gebe
  1. ms_enemy

    ms_enemy Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    4.236
    Beğenilen Mesajlar:
    11
    Ödül Puanları:
    0

    Diyette salatanın yeri

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında ms_enemy tarafından paylaşıldı.

    Salatanın içindeki sos ve yağ miktarına dikkat edilmelidir. Bazı salatalar hamburger ve patates kızartmasından oluşan bir mönüden daha fazla kalori içerebilir... Diyet deyince pek çok kişinin aklına hemen salatalar geliyor.

    Gerçekten de salatalar günlük beslenmemizde oldukça önem kazandı. Özellikle dışarıda yemek yerken pek çok kişinin ağırlıklı seçimleri arasında yer alıyor. Peki gerçekten salataların diyette önemli bir rolü var mı? Nasıl daha sağlıklı bir şekilde tüketebiliriz? Bu soruların cevabını yine Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Acımış Koçak'tan alıyoruz.

    Kalorisi düşüktür
    Salatayı oluşturan çiğ sebzelerde su oranı çok yüksektir. Bu nedenle kalorisi düşüktür. Salatanın içeriğindeki lifler; kolesterol düşürücü etki gösterir, kabızlığı önler ve bağırsak çalışmasını düzenler. Yine içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller; savunma sistemini destekler, vücutta gerçekleşen birçok kimyasal olayın oluşumuna katılır, vücuttaki elektrolit dengesinde önemli rol oynar, asit- baz dengesinin sağlanması için gereklidir. Ancak salatada dikkat edilmesi gereken konu içine konulan soslardır.

    Her zaman zeytinyağı
    Soslar genellikle limon, sirke, yağ, tuz ve diğer malzemeler (mayonez, yoğurt) gibi katılarak yapılır. Yağ; çok küçük miktarlarda bile yüksek enerji içerir. Bu nedenle tüketim miktarına çok dikkat etmek gerekir. Sağlığınız için salatalarda her zaman zeytinyağı kullanmanızı öneriyoruz. Bunun yanında soya ve fındıkyağı da oldukça faydalıdır. Sıvı, bitkisel yağlar içerdiği yağ asitleri nedeniyle, kalp koruyucu olarak adlandırılır. Ayrıca yine bileşiminde ki E vitamini, vücudumuz için iyi bir antioksidandır.

    Mayoneze dikkat!
    Salatalarda çok kullanılan başka bir besin maddesi de mayonezdir. Mayonez; yüksek miktarda yağ içerir, zaten bileşiminde zeytinyağı olan bir sosa bir de mayonez ekleyerek daha da yağlı ve kalorili hale getirmenizi istemeyiz. Ayrıca mayonez kolesterolü yüksek bir besindir. Bunun nedeni içine yumurta sarısı ilave edilerek üretilmesidir.

    Salata hamburger yerine geçmesin
    Bazı salatalar bir hamburger ve patates kızartmasından oluşan bir mönüden daha fazla enerji içerebilir. Salata seçimizde her zaman sos ve yağ miktarını göz önüne alın. Akdeniz yeşillikleri salatasına ilave edeceğiniz 1 tatlı kaşığı zeytinyağ, limon ile 2- 3 dilim beyaz peynir yanında 2 dilim ekmek ile iyi bir seçimdir. Ancak yağda pane edilmiş bir tavuk ve üzerinde sezar tarzı yağlı bir sos içeren salata size çok yoğun enerji verir. Bir de salata gelmeden önce önünüze konan yumuşacık beyaz ekmekleri bol bol yağa batırıp açlığınıza engel olamıyorsanız sadece salata yiyip masadan hafif kalktığınızı düşünseniz de aslında ızgara köfte ve bulgur pilavı içeren bir mönüden çok daha fazla kalori almışsınız demektir.

    Aklınızda olsun
    - Diyetinizde alkollü içkiler ve hazır meyve suları tüketmekten kaçının.
    - Meyveler eğer kabukları ile yenilebiliyorsa soymadan yemeyi tercih edin.
    - Günde en az 12 bardak su için.
    - Günde bir bardaktan fazla soğuk diyet içecek tüketmeyin.
    - Etli ve kıymali sebze yemeklerine dışarıdan yağ ilave etmeyin. Etin kendi yağı yeterli olacaktır.

    Sebze ve meyve sınırsız yenilebilir mi?
    Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme önerileri içinde en büyük yeri tutan 2 temel gruptur. Ancak tüm meyve ve sebzelerin belirli bir enerji değeri ve şeker içerikleri vardır. Bu sebeple yenilen miktarlar önemlidir, yarım muzun enerji değeri 1 elmaya eşittir. Meyve porsiyonları meyvelerin şeker içeriklerine göre ayarlanarak tavsiye edilir. Sebzelerin genelde su ve lif oranlarının yüksek olması enerji değerlerinin düşük olmasına sebeptir. Çiğ olarak yenilebilen kıvırcık, göbek marul, nane, maydanoz, roka, biber, domates, salatalık gibi sebzeler çoğu zaman diyette serbest bırakılır. Pişirilerek yenilen sebzelerde ise durum içindeki yağ miktarına ve pişirme şekline bağlıdır. Sonuç olarak meyve ve sebzeler düşük enerji içerikli olmalarına rağmen diyet içinde tavsiye edilen miktarların üzerinde yenilmemelidir.

