Doğum sancısının nedenleri

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Doğum sancısının nedenleri
aslanın doğum anı ceylan doğumu aslanların doğumu aslanın aslan
Doğumu yaklaşan ve normal doğum yapmayı hedeflemiş kişilerin aklındaki en önemli soru, "Doğumda ne kadar ağrı çekeceğim?"dir. Bunu tam olarak bilmek mümkün olmasa da artık sadece içinizdeki doğum güdülerinizi izleyerek ve kendinizi gevşek bırakarak ağrısız bir doğum yapmanızın mümkün olduğunu biliyoruz. Aşağıda ağrı nedenleri ve bu ağrılarla nasıl mücadale edebileceğiniz konusunda sizlere yardımcı bilgiler okuyacaksınız.
Doğum rahimde oluşan kas kasılmaları sonucu rahimin açılması ve bebeğin ilerlemesi ile özetlenebilecek mekanik bir eylemdir. Doğum sırasında hissedilen ve değişkenlik gösteren ağrıların 3 nedeni vardır; duygusal, fonksiyonel ve fizyolojik ......

Psikolojik ağrı nedenleri
Psikolojik ağrı nedenlerinin başında korku gelir. Eğitim eksikliği ve bilinmeyenin getirdiği korku nedeniyle salgılanan hormonlar oluşan ağrıyı çok daha fazla hissetmemize neden olur. Bu hormonların en bilineni adrenalindir. Adrenalin doğal bir panik hormonu olup diğer bir anlamda da "kaç ya da dövüş" hormonudur. Salgılanması sonucunda refleks kasılmalarımız artar, kan o anda daha çok ihtiyaç duyduğumuz kol ve bacaklarımıza yönlendirilir, kalbimiz artan bu yükü karşılamak için daha çok atmaya başlar. Hepimizin başına gelmiştir; arabayla giderken aniden önümüze bir yaya fırladığında, yolda yürürken aniden bir çukur nedeni ile ayağımız boşluğa düştüğünde, karanlıkta yürürken beklemediğimiz anda önümüze biri çıktığında veya küçük bir bebek deniz kenarına doğru kontrolsüz koştuğunda aniden kalbinizin sonsuz bir hızda attığını, yüzümüzün alev gibi yandığını ve terlediğini hissederiz. Bunlar adrenalin sayesinde olur.Normalde ani bir tehlike karşısında salgılanan ve bizim yararımıza olan bu hormonun ortaya çıkması doğumda bizim aleyhimize çalışır. Her ağrıda engelleyemediğimiz panik nedeniyle vücudumuz bunu bir tehlike varmış gibi algılayarak refleks kasılma ve adrenalin salgısıyla cevap verir. Salgılanan adrenalin o anda kasılarak çalışmakta olan rahme giden kan akımını azaltarak rahim kaslarının ihtiyacı olan oksijeni yeterince alamamasına neden olur. Hissedilen ağrı artarken diğer yandan da rahmin düzenli kasılması bozularak doğumun ilerlemesi yavaşlar veya durur.Bu olayı şöyle de açıklamak mümkündür. Bildiğiniz gibi hayvanlar doğum yapacakları zaman kendilerine sakin ve güvenli bir ortam bulurlar. Mahallenizdeki hamile kedi bir gün bakarsınız ki ortalarda gözükmüyorsa emin olunki onu kimsenin bulamayacağı bir yere gitmiş ve doğumunu yapmıştır. Şimdi bir ceylan düşünün, kendine sakin ve güvenli bir yer ayarlamış ve doğum yapıyor. Tam doğumun ortalarına doğru aniden ortaya çıkan bir aslan ceylanı tehdit ettiğinde ceylan doğum yapmaya devam etmek veya kaçmak tercihlerinden birini seçmek zorundadır. Ceylan ani gelen bu tehlike karşısında salgıladığı adrenalin hormonu sayesinde gücünü toplar, doğumunu durdurur ve kaçar. O anda kaçmak daha önemlidir. İşte doğumda da korkularımız nedeni ile karşı karşıya kaldığımız durum tamamen ceylanın durumu ile aynıdır. Korku ve panik sonucunda doğumunuz yavaşlar, ilerlemez hatta durur. Ağrıları da çok daha güçlü hissederiz. Bu da doğumda birbiri ardına gelen müdahaleler için bir başlangıç olur.



Fonksiyonel ağrı nedenleri
Doğum kasılmalarla başlayan ve tam açıklıktan sonra bebeğin ilerletilmesi ile devam eden fonksiyonel aktif ve mekanik bir olaydır. Rahimde oluşan kas kasılmaları tıpkı kramplarda olduğu yoğun kasılma hissi yaratır. Ancak unutulmamalı ki öğrenilmiş gevşeme egzersizleri ile bu ağrının en aza indirgenmesi mümkündür.Her ağrıda bedeninizi panikle kasarsanız uzun süre koşmuşsunuz gibi kaslarda yorgunluk ve ağrılar oluşur. Bir de buna refleks olarak nefesinizi tutmanız eklenirse kaslardaki oksijensizlik ağrıların doruğa çıkmasına neden olur. Burada yapılacak olan nefes ve gevşeme ile beden kontrolünüzü ele almak olmalıdır.Sürekli sırt üstü yatma gibi bazı duruş pozisyonlarında da kasılmaların yarattığı ağrıyı daha fazla hissetmeniz mümkündür. Pozisyon değiştirmeniz ve hareket etmede özgür olmanız bu ağrıları azaltır. Su kesesinin açılması, vajinal muayeneler gibi işlemler bu konularda bilgilendirilmezseniz sizde refleks panik kasılmalarla ağrı yaratabilir. Ancak tüm bu ağrılardan alacağınız eğitimlerle kurtulabilirsiniz.


Fizyolojik ağrı nedenleri
Bazı özel durumlarda her şey iyi gitmesine rağmen hissedilen ağrılar fazla olabilir. Örneğin bebeğin yüzü normalde arkaya bakar. Yüzün öne baktığı nadir oluşan bazı doğum pozisyonlarında başın arka kısmı bel omurları üzerinde baskı ve ağrı yaratır. Bu gibi durumlarda bazı özel masaj ve basınç uygulamaları ile bu ağrıları azaltmak mümkündür.
 
Geri
Üst