator
Depresyona Hangi Bitki İyi Gelir?
Zaman zaman mutsuz hissetmek, bazen çabuk öfkelenmek hepimizin başına gelebilir ve oldukça normaldir. Ancak ruh haliniz sürekli düşükse, kendinizi sabahtan akşama mutsuz hissediyorsanız ve öfkenizi kontrol edemiyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Oldukça sık görülen bir duygu durum bozukluğu olan depresyon, şiddetine bağlı olarak genellikle terapi ve ilaçların birlikte kullanıldığı bir kombinasyonla tedavi edilmektedir. Doktorunuz, özellikle hafif ve orta dereceli depresyon tedavisi için bazı bitkiler kullanmanızı önerebilir. Depresyona iyi gelen bitkileri kullanmaya başlamadan önce olası yan etkilerinden korunmak için mutlaka doktorunuza danışın.

d.jpg




Depresyona İyi Gelen Bitkiler

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir veri yok, ancak ABD’de her yıl yaklaşık 18 milyon kişiye depresyon tanısı konuyor. Türkiye’de bu rakamın 1-2 milyondan az olduğunu düşünmüyorum. Tabii kendini her mutsuz hissedenin depresyonda olduğunu söylemek doğru değil ve depresyonun farklı aşamaları olabiliyor.

Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde enerjinizi arttırmak, ruh halinizi yukarı çekmek için bazı bitkilerden yardım alabilirsiniz. İleri derecedeki depresyon tedavisi içinse, terapiyle birlikte doktorunuzun reçete edeceği ilaçları kullanmalısınız.



Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre depresyona iyi gelen bitkiler arasında en etkili olanları sarı kantaron ve ginkgo. Binbirdelik otu olarak da bilinen sarı kantaron (Hypericum perforatum) Antik Yunan ve Roma döneminden bu yana tıbbi bir ilaç olarak uykusuzluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve kronik yorgunluk sendromu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Dünyanın en eski ağaçlarından biri olan ginkgo’nun yaprakları ise yine geleneksel olarak Alzheimer hastalığı ve diğer demans formları ile düşünme bozukluklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu iki bitkiyi çay formunda, kapsül veya tablet şeklinde eczanelerde, aktarlarda ve bitkisel marketlerde bulabilirsiniz. Depresyon tedavisine yardımcı olmak için bu bitkilerin ne kadar tüketilmesi gerektiğiyse kişinin yaşına, genel sağlık koşullarına ve depresyonun şiddetine göre değiştiği için dozaj konusunda bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Sarı kantaron otunun hafif ve orta düzeyde depresyon için etkili bir bitki olduğu sağlık çevrelerince kabul edilmekle birlikte ileri derece depresyon tedavisi için önerilmiyor. Ginkgo bitkisinin depresyona etkisi konusunda yapılan araştırma sayısı ise oldukça az ve bu bitkinin bazı yan etkilere yol açabileceği belirtilmekte.

Yan Etkiler ve Önlemler

Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi (The National Center for Complementary and Alternative Medicine) bu bitkilerin yan etkileri konusunda uyarıyor. Ginkgo, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi ve ishal başta olmak üzere çeşitli yan etkilere yol açabilir. Taze ginkgo tohumu tüketmek ise ölüme varan zehirlenmelere neden olabiliyormuş. Sarı kantaronun başlıca yan etkileri ise baş dönmesi, baş ağrısı, huzursuzluk ve sinirlilik hali. Alzheimer hastaları, bipolar bozukluğu bulunanlar ve halihazırda depresyon tedavisi için ilaç kullananların herhangi bir bitkisel ürün kullanmaya başlamadan önce doktorlarına danışmaları öneriliyor.
 
Geri
Üst