    3 öğün yemek yeterli mi?
    Yapılan araştırmalar öğün sıklığını artırmanın ken şekeri dengesinin korunmasında önemli olduğunu gösterir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün beslenmek kilo kontrolünü sağlamaya katkıda bulunur. Az ve sık yenilen öğünler iş verimi ve konsantrasyon açısından pozitif etki gösterir.

    Nasıl sağlıklı bir seçim yaparım?
    Günlük hayatta en sık tükettiğimiz yiyecekler ve değişim miktarları hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Böylece neyi yediğinizde diğerlerinin yerine geçeceğini öğrenmiş olacaksınız ve seçimlerinizi doğru yaparak daha dikkatli tüketeceksiniz.

    - 1 dilim kek yediğinizde İçinde yaklaşık 1.5 dilim kadar ekmek, 2 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ, 1 elmadaki kadar şeker vardır.
    - 1 kase sütlü tatlı yediğinizde 1 bardak süt, 1 dilim ekmek, 1 meyve yemiş olursunuz böylece hiç yağ almadan, kalsiyum ve protein yönünden uygun bir seçim yapmış olursunuz.
    - 1 poğaça yediğinizde 1-2 dilim ekmek 2 tatlı kaşığı sıvıyağ ile sadece un ve yağ yemiş olursunuz. Bunun yerine 2 dilim kepek ekmek ve peynir ile yapılan bir sandviç yerseniz içerdiği protein, kalsiyum ve lif ile daha sağlıklı ve yağ içermeyen bir seçim yapmış olursunuz.

    Sütlaç (1 kase) = 1 bardak süt + 1 dilim ekmek + 1 meyve
    Muhallebi ( 1 kase) = 1 bardak süt + 1 dilim ekmek + 1 meyve
    Kısır ( 2 yemek kaşığı) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
    İçli köfte (1 adet) = 1 köfte kadar et + 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
    Kadınbudu köfte ( 1 adet) = 1 köfte kadar et 1/2 dilim ekmek + 2 tatlı kaşığı yağ
    Mercimek Köftesi ( 2 adet) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
    Patates salatası ( 2 yemek kaşığı) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
    Mantı ( 2 küçük kepçe) = 1 köfte kadar et + 2 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
    Kıymalı pide (1 adet) = 4 dilim ekmek + 2 köfte kadar et + 1 tatlı kaşığı yağ
    Haburger ( 1adet) = 2 dilim ekmek + 2 köfte kadar et

     
Diyette salatanın yeri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Meyvelerin diyetteki yeri ve önemi!

    Meyvelerin diyetteki yeri ve önemi!

    tüketimde reklamın yeri ve önemi Sebze ve meyvelerin kalori miktarı düşük olduğu için diyette önemli yer tutarlar. Ancak yine de tavsiye edilen tüketim miktarını aşmamak gerekir. Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme önerileri içinde en büyük yeri tutan 2 temel gruptur. Ancak tüm meyve ve sebzelerin belirli bir enerji değeri ve şeker içerikleri vardır. Bu sebeple yenilen miktarlar önemlidir,...
  2. Salatadaki sağlık

    Salatadaki sağlık

    salatadaki vitaminler turp yaprağı yenirmi turp yaprağı salatası yemeği yenir mi Salatalık Kanı temizler, karaciğeri çalıştırır. Böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. İdrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı atar. Havi olduğu bol kükürdü ile kanı temizler, ciltteki ter bezlerini çalıştırır, bol vitamin ve madeni madde verir, böylece cildin taze ve pürüzsüz...
  3. Kendi Kabuğunda Avokado Salataları

    Kendi Kabuğunda Avokado Salataları

    Avokado Salatası 2 adet tatlı sivri biber, 1 adet kırmızı soğan, ½ demet maydanoz, 1 adet limonun suyu, 2 adet avokado, 1-2 domates, tuz- karabiber Yıkanmış, çekirdekleri temizlenmiş sivri biberleri, soğanı ve maydanozu limon suyu ile Rondo’da doğrayın. Avokadoları uzunlamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini temizleyin ve bir kaşıkla kabuktaki yeşil kısımları da alıp Rondo’ya koyun. Sonra...
  4. salatalar

    salatalar

    Boston Salata (2 Kişilik) Malzemeler: 1/2 Göbek Salata 1/2 Enginar1 Çay Kaşığı Mısır 1 Çay Kaşığı Küp Doğranmış Kaşar Peyniri 1 Çay Kaşığı Küp Doğranmış Kuşkonmaz Sos Malzemesi 1 Çay Bardagı Mayonez 1 Çay Kaşığı Karabiber 1 Çay Kaşığı Sirke, Tuz ----------------------------- HAZIRLANIŞI : Göbek salatayı doğrayın. Üzerine enginarları küp keserek mısır ve kuşkonmaz ile beraber ekleyin....
  5. Diyet zeytinyağlı yer elması

    Diyet zeytinyağlı yer elması

    Melişlerim işte size sağlıklı bir diyet tarifi:) Malzemeler yarım kg yer elması yarım çay bardağı pirinç 1 hazır garnitür(küçük boy) 1/2 çay bardağı zeytinyağ 1 adet kesme şeker 1 çay kaşığı tuz 1 adet kuru soğan 1 su bardağı sıcak su Hazırlanışı Yer elmaları yarım saat suda bekletip yıkayalım ve soyalım.Soyduğumuz yer elmalarını su dolu bir kaba alalım (kararmasını önlemek...

Sayfayı Paylaş