Doğayla iç içe...

M

Misafir

Forum Okuru
Doğayla iç içe...
Doğayla iç içe...
hob0057.jpg
Eğer doğayla iç içe geçirilen anlar sizin için bir lüks ise, neden evinizde bir doğa festivali yaratmıyorsunuz? Yaşamımızın büyük bir kısmı dört duvar arasında geçiyor. Sabahları uyanıp neredeyse koştururcasına işimize, akşam olduğunda da işten çıkıp evimize gidiyoruz. Ve çoğumuz bu kargaşa içerisinde doğadan ne kadar uzaklaştığımızın farkına bile varmıyoruz.

Doğayla iç içe geçirilen anlar bizim için bir lükse dönüşüyor. Peki ya öyleyse bu kargaşadan bir nebze olsun uzaklaşabilmek için doğanın bize sunduklarını neden evimizde de yaşatmıyoruz?

İster bir apartman dairesinde ister müstakil bir evde yaşayalım, doğal hayatın evimizdeki eksikliğini bitkiler ve çiçekler sayesinde doldurabiliriz. Çiçekler kapı dışındaki güzellikleri evinize taşımaya yardımcı olur. Bazen karanlık bir köşeyi aydınlatmak için canlı renklerde bir buket, bazen odadaki bir boşluğu doldurmak için parlak yeşil bir ton ile.

Yeşil ve çiçekli bitkiler sadece ev veya ofis dekorunu güzelleştirmez, aynı zamanda sağlığa da yararlıdır. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA çeşitli ortamlarda yaptığı denemeler sonucunda ev bitkilerinin kimyasal yöntemlerden daha güçlü hava arıtma özellikleri bulunduğunu kanıtlamıştır. Ancak bu işlevlerini yerine getirebilmeleri için bitkiler herşeyden önce sağlıklı olmalıdır.

Bitki bakım biçimi bitkiden bitkiye farklılık göstermekle beraber bütün bitkiler için önerilebilecek bazı genel bakım kuralları vardır. Doğal ışık bitkiler için en iyisi olmakla birlikte bazı bitkiler yapay ışık altında da gelişebilmektedir. Çoğu çiçek açan bitkinin açtığı çiçek sayısı ve görünüşünün güzelliği ne kadar ışık aldığı ile ilişkilidir. Bol yapraklı bitkiler ise genel olarak daha az ışıklı mekanları sever.

Bitkilerin büyük bir bölümü doğrudan güneş ışığını sevmezler. Bitkilerle ilgili diğer bir problem de bitkilerin pencerelerin çok yakınına konulduğunda ortaya çıkar. Özellikle kışın dış ve iç sıcaklık arasındaki fark şaşırtıcı derecede büyüktür. Bitkinin bir tarafı odanın ılımlı havasından yararlanırken diğer tarafı camdan geçip gelen soğuk havanın etkisine maruz kalacaktır. Bitkilerin zarar görmesine neden olacak derecede uzun süre pencerelere dayanmasına dikkat edilmelidir.

Çiçeklerin kurumamasına ve solmamasına özen göstermek gerekmektedir. Ancak çiçeklerin sürekli su içinde de bulunmamalıdır. Sulama sırasında yaprakları ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Bazı bitkilerde sprey ile homojenize su püskürtülmesi iyi sonuçlar verir. İçerdiği besin elementleri nedeniyle eğer mümkünse, yağmur suyunun bitkilere püskürtülmesi en iyi sulama yöntemidir. Bu yalnızca bitkilere yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda kireçsiz olduğu için yapraklar üzerinde çirkinliğe neden olan beyaz lekeleri de azaltır.

Ev bitkileri için en ideal sıcaklık ise 25-30 derece arasıdır. Belli dönemlerinde bu sıcaklıkların dışında bulundurulması gereken bitkiler vardır, ancak bu durum çiçeğe özeldir ve genellikle de belirtilen sıcaklık aralığında bitki daha sağlıklı büyür.
 
Geri
Üst