gebe
  1. Moss

    Moss Üye Üye

    Kayıt:
    18 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    450
    Beğenilen Mesajlar:
    12
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    istanbul

    Diş ve Peynir :)

    Konu, 'Diş Sağlığı ve Diş bakımı' kısmında Moss tarafından paylaşıldı.

    Ah ah çok çektim çokkkkk :) Buyrun :)

    Diş çürükleri, ağzımızda bulunan bakterilerin şeker ve türevlerini fermente etmesi sonucu diş dokusunda oluşturdukları bir harabiyettir. Günümüzde diş çürüklerinden korunmada birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Bunlar; diş fırçalama, diş ipi kullanımı, diyet kontrolü ve düzenli diş hekimi kontrolleri şeklinde sıralanabilir. Yapılan çalışmalar, diş çürüklerinden korunmada doğal bir besin olan peynirin çok önemli bir rolü olduğunu ispatlamaktadır.

    Peynir içersinde mineral olarak yüksek oranda Kalsiyum ve Fosfat bulunur. Diş minesindeki mineral oluşum da ağırlıklı olarak Kalsiyum ve Fosfat´tan oluşmaktadır. Diş çürükleri de aslında; diş minesinden kalsiyum ve fosfat gibi iyonlarının çözünmesi sonucu mineral kaybı neticesinde meydana gelmektedir.

    Sütle gelen Remineralizasyon (diş yenilenmesi)

    Süt ürünlerinde ve özellikle beyaz peynirde bulunan bir fosfoprotein olan Kazein, Kalsiyum ve Fosfatla etkileşerek doğal bir oluşum meydana getirir. Bu oluşum diş üzerinde bir depo vazifesi görerek diş çürüklerinde oluşan mineral kaybını engeller. Ayrıca dişler üzerine bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını da önlemektedir. Tüm bunlara ek olarak kazein, başlangıç çürüklerinin remineralizasyonu, yani dişin tekrar sağlıklı yapısına kavuşmasını da hızlandırmaktadır. Bu peynirin bilinen en önemli çürük önleyici özelliğidir.


    Diş çürüklerinin oluşumunda tükürüğün tamponlama kapasitesi çok önemli bir faktördür. Örneğin yenilen herhangi bir yemek veya atıştırmadan sonra, bakteriler bu besinleri fermente ederek ortama asit salınımı yaparlar. Bu asidik ortam diş yüzeyinden minerallerin çözünmesine yani diş çürüğünün başlamasına sebep olur. Bazen bu durum tükürüğün koruyucu ve yıkayıcı özelliklerinden dolayı çürük oluşmadan atlatılabilir. Ama çoğunlukla bu asidik ortam yavaş yavaş diş çürüklerinin ilerlemesine ve ansızın dişlerde çürük oluşumlarının görülmesine sebep olur. Peynir, hem tükürük akış hızını arttırır hem de tükürüğün kompozisyonu değiştirir. Tükürüğün akış hızındaki artış dişlerin doğal bir temizlenme yoludur. Kompozisyonundaki değişiklik ise tükürüğün tamponlama kapasitesini arttırarak asidik ortamın düzelmesini sağlar. Özellikle yemeklerden sonra diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda bir parça peynir yenmesi tükürük üzerine yaptığı olumlu etkilerden dolayı diş çürüklerinden korunmada çok iyi bir tercih olabilir.

    Peynir sevmiyorsa çözümü var

    Peynir özellikle çocukların tadını sevmediği bir besin grubudur. Eğer çocuğunuz veya sizler, peyniri tadından dolayı yemekten kaçınıyorsanız artık bunun da bir çözümü var. Günümüze kadar bu kadar olumlu etkileri olan kazeinin diş macunlarına katılabilmesi mümkün olmamıştı. Yeni bir teknoloji sayesinde diş macunu formunda üretilen ve içerisinde doğal yolla elde edilmiş olan kazein ve kalsiyum-fosfat içeren bazı ürünler piyasaya sürülmüştür. Bu ürünler özellikle hamileler ve çocuklarda diş çürüklerinin önlenmesinde çok iyi bir alternatif olarak kullanılabilmektedir.

     
  2. orkide

    orkide Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.672
    Beğenilen Mesajlar:
    10
    Ödül Puanları:
    38
    Şehir:
    bende anlayamadım neresi
    ilginç gerçekten allahtan ben bayılırım peynire kızlarımda haliyle yerler parmaklarına sağlık canım:D
     
Diş ve Peynir :) konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Diş çürümesine karşı peynir

    Diş çürümesine karşı peynir

    Şekerin ardından yenilen bir parça peynir, diş çürüklerini önlüyor Şekerli gıda alındıktan sonra yenilecek bir parça peynirin, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından son derece önemli olduğu bildirildi. Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Murat Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay...
  2. Hellim peynir ve Izgara patlıcan karışımı

    Hellim peynir ve Izgara patlıcan karışımı

    Hellim peynirine bayılıyorum hele ki ızgarayla birleşince muhteşem :) Tavsiye ederim :) Malzemeler, 1 adet patlıcan 1 yemek kaşığı sıvıyağ 100 gram hellim peyniri Tuz Hazırlanışı, Patlıcanların kabuklarını soymadan halka şeklinde doğrayın. Mutfak fırçasını sıvıyağa batırıp patlıcanların her iki tarafını yağlayın. Fırının ızgara teline yağlanmış patlıcanları dizin. En yüksek...
  3. Simitin ve peynirin kalorisi

    Simitin ve peynirin kalorisi

    simit kalori simitin kalorisi simit kaç kalori simitte kaç var bir Simitin ve peynirin kalorisi Diyet programlarında genelde bir kibrit kutusu peynir lafı çok geçer. 30 gr yani ortalama bir kibrit kutusu peynir ne kadar kalori içerir? Bu sorunun cevabı hangi peynir olduğuna göre değişiyor. BRİE: 96 kalori, CAMEMBERT: 89 kalori, PARMESAN : 136 kalori, SÜZME PEYNİR : 29 kalori, KAŞAR...
  4. Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?

    Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?

    kaliteli peynir nasıl anlaşılır, güzel peynir nasıl anlaşılır, peynir nasıl seçilir Sevgili melekler, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, ekmeğimizin en yakın arkadaşı peynir seçimi çok önemlidir. Pİyasada bulunan pek çok marka ve çeşit içinde kaybolur, çoğu zaman hangi peyniri alacağımızı şaşırırız. Oysa belli başlı kriterlere dikkat etmek sağlığımız ve beslenmemiz açısından büyük önem taşır....
  5. Dişlerinizi Peynirle Temizleyebilirsiniz!

    Dişlerinizi Peynirle Temizleyebilirsiniz!

    diş temizliği, peynirle diş temizliği, diş bakımı Sevgili melekler, diş sağlığı için her ne kadar diş fırçalama ve ağız bakımının büyük etkisi olsa da yediğimiz yiyecekler de diş sağlığı için büyük önem arzediyor. Dentistanbul Levent Academy Başhekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, yiyecekler ve diş sağlığına ilişkin 10 altın öneri sundu... Mekanik temizlik: Çiğneme sırasında mekanik etki...

Sayfayı Paylaş