Dilber dudağı tatlısı nasıl yapılır?

BeyazMelek

Daimi Üye
Dilber dudağı tatlısı nasıl yapılır?
Bu konu; dilber dudağı tatlısı ile ilgili bilgi vermektedir.

Şerbetli tatlıların kültürümüzde çok büyük bir yere sahiptir. Türk mutfağı denilince dünyada farklı tarzda şerbetli tatlıların varlığı olan bir mutfak olarak nam salmış durumdayız. Pratik tatlılar olduğu gibi biraz uğraştıran ama enfes tadıyla herkesin beğenisini kazanan tatlılarda bulunmaktadır. Dilber dudağı da bu tatlılardan biridir. Yengemin büyük ustalıkla yaptığı bu tatlıyı ben tutturamazsam bile :utan: denemekten vazgeçmeyeceğim bir gün olacak eminim :D:D

dilber-dudagi-2d5.jpg

1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 silme çay kaşığı tuz
Yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu veya sirke
4,5 su bardağı un
Ayrıca: ceviz içi

Üzerine sürmek için: tereyağı ve zeytinyağı karışık

Şerbeti için

3.5 su bardağı su
3.5 su bardağı şeker
Çeyrek limon suyu
Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur elde edin. Hamuru 24 eşit parçaya bölün. Her parçayı yuvarlayıp bir tepsiye dizin. Üzerini örtüp 1 saat kadar bekletin.
Dinlenen hamurun 12 parçasını teker teker nişasta serperek tabak büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serpip üst tüste koyun.
Hamur katlarının açarken ayrılmaması için elinizin ayasıyla her yerine orta sertlikte bastırarak biraz büyütün. Daha sonra merdaneyle her yöne açma hareketleri yaparak, orta büyüklükte bir tepsi kadar büyütün.(4-5 mm. kalınlığında olacak)
Açtığınız hamuru ince ağızlı bir su bardağı veya kalıp ile yuvarlak olarak kesin.
Her parçanın içine ceviz koyup ağzına bastırmadan hafifçe kapatın ve tepsiye dizin. Tepsiye sığmazsa sıkıştırarak da yerleştirebilirsiniz.
Üzerine bolca yağ sürüp 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürün.
Kızaran tatlıları fırından alıp soğumaya bırakın.
Şerbeti hazırlayın. Orta kıvamda bir şerbet olmalı. Şerbeti ılık olarak tatlının üzerine dökün.
 
Geri
Üst