Didjeridu müzik aleti özellikleri anavatanı

M

Misafir

Forum Okuru
Didjeridu müzik aleti özellikleri anavatanı
Didjeridu

Şimdi de Avustralyalı yerlilerin yani Aborjinlerin yerel çalgısı olan Didjeridu yu tanıyacağız.

Bir boru gibi olan ve değişen garip sesler çıkaran didjeridu otantik tören danslarına eşlik etmek için kullanılır. Didjeridu nun dünyada bulunan ilk üflemeli çalgı olduğu iddia edilir. En büyük özelliği nota sistemine bağlı kalmadan çalınmasıdır. Yani notasız çalınan bir çalgıdır.



Didjeridu okaliptüs ve bambu ağacından yapılır. Yapımında genellikle genç yaştaki ağaçlar kullanılır. Boyutları sabit değildir. Her zaman değişkenlik gösterir. Çalgının üflenen ağız kısmı balmumu ve benzeri malzemelerle kaplanır ve bu sayede çalan kişinin dudaklarında yara oluşmasını engeller. Didjeridu yapımı konusunda ilerleyen zamanlarda gelişim gösterilerek çömlekten de yapılmaya başlanmıştır.

Çalış tekniği oldukça zordur. Zurna tekniği olarak bilinen (ağızdan nefes verirken burundan nefes almak) teknikle çalınır. Bu teknik sayesinde sesin sürekliliği sağlanır. Ağız ile boru şeklinde olan çalgının içine "didjerido", "giri-diri", "doy-ti-doy" gibi kelimeleri söyleyerek ses ve ritim elde edilir. Aynı zamanda farklı nefes teknikleri ile bu sesler ve ritimler zenginleştirilir. Ürkütücü bir sesi olduğu düşünülen Didjeridu, bugün Metal, Rock, World, Ethnic, Techno gibi müzik türlerinde sıkça kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst