gebe
  1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    Diyet Yapacaklara Çeşitli İpuçları

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    Diyet Yapacak Olanlara Öneriler.. Diyet Uzmanı Uz. Dr.Aydın Kırışık Obezite: Bedenin yağı kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler değişik oranlarda rol oynar. Şişmanlığın tanısında kullanılan en pratik yöntem Beden Kitle Endeksi (BKI) dir.
    BKI= Beden Ağırlığı (kg) formülüyle hesaplanır.
    Boy (m)2
    BKI
    18.5 kg/m2
    Zayıf
    18.5-24.9 kg/m2
    Normal (sağlıklı)
    25-29.9 kg/m2
    Fazla Kilolu
    30-39.9 kg/m2
    Obez
    40 kg/m2 üstü
    Morbid Obez
    Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresinin, kalça çevresine oranı kriter olarak alınır. Bel/kalça oranı kadınlarda 0.8 I, erkeklerde, 1 I aşmamalıdır. Bel çevresi ölçümü: Kadın 88 cm. Ve üstü ise obezite riskinin artığı görülür.
    Obezite Risk Faktörleri
    · Fiziksel aktivitede azalma
    · Beslenme alışkanlıkları
    · Yaş
    · Cinsiyet (kadın)
    · Irksal faktörler
    · Eğitim düzeyi
    · Evlilik
    · Doğum sayısı
    · Sigarayı bırakma
    · Alkol
    Obezitenin oluşumunda asıl neden enerji dengesindeki bozulmadır.
    Enerji alımı= Enerji tüketim
    Enerji tüketimi= Bazal metabolizma (%70) + Termogenez (%10) + Fiziksel aktivite (%20) Şayet enerji alımı enerji tüketiminden fazla olursa, alınan fazla enerji vücutta yağ olarak depo edilir ve obezite oluşur.
    Obezitenin Sonuçları ve Komplikasyonları
    *Metabolik
    Hiperinsülinemi, Tip 2. Diabetus Mellutus, Hipertansiyon, Hiperlipidemi, Kardiyoavsküler problemleri, Steatoz
    *Mekanik
    Solunum hastalıkları, Reflü özofajit, Safra kesesi taşı, Osteoartroz, Tapuk dikeni, Deri hastalıkları
    Obezite Tedavi İlkeleri
    1) Eğitim
    2) Diyet
    3) Egzersiz
    4) Davranış tedavisi
    5) İlaç tedavisi
    6) Cerrahi tedavisi
    Obezite Tedavisinde Diyet
    Obezite tedavisinin amaçları: Bireyin; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, aktivite düzeyi, sosyo-ekonomik durumu, çalışma koşulları, eğitim düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve bunun neticesinde bireyi zayıflatmaktır.
    Bireyin beslenme alışkanlıklarını saptamak için: Daha önce diyet yapıp yapmadığı, yemek yeme sıklığı, zamanı, yemek yeme hazırlama ve pişirme yöntemleri, sevip sevmediği besinler öğrenilmelidir.
    Diyet Tedavisinin Başarılı Olması İçin
    1) Birey tedaviyi kesinlikle istiyor olamlı.
    2) Bireye uzun sürede yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmalı.
    3) Doktor ve diyat uzmanı ile sürekli iletişimde olmalı.
    4) Diyet uzmanının verdiği diyet, egzersiz tedavisi aynen uygulanmalı.
    5) Bilinçli ve sabırlı olmalı.
    6) Diyet bireye özgü düzenlenmeli.
    7) Zayıflama süresi doğru saptanmalı.
    [​IMG] Sık aralıklarla beslenmelidir. Sık aralıklarla beslenerek zayıflamanın faydaları nelerdir? Gereğinden fazla yemeyi ve kaçamakları önler. Çünkü sık sık beslendiğiniz için açlık hissi duymazsınız. Acıkmayı önlediği için sonraki öğüne çok acıkmamış olarak ulaşacağınız için daha az besinle doyarsınız. Ayrıca her öğün sonrasında besinlerin termojenik etkisiyle, enerji harcaması artar. Kilo verdiğiniz zaman, verdiğiniz kilonun büyük kısmı yağ kitlesinden olması gerekir. Kaybettiğiniz ağırlığın %75 I yağ kitlesinden, %25 I yağsız doku kitlesindendir. Yağsız dok kitlesi kaybının %25 I geçmemesi gerekir. Önemli olan, sadece vücut ağırlığının azaltılması değil, kaybın yağ kitlesinden gerçekleştirilmesidir. Şişman kişilerde, yağ gelen enerji oranı %10 azaltıldığında, ağırlık kaybı 1 yılda ortalama 5 kg. Ya da daha fazla oluşmuştur.
    Diyet Yağını Azaltmak İçin
    · Etli yemeklere yağ katmayınız.
    · Yemeklere konan yağ miktarını azaltınız.
    · Yemeklerin suyundan daha çok posa kısmını tercih ediniz.
    · Bol sebze ve meyve tercih ediniz.
    · Taneli tahılları tüketiniz.
    · Kırmızı et yerine derisiz tavuk, hindi ve balığın beyaz etlerini tercih ediniz.
    · Mayonez kullanmayınız.
    · Yağlı yiyeceklerden uzak durun, (rus salatası gibi)
    · Cips, yağlı patlamış mısır, yağlı kraker, börek, çörek, pasta v.b. yiyecekleri tüketmeyin ya da seyrek ve az miktarda tüketiniz.
    Doğru Besin Seçimi İçin Öneriler
    1) Günde en az 3 ana öğün + ara öğünler.
    2) Yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek yemek yenmeli.
    3) Yemek yerken çorba veya salatayla başlayınız.
    4) Bol su içiniz.
    5) Başkasının tabağından uzak durunuz.
    6) Unutmayın, çok sevilen çok yenir. Şunu da unutmayın; bir lokma yeseniz de!
    7) Daha fazla sebze, mevye ve tahıl grubunu tercih ediniz.
    [​IMG] Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde tüketiniz.
    9) Yağ oranı düşük besinler tercih edilmeli.
    10) Dışarıda mütevazı yemekleri seçiniz.
    Alışverişe çıktığınızda ise şunlara dikkat ediniz: Aç karınıza alışveriş yapmayın, alınacakların listesini çıkartın, tehlikeli reyonlardan (tatlı, cips, çikolata v.b.) ve hazır besinlerden uzak durun.
    Yemeklerin Hazırlarken Dikkat
    · Basit yemekler hazırlanmalı.
    · Kızartma yerine fırın, haşlama ya da ızgara tercih edin.
    · Krema yerine un, nişasta, patates kullanın.
    · Yağ yerine, lezzeti arttırmak için baharat ve taze otları kullanın.
    · Etlerin yağlarını ayırın.
    · Pişirirken atıştırma huyunuzdan vazgeçin. Unutmayın “damlaya damlaya göl olur”.
    · Pişirirken yağsız tavalar kullanın.
    · Tariften yemek hazırlıyorsanız, tariftekinin yarı kadar yağ katın.
    · Katı yağ yerine, sıvı yağı tercih edin.
    Yemek Yerken Dikkat
    *Evde:
    · Fazla yağlı ve kalorli yiyecekler gözden uzak olmalı.
    · Tv izlerken yemek yeme huyundan vazgeçin.
    · Ayakta değil masada yemek yiyin.
    · Yemeğinizi küçük tabakta, salatanızı büyük tabakta alın.
    · Tabağı tam doldurmak zorunda değilsiniz. Önce gözümüz doymalı.
    *Dışarıda:
    · Evden aç çıkmayın.
    · Ekmek sepetini masada bulundurmayın.
    · Susuz yemekleri tercih edin.
    · Izgara ve fırındakiler tercih edilmeli.
    · Fazla kaçırmışsanız bir sonraki öğün veya günde kısarak telafi edin.
    · Haftada bir kez tartılın.
    · Sabah, aç karnına, aynı tartı ve aynı giysilerle tartılın.
    · Menstruasyon öncesi (vücut su tutacağı için) ve konstipasyon sorununuz varsa (bağırsaklar dolu olacağı içi yapacağınız ölçüm yanıltıcı olabilir.


