Doğacak bebeğin sağlığı annenin beslenmesiyle doğru orantılı

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Doğacak bebeğin sağlığı annenin beslenmesiyle doğru orantılı
Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi, annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılı.

Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlaması, besin depolarının yeterli olması hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli sebepler. Çünkü bebek, annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için lazım olanları seçip alarak, beslenir ve büyür.

Hamilelik süresince bebek iyi beslensin diye fazla yemek, dengesiz beslenmek de doğru değil. Anne iyi ve doğru beslenmezse ölü doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, bedensel ve zihinsel özürlü doğumlar gibi tehlikelerle karşılaşabilir. Anne adayı da, kansızlık, tansiyon problemleri, vücutta su tutulması, yorgunluk, diş kayıpları ve kemik problemleri ile karşı karşıya kalabilir. Uzmanlar özellikle gebelikte yaşanan sindirim sorunları konusunda anne adaylarını uyarıyor.

Hamilelere Beslenme Önerileri:

Gebeliğin ilk üç ayında görülen bulantı, kusma doğal bir süreç. Yemek yemede zorluklar yaşanabilir. Ama söz edilen uyum problemleri her annede görülmeyebilir. Çok yağlı yiyecekler, fazla sulu yemekler, ağır kokulu baharatlar, kavrulmuş soğan kokuları, lahana, karnıbahar ve et gibi yiyecekler midenin bulanmasına ve kusmaya sebep olur. Pişerken kokuya duyarlı anne adayını uyaran yiyecekler başka bir yerde pişirilmeli. Kış sebzelerinden havuç, patates, ıspanak bulantıyı artırmadığı için tüketilebilir. Yine limon, yoğurt tüketimi kolaylaştırır. Genellikle sabahları yataktan kalktıktan kısa bir süre sonra başlayan bulantı bir dilim beyaz peynirle bastırılabilir. Bu dönemde az ve sık beslenmek de yararlıdır. Her öğünde sebze ve meyve yemeye özen gösteren anne adayları, ilk aylarda başlayan kabızlık problemlerinden de böylece kurtulmuş olur. Su tüketimi ve yürüyüşler de ihmal edilmemeli.

Gebelikte doğru beslenme olmazsa olmaz bir şarttır. Annenin günlük yaşantısını sağlıklı bir biçimde sürdürecek enerjiye, proteine, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Normal bir gebelikte annenin kendi ihtiyaçlarının yanı sıra ek olarak tükettikleri, annenin 10–12 kilogram almasına sebep olur. Gebelikte doğru beslenme için çeşitli yiyecek gruplarına ihtiyaç vardır.

Et, yumurta, kuru baklagil grubu: Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında görevlidir. Protein ve demir ihtiyacını karşılar.

Süt ve süt ürünleri: Kemik, diş gelişimi ve büyümeyi sağlar. Protein ve kalsiyum kaynağıdır.

Tahıllar: Enerji ve B grubu vitaminleri içerdikleri için büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur.

Yağlar ve şekerler: Sadece enerji içindir.

Dikkat edilmesi geren önemli noktalar:

Gebeliğe, yaş, boy ve hareket durumuna göre uygun bir ağırlıkta başlanmalıdır. Çok kilolu bir gebeyi zayıflatmak doğru bir yaklaşım olmaz. Kiloyu korumaya çalışmak, ilk üç ayda enerji eklemesi yapmak, dördüncü aydan sonra da enerji kısıtlamasına gitmemek gerekir. Ergenlik çağında olan veya çok hareketli gebelerde ise olması gereken kilonun sağlanması gerekir. Gebelikte ağırlık çok önemlidir. Anne, ilk üç ayda 0,5–1 kg, sonraki aylarda ise ortalama 1,5–2 kg alabilir. Zayıf gebelerde, yetersiz ve dengesiz beslenenlerde düşükler, erken doğum, zihinsel ve bedensel özürlü doğumlar görülebilir. Annede anemi (kansızlık), diş kayıpları, vücutta su tutulması (ödem), halsizlik görülme oranı yüksektir. Kilolu gebelerde hipertansiyon, şeker hastalığı, doğum güçlükleri gibi problemler görülebilir. Bu nedenle anne adaylarının gebelik öncesinde kontrollerinin yapılması, gebe kaldıktan sonra her ay beslenme ve kilo izlenmesinin yapılması gerekiyor.
 
Geri
Üst