Divertikül hastaları için beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Divertikül hastaları için beslenme önerileri
Yüksek lifli besinler yemenin kolonda keseler (divertikül) oluşumunu önlemeye yardım ettiği düşünülüyor.

Doktorlar, her gün 25 ila 35 gram lif tüketilmesini tavsiye ediyor. Ambalajlı yiyecekler ve lif katkıları, beslenme bilgisinde lifli içerik miktarını içerir. Midenizin değişikliğe alışabilmesi için beslenmenizdeki lif miktarını yavaşça artırmalısınız. Çok hızlı bir şekilde fazla lif eklemek mide bozukluğu ve gaza yol açabilir. Beslenmenizde yeterli lif alabilmeniz için:

Tam tahıllı ekmekleri ve tahılları seçin. İçeriğinde tam buğday, taşta öğütülmüş buğday veya kırılmış buğday yazan ekmekleri alın. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç, bulgur veya darı yiyin.
Her gün 6 ila 11 porsiyon tahıl (ekmekler, tahıllar, pirinç, makarna) yiyin. 1 porsiyon, tüm buğday ekmeğinden bir dilim, tam simidin yarısı ya da yarım bardak buğday makarnası veya esmer pirinçtir.
Lif içeren taze meyvelerden oluşan birkaç porsiyon her gün yiyin. Ahududu, elma, incir, portakal, armut, kuru erik, brokoli, brüksel lahanası, havuç, mısır, bezelye ve fasulye lifçe zengin meyveler ve sebzelerdendir.
Bazı doktorlar, lif içeriğini artırmak için beslenmenize kepek eklemenizi önerir. Bunu yaparsanız günde bir çay kaşığıyla yavaşça başlayın. Miktarı adım adım günde birkaç çay kaşığına çıkarın.



7.jpg







Bazı insanlar, çekirdekler veya fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin divertiküle yapışıp ağrıya yol açacağına inanarak fındık, ceviz, çekirdekler, dutsu meyveler ve (kabukları yüzünden) patlamış mısırdan uzak durur. Ama çekirdekler, fındık,ceviz ve dutsu meyvelerin divertikülite neden olduğu veya onu kötüleştirdiğine dair kanıt yok.

Dışkınızı yumuşak tutmak için her gün çok miktarda sıvı için. Yüksek lifli beslenmelerin tamamen işe yaraması için vücutta çok miktarda sıvı olması gerekir.

Beslenmenizde yeterince yüksek lif varsa dışkınız daha yumuşak, daha geniş olacak ve çıkışı kolaylaşacaktır.

Beslenmenizi değiştirmek kabızlığı rahatlatabilir ama karın ağrısını geçirmeye yardım etmeyebilir.
Bir iki hafta içinde hiçbir değişiklik olmazsa doktorunuzla beslenmeniz hakkında görüşün.
Kabızlık devam eder ya da kötüleşirse doktorunuzla görüşün. Kabızlığın nedeni başka bir tıbbi sorun veya ilaç olabilir.
Yediklerinizi değiştirmeye çalıştığınızda fark etmeden yoldan çıkmak kolaydır. Besin günlüğü tutmak faydalı olabilir.İnsanlarda bazen, özellikle yaşlanınca, kalın bağırsak çeperlerinde şiş keseler oluşabilir. Bunlara divertikül denir, bu durum da divertiküloz olarak bilinir.

Keseler iltihaplanır ya da enfeksiyon kaparsa bazen çok acı verici bir durum olan divertikülite yol açar. Divertikülitli insanlar, karın ağrısına ek olarak bulantı, kusma, şişkinlik, ateş, kabızlık ve ishal yaşayabilir.

Birçok uzman, düşük lifli bir beslenmenin divertiküloz veya divertikülite yol açabileceğine inanır. Bu, beslenmenin lifçe yüksek olduğu Asya ve Afrika’daki insanların bu durumla çok az karşılaşmasının nedeni olabilir.

Divertikülit genelde ya hiç belirti göstermez ya da çok az belirti gösterir; birçok insan divertiküllerinin varlığından bile haberdar olmaz.

Divertikülitin antibiyotiklerle ya da ciddi durumlarda ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir.

Divertikül için Beslenme

Eğer divertikülden kaynaklı ciddi belirtiler yaşıyorsanız doktorunuz, tedavinin bir parçası olarak size sıvı divertikülit diyeti önerebilir, o da şunları içerebilir:

Su
Meyve suyu
Et suyu
Buzlu süt
Yavaş yavaş düzenli bir beslenmeye geri dönebilirsiniz. Doktorunuz size, yüksek lifli besinlere geçmeden önce, düşük lifli besinlerle (beyaz ekmek, kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta ve süt ürünleri) başlamanızı önerebilir.

Lif, dışkılara kütle katarak onların kolonunuzdan daha kolay geçmesine yardım eder. Sindirim sistemindeki baskıyı da azaltır.

Birçok çalışma gösteriyor ki lif zengini besinler yemek, divertiküler belirtileri kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Günde en az 25-35 gram lif yemeye çalışın.

İşte divertikülitte öğünlerinize dahil olan lif zengini besinler:

Tam tahıl ekmekleri, makarna, tahıllar
Fasulye, barbunya, börülce
Taze meyveler (elma, armut, kuru erik)
Sebzeler (kabak, patates, bezelye, ıspanak)
Beslenmenizi kendi kendinize yapılandırmada zorluk yaşıyorsanız doktorunuza ya da bir diyetisyene danışın. Onlar size uygun bir beslenme planı hazırlayabilir.

Doktorunuz size ayrıca, günde bir ila üç kere, psilyum ya da metil selüloz gibi bir lif katkısı almanızı tavsiye edebilir. Gün boyunca yeterli su ve diğer sıvıların tüketimi de kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Kaçınılması Gereken Besinler

Geçmişte, doktorlar divertiküler hastalığı (divertiküloz ya da divertikülit) olan insanlara fındık, ceviz, mısır, patlamış mısır ve çekirdekler gibi sindirimi zor besinlerden, bu besinlerin divertiküle yapışıp iltihaplanmaya yol açacağı korkusuyla kaçınmalarını söylerdi. Ne var ki, son araştırmalar bu öneriyi destekleyecek bilimsel olarak gerçek bir kanıt olmadığına dikkat çekti.

Aslında, fındık ve çekirdekler yüksek lifli besinler arasındadır, yani divertiküler hastalığı olan insanlara tavsiye edilir.
 
Geri
Üst