     
Diyet Yapacaklara Çeşitli İpuçları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Diyet İçin En İyi 30 İpucu

    Diyet İçin En İyi 30 İpucu

    Sağlık ile ilgili haberler içinde en çok ilgi çeken konunun ''zayıflama ve diyet '' olduğunu söylersem abartmış olmam diye düşünüyorum. Bu durum sadece Türkiye için değil obeziteyle mücadele eden birçok Avrupa ülkesi ve Amerika için de geçerli. Bu konuda her ülkenin beslenme ve diyet uzmanları ile ilgili dernekler bir çok çalışma yapıyorlar. Uluslararası araştırmalar ve sonuçlar ortak...
  2. Diyet Hakkında 30 İpucu

    Diyet Hakkında 30 İpucu

    1.Her öğün en azından iki porsiyon meyve ya da sebze yiyin, hedefiniz 5-9 prosiyona çıkmak olsun. 2.Yemek porsiyonlarınızı kesinlikle büyütmeyin, tabii giysi bedeninizin de büyümesini istemiyorsanız. Ufak tabaklarda yemeyi deneyin. 3.Yemek yeme zamanınızı belirleyin, bu konuda düşüncesizlik etmeyin, geçiştirmeyin, ertelemeyin. 4.Güne büyük bir kahvaltıyla başlayın. Bu, gün...
  3. Diyet yapacaklar Neler  İn Neler  Out ?

    Diyet yapacaklar Neler İn Neler Out ?

    Şimdi nerden çıktı demeyin. Herkes neler yapıyor neler yapmıyor? Bi göz atın bakalım. Belkide sizin diyetiniz İn'dir. Aman aman out' sa uzak durun derim. in * Düşük glisemik indeksli besinler (Şeker, un, nişasta yok! Paketlenmiş besinler yok! Doğal ve tam besinler ön planda...) * Metformin kullanmak (Doktorunuzla konuşun.) * Sık ve az yemek * Yavaş kilo vermek * Sirke ve limon...
  4. nasıl diyet yapacağını bilemeyenler okusun!!!

    nasıl diyet yapacağını bilemeyenler okusun!!!

    Zayıflamak için her gün 1 bardak soğan suyu için ! Hergün hazırlayacağınız bu içecek için 1 soğanı 1.5 bardak suda haşlayın,posasını süzün ve suyunu ılık olarak için.Tercihen içine limon sıkarak tatlandırın.Yemenize de dikkat etmelisiniz bu süre zarfında.Beyaz ekmek tüketimini sınırlandırın.Rafine şekerden kesinlikle uzak durun.:) Diyet yaparken insanlar bir süreden sonra bıkabilir ya da...
  5. Çalışanlar İçin Diyet İpuçları

    Çalışanlar İçin Diyet İpuçları

    gece acıkınca ne yemeli gece çalışanlar için diyet Biz çalışanlar çoğu zaman işyerinde yemek yemeye fursat bulamayız ve öğlen öğünümüzü abur cuburla geçiştiririz... Oysa çalışırken de doğru beslenmek ve kilo almak yerine fazla kilolardan kurtulmak mümkün… Hareketsiz kalmamaya özen gösterin Son yıllarda obezitenin görülme sıklık artışının en büyük nedenlerinden biri de egzersiz yapma...

Sayfayı Paylaş