Diyabetim var gebelikte tatlandırıcı kullanmam sakıncalımı?

Uzman SühaN

Administrator
Diyabetim var gebelikte tatlandırıcı kullanmam sakıncalımı?
hamilelikte tatlandırıcı kullanılırmı,hamilelikte tatlandırıcı kullanmak sakınalımı,hamilelikte tatlandırıcı kullanmak zararlımı,hamilelikte tatlandırıcı kullanmak hakkında bilgiler

Gebelikte tatlandırıcı kullanılabilir mi diye bir sorunun aslında yanıtı sağlık açısı amacı ile hayır olacaktır. Normal bir kişi için dahi tatlandırıcı önerilmekte ve ilerleyen zaman dilimlerinde hastalıklara yol açabileceği konuşulmaktadır. Bu sebeple ister hamile olun, ister olmayın her zaman için bu gibi tatlandırıcı ürünlerden uzak durmalısınız.
Gebelikte tatlandırıcı yerine ne kullanılır diye merak ediyorsanız kendinizi şekerin her halinden uzak tutmasını öğrenmeniz gerekecektir. Şeker zaten boş yere kilo yapacak ve doğumuzu zorlaştırıyor olacaktır. Çaylarınızı da şekersiz içemiyorsanız yaklaşık 21 gün şekersiz içmeniz ile artık şekere ihtiyaç duymadığınızı görüyor olacaksınız. Dolayısı ile gebelikte tatlandırıcı kullanılma olacağı gibi şekerden de olabildiğince uzak durmanız sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.



t.jpg


Gebelikte tatlandırıcı ürünler dışında doktorunuzdan alternatifler dinleyebilirsiniz. Unutmayın ki tatlandırıcı ve diyet ürünler aslına dost gibi görüenen sizleri çok daha fazla zorda bırakacak ürün gruplarıdır. Dikkatli olmalı ve şekeri az tüketerek zaten tatlandırıcıya gerek duymadan beslenebilirsiniz.Pek çok yapay tatlandırıcının içinde aspartam isimi verilen bir madde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda aspartamın doğum defektlerine kapı araladığı gösterilememiştir. Bu nedenle gebelikte aspartam kullanımı güvenli olarak kabul edilir. Aspartam vücutta metabolize edildiğinde metanol, aspartik asit ve fenil alanin isimi verilen proteinin yapı taşı olan aminoasitler ortaya çıkar. Bunlardan aspartik asit plasentayı geçemez, metanol de çok düşük düzeyde olduğu için zarar veren değildir. Bir aminoasit olan fenil alanin ise PKU (fenilketonüri) hastalığı olan kişilere zararlıdır. Çocukluk döneminde diyet ile rehabilitasyon edilebilen bu vaziyet erişkin kadınlarda gebelik döneminde göz önünde bulundurulmazsa bebeğe zarar verebilir. Bu madde sinir sistemine zarar vererek ağır zihinsel geriliğe kapı aralayabilir. O nedenle PKU hastalığı olan gebeler aspartam içeren ürünleri kullanmaktan mutlaka kaçınmalıdır.
Yapay tatlandırıcıların liderlerinden olan sakarin ise son zamanlarda artık çok daha az kullanılmaktadır. Sakarinin doğum defektlerini artırdığına konusunda bir belirti olmamakla beraber hem annede hem de bebekte mesane kanseri rizikonunu artırdığı bilinmektedir. Anne adayı sakarin aldığında bu sakarin plasenta yoluyla bebeğinin de kan dolaşımına geçmektedir. Bebek sakarini anne adayından çok daha yavaş yıkmaktadır. Anne adayı fazla miktarda sakarin tükettiğinde bu sakarin bebeğin mesanesinde daha uzun müddet kalacağından mesane kanseri rizikonunu artırabilir. Bu nedenle gebelikte sakarin kullanımı önerilmez.
Genel olarak şu anki bilgiler ışığında bu tür yapay tatlandırıcılardan mahzur görülmeyenlerin gebelerde olabildiğince az tüketilmesi, kişinin canı ille de tatlı bir şey istiyorsa da şeker ile hazırlanmış olanlardan yarım porsiyon gibi tüketmesinde fayda vardır. Tatlıların da olabildiğince sütlü veya meyveli olması seçenek edilmelidir.
 
Geri
Üst