Diş implantı ağrılı bir işlemmi?

Uzman SühaN

Administrator
Diş implantı ağrılı bir işlemmi?
Diş implantı, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine onların fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplant multi disipliner bir yaklaşımla ele alınır. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi, çevre dokularla uyumu ve implant üstü protezin yapılması konusunda çene cerrahi, periodontoloji uzmanı ve protez uzmanı birlikte çalışmaktadır.

Genelde vida şeklinde olan dental implantların titanyum olması nedeniyle biyolojik olarak çene kemiğine olan uyumu çok yüksektir.Bu uyum kemik hücrelerinin titanyum yüzeyine bağlanmasıyla gerçekleşmektedir.Bu önemli biyolojik ilişki osteointegrasyon olarak adlandırılmaktadır.



1.jpg






Kimlere İmplant Önerilir?
Öncelikle hastanın genel sağlık durumları öncelikle iyi değerlendirilmelidir. Sistemik hastalıklar nedeniyle kanama, enfeksiyon riski taşıyan,yeterli bakım yapamayacak,çene kemikleri tedaviye uygun olmayan hastalarımızın implant dışındaki protetik tedavilere yönlendirilmesi gerekmektedir. Bunların dışında genel sağlık durumu iyi, kemik olarak yeterli olan ve kemik gelişimini tamamlamış her hastaya her yaşta implant tedavisi uygulanabilmektedir. Dişsiz alt-üst çenelerde, azı dişlerin kaybına bağlı arka bölge dişsiz sonlanan hastalarda,tek diş kaybı durumunda, uzun dişsiz boşluklar gibi diş eksikliği olan her bölgede uygulanabilmektedir.

Diş Çekimi Sonrası İmplant
Diş çekiminin yapıldığı sırada hemen implant uygulamaları yapılabilmektedir, bu işlem immediate implant cerrahisi olarak adlandırılır.Başarılı olunması için çekilen diş bölgesindeki kemik ve enfeksiyon durumu dikkatlice değerlendirilip,karar verilmelidir. Hemen yerleştirilmeyecekse hasta çekimden 6-8 haftalık kemik iyileşmesi sonrasında implant yaptırabilir. Çekim sonrası diş eksikliğinin kısa sürede giderilmesi hem mevcut kemiğin korunmasını hem de dişilerde oluşabilecek kaymaları önleyecektir.Özellikle üst çenede arka azı dişlerin köklerinin anatomik olarak sinüsle ilişki içerisinde olması çekim sonrası kemikte erimeyi hızlandırmaktadır, kemik ilavesi ihtiyacına yol açmaktadır.


İmplant Tedavisi Ağrılı mıdır?
Hayır değildir. Cerrahi işlem tamamen ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Zorluk bakımından her hasta farklı bir anatomi ve metabolizmaya sahiptir. Her hastaya yapılacak implant tedavi ve planlaması farklı olabilmekte ve kemik yapı ve miktarları değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi öncesi hekim tarafından hastanın detaylı ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesi, bu sürecin rahat geçirilmesini sağlayacaktır.

Diş İmplantı Ömrü ?
İmplant çevresinde sağlıklı kemik doku ve dişeti varoldukça implant devamlılığını korumaktadır. Doktorunuza yapacağınız düzenli kontroller ve implantların yapım aşaması tamamlandıktan sonra hastanın iyi bir ağız hijyeni ve bakımı diş implantı ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Yaşlanmaya bağlı fizyolojik kemik kayıpları implantın ömrünü etkileyen olumsuz faktörlerden biridir. Sigara kullanımının da dişeti hastalıklarında ve kemik kayıplarında aktif rol oynadığı ve implant ömrünü etkilediğini yapılan araştırmalarda görmekteyiz.
 
Geri
Üst